Forrás: Getty

"Csináld magad" szép karácsony IX. – Így készíts karácsonyi zokni dekorációt régi ruhákból

Alapanyagok:

Az elkészítéséhez szükségünk lesz régi anyagra – például régitakaróra, téli pulcsira vagy lepedőre. De méteráru boltból is beszerezhetjük azanyagot, ha konkrét elképzelésünk van a mintáról vagy a színösszeállításról. Ezenkívül szükségünk lesz a sablonra, varrószettre, textilfestékre vagy díszekre. Asablont mi is elkészíthetjük a kartonra, de online is találhatunk ingyenletölthető formákat.

Elkészítés:

  • Asablont helyezzük az anyagra és vágjuk ki a karácsonyi zokni két oldalát.Törekedjünk arra, hogy egyformára sikerüljön a két kivágás. Ha szeretnénk azokni tetejére eltérő színű sávot, akkor azt is vágjuk ki. A tetején a„díszcsík” nagyjából az egész zokni negyedét tegye ki.
  • Asablon kivágásakor figyeljünk arra, hogy az összevarráskor jó oldal legyenkifelé, hogy látszódjon a mintája.
  • Akét kivágott anyagot fordítsuk úgy, hogy a „lábujj” részük álljon egymás felé.Ezek után kezdhetjük a varrást.
  • Azösszevarrást fonákul érdemes végezni, hogy a zokni külsején ne látszódjon avarrás.
  • Miutánkész a zokni forma, felvarrhatjuk a tetjére az eltérő színű csíkot. Ennek arögzítése a zokni két oldalán is elegendő, nem szükséges végig varrni. Adíszcsík nem csak egyszerű anyagdarab lehet, készíthetünk különleges díszítéstis, mint ezen a képen:
  • Hanem vagyunk a varrás híve, akkor az összevarrás után rögzíthetjük ragasztóvalis a díszítést. Például vághatunk ki barna papírból mézeskalács formát, debármilyen más kreatív megoldást is megvalósíthatunk ragasztó segítségével.
  • Dekorálhatunkmég textilfestékkel is, ezzel a módszerrel könnyen készíthető névreszólókarácsonyi zokni.
  • Utolsólépésként már csak egy akasztót kell készítenünk, és mehet is az elkészültkarácsonyi zokni a végleges helyére, hogy teljessé tegye a karácsonyihangulatot.

További inspirációért lapozd végig galériánkat:

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.