A ragyogóan tiszta kollégiumi szoba titka

A ragyogóan tiszta kollégiumi szoba titka

Noha a kollégiumi szobákat évről évre alaposan kitakarítják, az ilyen helyiségek esetén nincs olyan, hogy túl sok takarítás. Ha úgy érzed, komfortosabban éreznéd magad a koleszban, ha magad is rendbe szednéd egy kicsit a szobát, segítünk, hogyan láss neki.

Ötletládához ad!

A kollégium az első lépés az önállóság felé. Már egyre többet kell magadról gondoskodni, így a takarítás is teljesen a te felelősséged lesz. Talán rémisztő, talán izgalmas, a lényeg, hogy nem elkerülhető. Takarítási kalauzunk segít, hogyan legyen ragyogóan tiszta a kolesz szoba.

Mikor és milyen gyakorisággal kell tisztítani a kollégiumi szobát?

Alapos, fertőtlenítő nagytakarítást a beköltözés előtt, betegség után és kiköltözés előtt kell beiktatni. Szokásos nagytakarítást hetente, maximum kéthetente iktass be, és mindenképp osszátok be a szobatársakkal. A rendet és a tisztaságot úgy lehet a legjobban megtartani, ha minden nap elpakoltok vagy kitakarítunk ezt-azt.

Így csináld a fertőtlenítő nagytakarítást:

  1. Nézz szét a szobában, maradt-e szemét valahol. Ezektől szabadulj meg, hogy minél kevesebb dolgot kelljen elpakolni.
  2. Ellenőrizd az ablakokat, ágyat, asztalt, ajtót, széket, hogy milyen állapotban vannak. Amennyiben szükséges, kérj segítséget a javításukhoz a karbantartóktól vagy a szüleidtől.
  3. Fogj egy vödör vizet és egy takarítórongyot, majd kezdj portalanítani. A legfelső polcoktól lefelé haladj, hogy ne koszold össze a már tiszta felületeket.
  4. A tisztításból a függönyök sem maradhatnak ki. Ha teheted, mosd ki azokat mosógépben, ám akkor sincs baj, ha ez nem lehetséges. Mosógép hiányában rázd ki a függönyt, porszívózd le vagy porold ki, végül fújd le fertőtlenítő spray-vel.
  5. Seperd fel a padlót, hogy a kosz nagyrészétől megszabadulj. Amennyiben lehetséges, porszívóval tökéletesítsd a végeredményt. Ne csak a padlót, de a textil felületeket, például székpárnát vagy matracot is porszívózd át alaposan.
  6. Használj fertőtlenítőt az asztalra, a polcokra és az ágykeretre, a lámpabúrára és a villanykapcsolókra. Fújd rá az összes kemény felületre, majd töröld át ronggyal.
  7. Ha a kollégiumi matracot fogod használni, semmiképp se feledkezz meg az alapos tisztításáról. Kölcsönözz matractisztító készüléket, vagy porszívózd ki alaposan. Fújd le poratka irtó szerrel vagy speciális matracfertőtlenítővel. Utolsó lépésben szórd le szódabikarbónával, hagyd rajta állni fél napig, majd porszívózd le. Így garantáltan nem lesz kellemetlen szaga.
  8. A nagytakarítást egy fertőtlenítőszeres felmosással fejezd be.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin