Forrás: Getty

Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Nem számít, hogy mennyit megy a radiátor vagy milyen hőmérsékletre van állítva a termosztát, ha a lakásod a fűtés ellenére is hideg, akkor ez igencsak frusztráló lehet. Fizetsz ez elhasznált energiáért, mégis fázol… Annak érdekében, hogy ez a probléma minél előbb megoldódjon, az alábbiaknak ajánlott első körben utána nézned, ugyanis a legtöbb esetben ezek állnak a probléma hátterében.

#1 – Huzatos ablak vagy ajtó

Ahhoz, hogy ne szökjön ki a meleg a lakásból, elengedhetetlen, hogy a nyílászárók szigetelése rendben legyen. Amennyiben ez nincs így, akkor az utcát fűtöd, a réseken pedig a szél és hideg levegő is bejut. Ez mit jelent? Azt, hogy teljesen feleslegesen fűtesz. Ha azonban attól rettegsz, hogy csak úgy tudod megoldani ezt a problémát, hogy kicseréled az ablakokat és ajtókat, akkor van egy jó hírünk: speciális gumi tömítésekkel vagy szigetelésekkel is helyrehozhatod a problémát.

#2 – Poros fűtőtest

Légy őszinte: utoljára mikor takarítottad le alaposan a radiátorokat? Ha már nem is emlékszel, akkor jobban teszed, ha azonnal nekilátsz. A por ugyanis rossz hatással van a meleg leadására. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a fűtőtesteket.

#3 – Telepakolt radiátor

Szintén nagy hiba, ha a radiátorra vagy közvetlenül elé pakolsz különféle tárgyakat, ugyanis ez is megakadályozza a meleg levegő optimális áramlását a lakásban. Ennek következtében hideg marad a szoba, még akkor is, ha a maximumon megy a fűtés.

Plusz tipp: tegyél a radiátor mögé egy speciális hatásfokjavító hőtükörlapot. Ezt mindössze fel kell ragasztanod, és az értékes meleg levegő nem szökik el a falon keresztül, hanem visszaverődik, és a szoba belseje felé áramlik.

#4 – Radiátor légtelenítése

Ahhoz, hogy a fűtés tökéletesen működjön, még a szezon legelején le kell légtelenítened a radiátorokat. Ha ezt nem teszed meg, akkor nem lesz annyira hatékony a fűtés, azaz nem melegszik fel rendesen a lakás.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.