Forrás: Getty

Balkonnövények gondozása télen – A legfontosabb teendők, hogy tavasszal virágba boruljon az erkély

A legnépszerűbb balkonnövények gondozása télen

Persze nem minden fajtát kell beköltöztetnünk a melegre. Ami nehezen bírja a hideget, az például a muskátli, de ezen a listán van még a begónia és petúnia is. Az árvácska egy olyan kivétel, ami kint is könnyen átvészeli a telet, még a hó alól is virágokat hoz. Elég rendszeresen, bár ritkábban öntöznünk ahhoz, hogy télen se száradjon ki.

Balkonnövények gondozása télen – A legfontosabb teendők, hogy tavasszal virágba boruljon az erkély
Forrás: Getty

Beköltözés

Ha beköltöztettük az érzékenyebb növényeinket, jöhet egy alapos mosdatás. A szabadban összeszedett szennyeződések és bogarak nem maradhatnak a leveleken, mert kárt tudnak tenni a növényekben télen. Ezután jöhet a metszés: távolítsuk el az elszáradt ágakat és leveleket, szedjük le az elnyílt virágokat. Ezek nélkül sokkal kevesebb energia kell a növénynek télen, így tud egy kicsit „pihenni”.

Balkonnövények gondozása télen – A legfontosabb teendők, hogy tavasszal virágba boruljon az erkély
Forrás: Getty

Teleltetés világos helyen

Az sem mindegy, hova költöztetjük a növényeket. Ha például az erkélyre vagy egy lépcsőházba, akkor igazén könnyű dolgunk van, hiszen ezek többnyire napfényes terek. Itt havi 1 locsolás elég ahhoz, hogy jól kibírják a hideg hónapokat. Ha túlöntözzük a virágokat, akkor viszont könnyen ki tudnak rohadni. Tavasszal csak vissza kell tenni őket a helyükre, onnan fogják folytatni, ahol most abbahagyták.

Teleltetés sötétben

Ha nincs olyan világos hely, ami rendelkezésre állna a balkonnövényeknek télen, akkor a pince vagy a kamra is jó választás, de egy kicsit több munkát igényel. A mosás és metszés után ugyanis ki kell venni a növényeket a földből. Ha ez megtörtént, a gyökereket is öblítsük le, hogy ne maradjanak földesek, mert az rohadáshoz vezethet. Pár napig hagyjuk őket száradni, majd tekerjük be egy újságpapírba őket, és így tegyük el a növényeket tavaszig. Locsolni tilos őket – nem csoda, hogy ez a módszer a száraz teleltetés nevet kapta.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.