Forrás: getty

A ragyogóan tiszta kollégiumi szoba titka

A kollégium az első lépés az önállóság felé. Már egyre többet kell magadról gondoskodni, így a takarítás is teljesen a te felelősséged lesz. Talán rémisztő, talán izgalmas, a lényeg, hogy nem elkerülhető. Takarítási kalauzunk segít, hogyan legyen ragyogóan tiszta a kolesz szoba.

Mikor és milyen gyakorisággal kell tisztítani a kollégiumi szobát?

Alapos, fertőtlenítő nagytakarítást a beköltözés előtt, betegség után és kiköltözés előtt kell beiktatni. Szokásos nagytakarítást hetente, maximum kéthetente iktass be, és mindenképp osszátok be a szobatársakkal. A rendet és a tisztaságot úgy lehet a legjobban megtartani, ha minden nap elpakoltok vagy kitakarítunk ezt-azt.

Így csináld a fertőtlenítő nagytakarítást:

  1. Nézz szét a szobában, maradt-e szemét valahol. Ezektől szabadulj meg, hogy minél kevesebb dolgot kelljen elpakolni.
  2. Ellenőrizd az ablakokat, ágyat, asztalt, ajtót, széket, hogy milyen állapotban vannak. Amennyiben szükséges, kérj segítséget a javításukhoz a karbantartóktól vagy a szüleidtől.
  3. Fogj egy vödör vizet és egy takarítórongyot, majd kezdj portalanítani. A legfelső polcoktól lefelé haladj, hogy ne koszold össze a már tiszta felületeket.
  4. A tisztításból a függönyök sem maradhatnak ki. Ha teheted, mosd ki azokat mosógépben, ám akkor sincs baj, ha ez nem lehetséges. Mosógép hiányában rázd ki a függönyt, porszívózd le vagy porold ki, végül fújd le fertőtlenítő spray-vel.
  5. Seperd fel a padlót, hogy a kosz nagyrészétől megszabadulj. Amennyiben lehetséges, porszívóval tökéletesítsd a végeredményt. Ne csak a padlót, de a textil felületeket, például székpárnát vagy matracot is porszívózd át alaposan.
  6. Használj fertőtlenítőt az asztalra, a polcokra és az ágykeretre, a lámpabúrára és a villanykapcsolókra. Fújd rá az összes kemény felületre, majd töröld át ronggyal.
  7. Ha a kollégiumi matracot fogod használni, semmiképp se feledkezz meg az alapos tisztításáról. Kölcsönözz matractisztító készüléket, vagy porszívózd ki alaposan. Fújd le poratka irtó szerrel vagy speciális matracfertőtlenítővel. Utolsó lépésben szórd le szódabikarbónával, hagyd rajta állni fél napig, majd porszívózd le. Így garantáltan nem lesz kellemetlen szaga.
  8. A nagytakarítást egy fertőtlenítőszeres felmosással fejezd be.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.