Forrás: Getty

DIY festmény ötletek nem csak profiknak – Tedd egyedivé otthonod magad készítette dekorációval

DIY festmény ötletek kezdőknek

  • Számfestő

Kezdők és haladók kedvence is a számfestő. A számfestők lényege, hogy egy festmény csomagot vásárolsz, amiben van egy festővászon, ecset és festék is. A vászonra rá van nyomtatva a kész kép vázlata és apró számok, amelyek egy-egy festékárnyalatot jelölnek. A számok alapján a vonalakon belül maradva tökéletes, profinak tűnő festmény készíthetsz minimális odafigyeléssel is. Rengetegféle számfestő van: vannak tájképek, városok nevezetességei vagy állatokat ábrázoló darabok is.

  • Absztrakt festmény

Az absztrakt festmények létjogosultságát nem mindenki érti, ám az egyértelmű, hogy kifejezetten mutatós darabok is akadnak közöttük. Első blikkre bonyolultnak tűnhet absztrakt festményt készíteni, a kulcs azonban a jó színskála használata. Válasszunk egymáshoz passzoló árnyalatokat, majd különböző méretű és anyagú ecsetekkel kezdjünk el absztrakt formákat festeni. Ne essünk túlzásba, bőven elég csak a vászon közepére festeni formákat.

  • Minimalista festmény

Minimalista festményeket egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, pláne, ha növényeket festünk, hiszen minden virág és fa szabálytalan. Kísérletezzünk egyszerű vonalakkal és színekkel, keressünk könnyen leutánozható képeket az interneten. Például virágzó fákat könnyű festeni, hiszen a faágak barnák, a virágok pedig apró fehér vagy rózsaszín pöttyök.

DIY festmény ötletek tapasztaltaknak

  • Geometrikus festmények

A bonyolultabb DIY festmény ötletek közül a geometrikus festmények elkészítése a legkönnyebb, ezért lelkes kezdők is próbálkozhatnak vele. Maszkolószalag segítségével éles vonalakat és precíz formákat kaphatunk, mintha csak profik készítették volna. Miután a szalagokkal megterveztük a formákat, lazán, szabad kézzel felvihetjük a festéket. Miután megszáradt, lehúzzuk a szalagot és tökéletes egyenes vonalakat kapunk.

  • Festménypárok

Attól tartasz, hogy festményed nem lesz túl látványos vagy precíz? Készíts festménypárt! Azaz két hasonló témájú és színvilágú festményt, melyeket egymáshoz közel teszel majd a falra, és párban kell értelmezni őket. Így belefér, hogy egy-egy festmény önmagában nem túl jó vagy látványos, a másikkal kiegészítve ugyanis tökéletes lesz. Készíthetünk folytatólagos mintát, inverz színskálát vagy csak azonos motívumokkal rendelkező festményeket is.

  • Lakhelyünk látképe

Ha szereted a várost, ahol élsz, miért ne örökíthetnéd meg? Keress egy könnyen ábrázolható részt, fotózd le, majd otthon fesd is meg. Ez persze nem csak a lakhellyel működik, hanem bármelyik nyaralás helyszínével is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.