Csempe fúrása: ezzel az útmutatóval sikerülni fog

Csempe fúrása: ezzel az útmutatóval sikerülni fog

A csempefúrástól sokan tartanak, ami teljesen érthető, hiszen ha rosszul csinálod, akkor megrepedhetnek a lapok. De segítünk, hogy te ne járj így.

Ötletládához ad!

A csempébe vagy a fugába?

Sok esetben ki tudod kerülni a csempe fúrását azzal, ha helyette a fugába teszed a csavart. Ebben az esetben kevesebb erővel kell dolgoznod, továbbá nem áll fenn annak a veszélye, hogy az egész csempét tönkreteszed. Ezen kívül a lyuk eltüntetése is rendkívül egyszerű. Fontos azonban, hogy akkora fúrószárat válassz, ami nem nagyobb a fugánál. Ez egyben azonban azt jelenti, hogy nem tudsz bármekkora lyukat fúrni.

Csempe fúrása lépésről lépésre

1. A fal ellenőrzése

Fúrás előtt derítsd ki, hogy merre mennek a vízcsövek, illetve a villanyvezetékek a falban. Ehhez már kaphatók, illetve bérelhetők speciális műszerek.

2. A lyuk helyének megjelölése

Jelöld be a lyuk helyét, majd egymást keresztezve ragassz 2 darab, kb. 4 cm hosszú maszkolószalagot a tervezett lyuk helyére. Ennek a trükknek hála megakadályozod, hogy szilánkosan törjön a csempe, továbbá az a veszély sem áll fenn, hogy megcsúszik a fúró. Ezt követően egy ceruzával rajzold fel a lyuk pontos helyét a maszkolószalagra.

3. A megfelelő fúrószár

Csempék esetében nagyon fontos azok keménysége, ugyanis ettől függ, hogy mennyire ellenálló a máz. Az egyes érték azt jelenti, hogy a bevonat nem strapabíró, azaz puha, míg tízes érték esetén rendkívül kemény. A megfelelő fúrószár kiválasztásánál az alábbiakat tartsd szem előtt:

  • Hármas keménység esetén csempéhez, illetve üveghez való fúrószárat ajánlott használni.
  • Keményebb csempéknél nedves gyémánt fúrószárat válassz.

Fontos! Ezeket a fúrószárakat csak a csempe átfúrásához használd. A mögötte lévő falhoz már annak megfelelőt kell választanod.

4. A fúrás

A fúrás folyamata ugyanaz egy csempe esetén, mint egy sima falnál:

  • Derékszögben helyezd a fúrót a falra.
  • Kevés nyomással és alacsony fordulatszámmal kezd a fúrást.
  • Néha szüneteltesd a fúrást, így a fúrószár nem melegszik túl.

Fontos! Ha a fúródon az ütvefúrás lehetősége is adott, akkor nagyon figyelj, hogy az ne legyen beállítva, ellenkező esetben megsérülhet a csempe.

Mit tegyél, ha el kell tüntetned a lyukat?

Szerencsére kaphatók már kifejezetten csempék javítására gyártott tömítés vagy glettanyag. Ezt egyszerűen kend fel a csempére, várd meg, míg megszárad, majd óvatosan simítsd el egy csiszolópapírral. Ha repedéseket kell eltüntetned, akkor erre a célra használhatsz speciális csempematricákat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin