Forrás: Getty

Citrom a háztartásban – Ezt a 6 zseniális praktikát próbáld ki!

Citrom a mosogatógépbe

Mielőtt kidobnád a megmaradt citromot, inkább tedd be a mosogatógépbe és indíts el egy programot. A citrom savasságának köszönhetően olyan hatással bír, mint a mosogatógép öblítő, azaz eltávolítja a vízkőfoltokat, továbbá fényessé varázsolja a poharakat és evőeszközöket, mindemellett még illatos is lesz a gép.

Természetes vízkőoldó

A kávéfőzőből és a vízforralóból rendszeresen el kell távolítani a vízkövet. Erre a problémára is tökéletes megoldást nyújt a citrom, pontosabban annak a leve. Utóbbi ugyanolyan hatékony, mint a boltokban kapható vegyszerek, azonban jelentősen olcsóbb és környezetkímélő is.

Szagok ellen

A citrom nem csupán a mosogatógépben varázsol kellemes illatot, hanem a hűtőszekrényben is. Ehhez tegyél egy félbevágott citromot a hűtőbe, így rövid időn belül el fog tűnni a szag. Ez a trükk szintén alkalmazható műanyagból készült ételhordó dobozoknál, melyek gyakran magukba szívják az étel illatát/szagát. Ilyen esetben dörzsöld át a dobozt egy szelet citrommal.

Rozsdafoltok ellen

Ki gondolná, hogy ennek az ízletes kis sárga gyümölcsnek ilyen varázsereje van?! Pedig így van! A citrom leve ugyanis képes eltüntetni a rozsdát. Ehhez mindössze dörzsöld át az érintett területet, majd töröld át egy ronggyal, és máris eltűnt a rozsda.

Mosáshoz

Az izzadságfoltok ruhákból való eltüntetése igazi kihívás! Ezek igencsak makacs foltok – a citrom mégis képes szembeszállni velük. Az érintett területet dörzsöld be egy félbevágott citrommal vagy annak levével, egy éjszakán át hagyd hatni, majd mosd ki a ruhát mosógépben. Ezen kívül a citrom természetes fehérítő is, így a fehér mosáshoz is ajánlott némi citromlevet adni, így biztosan nem szürkülnek be a fehér ruhák. Sőt mi több, az öblítőt is tökéletesen helyettesíti! Ehhez mindössze egy kifacsart citrom felét kell bedobnod a mosógépbe, így feleslegessé válik az öblítő használata.

Csillogó fürdőszoba

A citromot a fürdőszobában is ajánlott használnod, hiszen itt is képes kifejteni a csodaerejét. Koszos a kád? Semmi probléma! Egyszerűen dörzsöld át az érintett részt a citrom héjával, és máris tiszta lesz. A tükör szintén csillogni fog a citromos tisztítás után, de ehhez ne a héját, hanem a levét használd.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.