Forrás: Getty

Ezeknek a kerti növényeknek télen is sok vízre van szükségük

Míg télen a szobanövények esetén inkább vissza kell fognunk az öntözést, addig a kertben, a teraszon vagy az erkélyen tartott növényeknek szükségük lehet extra adag vízre. Ez leginkább az örökzöldekre igaz, melyek még télen sem hullajtják le a leveleiket.

Télen miért kell a kerti növényeknek több víz?

A téli hideget is jól viselő növényeknek még a kemény mínusz fokok sem ártanak, a szárazság azonban igen, ami igencsak jellemző erre az évszakra. Sajnos még az olvadt hó sem juttatja őket plusz vízhez, ugyanis nem jut el a gyökerekhez, továbbá a fagyott talaj sem tudja magába szívni a nedvességet, ha pedig süt a nap, akkor a növények számára értékes víz elpárolog. Ennek következménye, hogy a növények egy idő után elszáradnak.

Mikor öntözzünk télen?

Leginkább a fagymentes napokon ajánlott locsolni, és ekkor ne spóroljunk a vízzel. De vajon melyek a legvízigényesebb növények? A rododendron, a téli jázmin, a cseresznye babér, a magyal, a bambusz és a buxus mind szeretik a vizet. Számos díszfű is jól bírja a hideget, de ezeket is szükséges locsolni, viszont nem kell annyira sok vizet adni nekik. Ide soroljuk a japánfüvet, a kék csenkeszt és a nádtippant.

Kaspós növényeknél óvatosságra intünk!

Azoknak a növényeknek, amelyek kaspóban vannak elültetve, nincs szükségük olyan sok vízre, mint a kertben kiültetetteknek, főleg abban az esetben, ha azokat egy benti helyiségben kell átteleltetni, hiszen azok a téli álmukat alusszák. Természetesen az sem jó, ha egyáltalán nem locsoljuk ezeket, de csak akkor adjunk nekik „inni”, amikor már száraz a földjük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.