Forrás: Getty

A SIMPLE praktika: az internet kedvenc módszere a tiszta hűtőért

Mi is az a SIMPLE módszer?

Ahogy már említettük, a SIMPLE egy mozaik szó, melynek kezdőbetűi a metódus egyes lépéseit takarják, méghozzá a következőféleképpen:

  • S: Sort the items, azaz rendezd el a tárgyakat
  • I: Identify the keepers, azonosítsd azokat, melyeket meg szeretnél tartani
  • M: Make homes for each items, azaz találj minden tárgynak fix helyet
  • P: Put things in containers, azaz tedd a tárgyakat tárolóba
  • L: Label accordingly, azaz címkézz megfelelően
  • E: Establish a routine, azaz alakíts ki egy rutint

Most nézzük, hogyan kell alkalmazni ezeket az instrukciókat a hűtő rendbetétele során:

S: Sort the items, azaz rendezd a tárgyakat

Bármennyire is próbálsz odafigyelni a hűtő tisztaságára és rendszerezettségére, mindig akad benne olyan ételmaradék vagy lejárt termék, aminek már bizony a kukában vagy a komposzton a helye. Első lépésben tehát pakolj ki a hűtőből, és kategorizáld az ételeket: lejárt élelmiszerek, hamarosan lejáró élelmiszerek, esetleg még sokáig elálló darabok.

I: Identify the keepers, azonosítsd azokat a tárgyakat, amelyeket meg szeretnél tartani

El kell döntened, hogy mi marad és mi megy. Ehhez a lejárati dátumot, a maradékok esetében pedig a készítés ideját kell mérlegelned. Sokat segíthetsz magadon, ha pakolás közben azt is kitalálod, hogy mikor és mihez használhatod még fel az adott alapanyagot.

M: Make homes for each items, azaz találj minden tárgynak egy fix helyet

Ennél a lépésnél érdemes kialakítanod egy rendszert, ami átláthatóvá teszi a hűtőt. Törekedj arra, hogy praktikus is legyen, és könnyebben megtaláld benne az alapanyagokat főzés közben.

A SIMPLE praktika: az internet kedvenc módszere a tiszta hűtőért
Forrás: Getty

P: Put things in containers, azaz rendezd a tárgyakat tárolóba

Ez egy roppant egyszerű lépés: szerezz be néhány műanyag tárolót, amit felhasználási terület, gyakoriság vagy tartósság szerint rendezz iel.

L: Label accordingly, azaz címkézz megfelelően

Még egyszerűbbé teheted az életedet, ha fel is címkézed a tárolókat, így mindig pontosan tudod majd, hol kell keresni a szükséges alapanyagokat. A maradékok esetében érdemes jelölni, hogy mikor kerültek be a hűtőbe, így amit kell, garantáltan időben ki tudsz dobni, ha úgy adódik.

E: Establish a routine, azaz alakíts ki egy rutint

Végül a rend megtartásához egy rutin kialakítása is szükséges. Ez jelentheti például, hogy minden nagybevásárlás előtt átnézed és áttörölgeted a hűtőt, vagy hogy következetesen tárolóba teszel és címkézel minden új alapanyagot

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.