Forrás: Getty

Ezekkel a házi praktikákkal tarthatod tisztán a vasalót

Citromsavval a vízkő és a zsír ellen

A szódabikarbóna, az ecet és a sütőpor mellett a citromsav is igazi csodaszer, ha takarításról van szó. Vízkő- és zsíroldó hatásának köszönhetően alkalmas a WC-kagyló, a mosógép és a mosogatógép tisztítására, de még a vasaló aljáról is eltávolítja a foltokat.

Használat

Kapcsold be a vasalót. Ha már meleg az talpa, akkor nyugodtan kikapcsolhatod, nehogy túl forró legyen. Ezután fogj meg egy rongyot, arra csepegtess némi vízben feloldott citromsavat, és alaposan tisztítsd meg a készülék alját. Ezután polírozd át a felületet egy száraz pamutronggyal, így a maradék savat is eltünteted.

Gyertyaviasszal a kosz ellen

A maradék gyertyaviaszt számos területen lehet alkalmazni, többek között a vasaló megtisztítása során.

Fontos! Ezt a trükköt soha ne alkalmazd gőzvasaló esetén, ugyanis a viasz bejuthat a vasaló alján található apró lyukakba.

Használat

Ehhez szintén melegítsd fel a vasalót, majd csavarj be egy kisebb viaszdarabot egy pamutrongyba, és többször töröld át vele a vasaló talpát. Az odaégett kosz kapcsolatba lép a viasszal, így egyszerűen letörölhetővé válik.

Tipp! Bizonyos lerakódások egy hagyományos radírgumi kék felével is eltüntethetők, de ebben az esetben legyen hideg a vasalótalp.

Ecettel az eltömődött fúvókák ellen

Az ecet egy szuper hatékony szer, hiszen számos területen használható, és tökéletesen helyettesíti a vegyszereket. Az eltömődött vasalóval is képes elbánni, pontosabban a fúvókákkal. Ennek hátterében zömében a vízkő áll, így ebben az esetben is az ecet lesz a segítségedre.

Használat

Egy fültisztító pálcikát áztass be ecetbe, és minden egyes fúvókát tisztíts át vele. Ezután a gőz ismét akadálymentesen tud távozni.

Ha a teljes vasalótalpat kell letisztítanod, akkor egy rongyot ajánlott ecetes vízbe áztatnod, majd a meleg, de már nem áram alatt lévő vasalót tedd rá a rongyra. Várj kb. 10 percet, majd egy száraz pamutronggyal vagy újságpapírral töröld át a talpat. Ezáltal minden lerakódást el fogsz tudni távolítani.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.