Balkonnövények gondozása télen – A legfontosabb teendők, hogy tavasszal virágba boruljon az erkély

Balkonnövények gondozása télen – A legfontosabb teendők, hogy tavasszal virágba boruljon az erkély

Most jött el az ideje annak, hogy beköltöztessük a növényeket az erkélyről, mielőtt a korai fagyok kárt tesznek bennük. A balkonnövények gondozása télen nem nehéz feladat, de mindenképp megéri rászánni az időt, mert meghálálják a törődést.

Ötletládához ad!

A legnépszerűbb balkonnövények gondozása télen

Persze nem minden fajtát kell beköltöztetnünk a melegre. Ami nehezen bírja a hideget, az például a muskátli, de ezen a listán van még a begónia és petúnia is. Az árvácska egy olyan kivétel, ami kint is könnyen átvészeli a telet, még a hó alól is virágokat hoz. Elég rendszeresen, bár ritkábban öntöznünk ahhoz, hogy télen se száradjon ki.

Balkonnövények gondozása télen – A legfontosabb teendők, hogy tavasszal virágba boruljon az erkély
Forrás: Getty

Beköltözés

Ha beköltöztettük az érzékenyebb növényeinket, jöhet egy alapos mosdatás. A szabadban összeszedett szennyeződések és bogarak nem maradhatnak a leveleken, mert kárt tudnak tenni a növényekben télen. Ezután jöhet a metszés: távolítsuk el az elszáradt ágakat és leveleket, szedjük le az elnyílt virágokat. Ezek nélkül sokkal kevesebb energia kell a növénynek télen, így tud egy kicsit „pihenni”.

Balkonnövények gondozása télen – A legfontosabb teendők, hogy tavasszal virágba boruljon az erkély
Forrás: Getty

Teleltetés világos helyen

Az sem mindegy, hova költöztetjük a növényeket. Ha például az erkélyre vagy egy lépcsőházba, akkor igazén könnyű dolgunk van, hiszen ezek többnyire napfényes terek. Itt havi 1 locsolás elég ahhoz, hogy jól kibírják a hideg hónapokat. Ha túlöntözzük a virágokat, akkor viszont könnyen ki tudnak rohadni. Tavasszal csak vissza kell tenni őket a helyükre, onnan fogják folytatni, ahol most abbahagyták.

Teleltetés sötétben

Ha nincs olyan világos hely, ami rendelkezésre állna a balkonnövényeknek télen, akkor a pince vagy a kamra is jó választás, de egy kicsit több munkát igényel. A mosás és metszés után ugyanis ki kell venni a növényeket a földből. Ha ez megtörtént, a gyökereket is öblítsük le, hogy ne maradjanak földesek, mert az rohadáshoz vezethet. Pár napig hagyjuk őket száradni, majd tekerjük be egy újságpapírba őket, és így tegyük el a növényeket tavaszig. Locsolni tilos őket – nem csoda, hogy ez a módszer a száraz teleltetés nevet kapta.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin