Forrás: Getty

Fapadló vagy fa falborítás a fürdőbe – Ezeket a fajtákat bátran használhatod

A fa melegséggel tölti meg a teret, ezért szívesen használjuk az otthonunkban. Egy helyiség azonban mindig kivételt képez: a fürdőszobába nem merünk fát tenni, hiszen a víz és a pára kárt tehet benne. Ez azonban csak félig igaz, ugyanis számos olyan fafajta van, ami rendkívül strapabíró, így még a fürdőben is nyugodtan alkalmazhatjuk. Melyek ezek? Az alábbiakban kiderül.

A fürdőben használható fafajták

Tökéletes választásnak bizonyul a gőzölt vagy füstölt tölgyfa, továbbá a trópusi fák is szuper alternatívák lehetnek. Utóbbiak esetében azonban sose felejtsük el, hogy ezeket a fafajtákat zömében nem a fenntarthatóság szellemében nevelgetik. A hazai fák egy részét speciális kezelésnek vetik alá, így azok is használhatók a vizes helyiségekben. A füstölt tölgyfát például ammónia gőzzel kezelik, így annak színe sötétebb lesz, maga a fa pedig sokkal ellenállóbb és tartósabb. Ezeken kívül ezeket a fafajtákat használhatjuk a fürdőszobában: vörösfenyő, lucfenyő, bükkfa, juhar, égerfa, cseresznye, diófa, mogyorófa, kőrisfa, duglászfenyő.

Számos gyártó már olyan speciális parkettákat is árul, melyek kifejezetten vizes helyiségekbe készülnek. A legtöbb esetben ezekhez tölgyfát vagy diófát használnak. Ezek előnye, hogy a víz vagy a pára hatására nem púposodnak fel. Ehhez azonban arra is fokozottan kell figyelni, hogy az illesztéseknél se tudjon bejutni a nedvesség a padló alá.

A fa védelme

A fa ápolása során a szakemberek olyan termékek használatát javasolják, melyek kifejezetten a fa védelmére lettek kifejlesztve. Erre a célra használhatunk ápolóolajokat, de akár a kemény viaszolaj is jó választásnak bizonyul, aminek köszönhetően víztaszítóbb lesz a fa, de közben levegőzni is tud.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.