Forrás: Getty

„Jajj, ne, beázott a plafon!” – Mutatjuk mi a teendő

Beázott a plafon? Bosszantó! De semmi pánik, egy kisebb foltot akár magad is könnyen eltűntethetsz.

1. lépés: A probléma észlelése

Mivel a plafon beázása nem azonnal látszódik hatalmas barna folt és omladozó festék formájában, érdemes rendszeresen ellenőrizni a szoba pafonját. Sajnos sokan már csak akkor veszik észre a problémát, amikor szabályosan hullik a vakolat a vizesedés miatt. Vizsgáljuk meg a foltot akkor, amikor még egészen kicsi, és próbáljuk meg meghatározni, mekkora a beázás mértéke. Ellenőrizzük le azt is, nedves-e még a plafon, vagy már a száradó fázisban tart.

2. lépés: A vizesedés forrásának azonosítása

Nehéz lehet megtalálni a forrást, ha a víz messzire jut a szivárgás forrásától, és váratlan helyen köt ki. Ne feledjük, hogy a mennyezeti szivárgás általában két helyről indul ki: a tetőről vagy a vízvezetékből. A közvetlenül a padlás vagy a tető alatt lévő vízkár okozója lehet egy elmozdult cserép vagy a kéményével kapcsolatos probléma. Az eltömődött ereszcsatornák szintén okozhatnak vízproblémákat a tetővonal közelében.

3. lépés: A probléma megoldása

Miután azonosítottuk a beázás forrását, akár mi magunk, akár szakember segítségével, de oldjuk meg a problémát. Javítsuk meg a cserepeket, vizsgáltassuk meg a csöveket.

4. lépés: Sérült plafonrész eltávolítása

Miután megoldódott a beázást kiváltó problémát, és garantáltan nem fog tovább vizesedni a plafon, elkezdhetjük kezelni a sérült plafont. Először távolítsuk el a felduzzadt vakolatot, majd hagyjuk a plafont teljesen kiszáradni. Ez heteket is igénybe vehet, mivel sajnos nagyon lassan szárad a vizesedés. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy teljesen száraz a plafon, akkor szabad vakolni és festeni.

5. lépés: Terület rendszeres ellenőrzése

Biztos, ami biztos, a sérült területet javítás után is ellenőrizzük gyakran a területet. Már a legkisebb vizesedési foltnál lépjünk közbe, hogy nyakon csípjük a problémát, és egy újabb beázás a lehető legkisebb kárral járjon. A megelőzés tehát legalább annyit ér, mint a gyors reagálás. Érdemes sokszor felpillantani hát.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.