A ragyogóan tiszta kollégiumi szoba titka

A ragyogóan tiszta kollégiumi szoba titka

Noha a kollégiumi szobákat évről évre alaposan kitakarítják, az ilyen helyiségek esetén nincs olyan, hogy túl sok takarítás. Ha úgy érzed, komfortosabban éreznéd magad a koleszban, ha magad is rendbe szednéd egy kicsit a szobát, segítünk, hogyan láss neki.

Ötletládához ad!

A kollégium az első lépés az önállóság felé. Már egyre többet kell magadról gondoskodni, így a takarítás is teljesen a te felelősséged lesz. Talán rémisztő, talán izgalmas, a lényeg, hogy nem elkerülhető. Takarítási kalauzunk segít, hogyan legyen ragyogóan tiszta a kolesz szoba.

Mikor és milyen gyakorisággal kell tisztítani a kollégiumi szobát?

Alapos, fertőtlenítő nagytakarítást a beköltözés előtt, betegség után és kiköltözés előtt kell beiktatni. Szokásos nagytakarítást hetente, maximum kéthetente iktass be, és mindenképp osszátok be a szobatársakkal. A rendet és a tisztaságot úgy lehet a legjobban megtartani, ha minden nap elpakoltok vagy kitakarítunk ezt-azt.

Így csináld a fertőtlenítő nagytakarítást:

  1. Nézz szét a szobában, maradt-e szemét valahol. Ezektől szabadulj meg, hogy minél kevesebb dolgot kelljen elpakolni.
  2. Ellenőrizd az ablakokat, ágyat, asztalt, ajtót, széket, hogy milyen állapotban vannak. Amennyiben szükséges, kérj segítséget a javításukhoz a karbantartóktól vagy a szüleidtől.
  3. Fogj egy vödör vizet és egy takarítórongyot, majd kezdj portalanítani. A legfelső polcoktól lefelé haladj, hogy ne koszold össze a már tiszta felületeket.
  4. A tisztításból a függönyök sem maradhatnak ki. Ha teheted, mosd ki azokat mosógépben, ám akkor sincs baj, ha ez nem lehetséges. Mosógép hiányában rázd ki a függönyt, porszívózd le vagy porold ki, végül fújd le fertőtlenítő spray-vel.
  5. Seperd fel a padlót, hogy a kosz nagyrészétől megszabadulj. Amennyiben lehetséges, porszívóval tökéletesítsd a végeredményt. Ne csak a padlót, de a textil felületeket, például székpárnát vagy matracot is porszívózd át alaposan.
  6. Használj fertőtlenítőt az asztalra, a polcokra és az ágykeretre, a lámpabúrára és a villanykapcsolókra. Fújd rá az összes kemény felületre, majd töröld át ronggyal.
  7. Ha a kollégiumi matracot fogod használni, semmiképp se feledkezz meg az alapos tisztításáról. Kölcsönözz matractisztító készüléket, vagy porszívózd ki alaposan. Fújd le poratka irtó szerrel vagy speciális matracfertőtlenítővel. Utolsó lépésben szórd le szódabikarbónával, hagyd rajta állni fél napig, majd porszívózd le. Így garantáltan nem lesz kellemetlen szaga.
  8. A nagytakarítást egy fertőtlenítőszeres felmosással fejezd be.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin