„Jajj, ne, beázott a plafon!” – Mutatjuk mi a teendő

„Jajj, ne, beázott a plafon!” – Mutatjuk mi a teendő

Egy kellemes, pihentető estét töltesz otthon. Épp a nappaliban ülsz, egy pléd alatt kuckózva a kedvenc könyveddel. Hátra dőlsz a kanapén, lazán nyújtózkodsz, felnézel a plafon felé, és már csuknád be a szemed, mikor a tekinteted megakad valamin… Mi az a ronda barna folt a fehér mennyezeten? Beázott a plafon? Mutatjuk, mi a teendő.

Ötletládához ad!

Beázott a plafon? Bosszantó! De semmi pánik, egy kisebb foltot akár magad is könnyen eltűntethetsz.

1. lépés: A probléma észlelése

Mivel a plafon beázása nem azonnal látszódik hatalmas barna folt és omladozó festék formájában, érdemes rendszeresen ellenőrizni a szoba pafonját. Sajnos sokan már csak akkor veszik észre a problémát, amikor szabályosan hullik a vakolat a vizesedés miatt. Vizsgáljuk meg a foltot akkor, amikor még egészen kicsi, és próbáljuk meg meghatározni, mekkora a beázás mértéke. Ellenőrizzük le azt is, nedves-e még a plafon, vagy már a száradó fázisban tart.

2. lépés: A vizesedés forrásának azonosítása

Nehéz lehet megtalálni a forrást, ha a víz messzire jut a szivárgás forrásától, és váratlan helyen köt ki. Ne feledjük, hogy a mennyezeti szivárgás általában két helyről indul ki: a tetőről vagy a vízvezetékből. A közvetlenül a padlás vagy a tető alatt lévő vízkár okozója lehet egy elmozdult cserép vagy a kéményével kapcsolatos probléma. Az eltömődött ereszcsatornák szintén okozhatnak vízproblémákat a tetővonal közelében.

3. lépés: A probléma megoldása

Miután azonosítottuk a beázás forrását, akár mi magunk, akár szakember segítségével, de oldjuk meg a problémát. Javítsuk meg a cserepeket, vizsgáltassuk meg a csöveket.

4. lépés: Sérült plafonrész eltávolítása

Miután megoldódott a beázást kiváltó problémát, és garantáltan nem fog tovább vizesedni a plafon, elkezdhetjük kezelni a sérült plafont. Először távolítsuk el a felduzzadt vakolatot, majd hagyjuk a plafont teljesen kiszáradni. Ez heteket is igénybe vehet, mivel sajnos nagyon lassan szárad a vizesedés. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy teljesen száraz a plafon, akkor szabad vakolni és festeni.

5. lépés: Terület rendszeres ellenőrzése

Biztos, ami biztos, a sérült területet javítás után is ellenőrizzük gyakran a területet. Már a legkisebb vizesedési foltnál lépjünk közbe, hogy nyakon csípjük a problémát, és egy újabb beázás a lehető legkisebb kárral járjon. A megelőzés tehát legalább annyit ér, mint a gyors reagálás. Érdemes sokszor felpillantani hát.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin