„Jajj, ne, beázott a plafon!” – Mutatjuk mi a teendő

„Jajj, ne, beázott a plafon!” – Mutatjuk mi a teendő

Egy kellemes, pihentető estét töltesz otthon. Épp a nappaliban ülsz, egy pléd alatt kuckózva a kedvenc könyveddel. Hátra dőlsz a kanapén, lazán nyújtózkodsz, felnézel a plafon felé, és már csuknád be a szemed, mikor a tekinteted megakad valamin… Mi az a ronda barna folt a fehér mennyezeten? Beázott a plafon? Mutatjuk, mi a teendő.

Ötletládához ad!

Beázott a plafon? Bosszantó! De semmi pánik, egy kisebb foltot akár magad is könnyen eltűntethetsz.

1. lépés: A probléma észlelése

Mivel a plafon beázása nem azonnal látszódik hatalmas barna folt és omladozó festék formájában, érdemes rendszeresen ellenőrizni a szoba pafonját. Sajnos sokan már csak akkor veszik észre a problémát, amikor szabályosan hullik a vakolat a vizesedés miatt. Vizsgáljuk meg a foltot akkor, amikor még egészen kicsi, és próbáljuk meg meghatározni, mekkora a beázás mértéke. Ellenőrizzük le azt is, nedves-e még a plafon, vagy már a száradó fázisban tart.

2. lépés: A vizesedés forrásának azonosítása

Nehéz lehet megtalálni a forrást, ha a víz messzire jut a szivárgás forrásától, és váratlan helyen köt ki. Ne feledjük, hogy a mennyezeti szivárgás általában két helyről indul ki: a tetőről vagy a vízvezetékből. A közvetlenül a padlás vagy a tető alatt lévő vízkár okozója lehet egy elmozdult cserép vagy a kéményével kapcsolatos probléma. Az eltömődött ereszcsatornák szintén okozhatnak vízproblémákat a tetővonal közelében.

3. lépés: A probléma megoldása

Miután azonosítottuk a beázás forrását, akár mi magunk, akár szakember segítségével, de oldjuk meg a problémát. Javítsuk meg a cserepeket, vizsgáltassuk meg a csöveket.

4. lépés: Sérült plafonrész eltávolítása

Miután megoldódott a beázást kiváltó problémát, és garantáltan nem fog tovább vizesedni a plafon, elkezdhetjük kezelni a sérült plafont. Először távolítsuk el a felduzzadt vakolatot, majd hagyjuk a plafont teljesen kiszáradni. Ez heteket is igénybe vehet, mivel sajnos nagyon lassan szárad a vizesedés. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy teljesen száraz a plafon, akkor szabad vakolni és festeni.

5. lépés: Terület rendszeres ellenőrzése

Biztos, ami biztos, a sérült területet javítás után is ellenőrizzük gyakran a területet. Már a legkisebb vizesedési foltnál lépjünk közbe, hogy nyakon csípjük a problémát, és egy újabb beázás a lehető legkisebb kárral járjon. A megelőzés tehát legalább annyit ér, mint a gyors reagálás. Érdemes sokszor felpillantani hát.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin