Forrás: Getty

Csempe fúrása: ezzel az útmutatóval sikerülni fog

A csempébe vagy a fugába?

Sok esetben ki tudod kerülni a csempe fúrását azzal, ha helyette a fugába teszed a csavart. Ebben az esetben kevesebb erővel kell dolgoznod, továbbá nem áll fenn annak a veszélye, hogy az egész csempét tönkreteszed. Ezen kívül a lyuk eltüntetése is rendkívül egyszerű. Fontos azonban, hogy akkora fúrószárat válassz, ami nem nagyobb a fugánál. Ez egyben azonban azt jelenti, hogy nem tudsz bármekkora lyukat fúrni.

Csempe fúrása lépésről lépésre

1. A fal ellenőrzése

Fúrás előtt derítsd ki, hogy merre mennek a vízcsövek, illetve a villanyvezetékek a falban. Ehhez már kaphatók, illetve bérelhetők speciális műszerek.

2. A lyuk helyének megjelölése

Jelöld be a lyuk helyét, majd egymást keresztezve ragassz 2 darab, kb. 4 cm hosszú maszkolószalagot a tervezett lyuk helyére. Ennek a trükknek hála megakadályozod, hogy szilánkosan törjön a csempe, továbbá az a veszély sem áll fenn, hogy megcsúszik a fúró. Ezt követően egy ceruzával rajzold fel a lyuk pontos helyét a maszkolószalagra.

3. A megfelelő fúrószár

Csempék esetében nagyon fontos azok keménysége, ugyanis ettől függ, hogy mennyire ellenálló a máz. Az egyes érték azt jelenti, hogy a bevonat nem strapabíró, azaz puha, míg tízes érték esetén rendkívül kemény. A megfelelő fúrószár kiválasztásánál az alábbiakat tartsd szem előtt:

  • Hármas keménység esetén csempéhez, illetve üveghez való fúrószárat ajánlott használni.
  • Keményebb csempéknél nedves gyémánt fúrószárat válassz.

Fontos! Ezeket a fúrószárakat csak a csempe átfúrásához használd. A mögötte lévő falhoz már annak megfelelőt kell választanod.

4. A fúrás

A fúrás folyamata ugyanaz egy csempe esetén, mint egy sima falnál:

  • Derékszögben helyezd a fúrót a falra.
  • Kevés nyomással és alacsony fordulatszámmal kezd a fúrást.
  • Néha szüneteltesd a fúrást, így a fúrószár nem melegszik túl.

Fontos! Ha a fúródon az ütvefúrás lehetősége is adott, akkor nagyon figyelj, hogy az ne legyen beállítva, ellenkező esetben megsérülhet a csempe.

Mit tegyél, ha el kell tüntetned a lyukat?

Szerencsére kaphatók már kifejezetten csempék javítására gyártott tömítés vagy glettanyag. Ezt egyszerűen kend fel a csempére, várd meg, míg megszárad, majd óvatosan simítsd el egy csiszolópapírral. Ha repedéseket kell eltüntetned, akkor erre a célra használhatsz speciális csempematricákat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.