A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk

A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk

Te is a szobanövény rajongók táborát erősíted? Jó helyen jársz, ugyanis cikkünkben egy ritka, ám annál fontosabb feladatról lesz szó, ami a cserepesek gondozását érinti.

Ötletládához ad!

Ne ess abba a hibába, hogy megfeledkezel egy ritkán elvégezendő, ám annál fontosabb növényápolási lépésről: a növények leveleinek tisztításáról. Lehetséges, hogy még nem is hallottál erről, ám az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak túl ritkán veszed rá magad. A növény leveleinek tisztítása azonban fontos feladat mind a cserepesünk, mind saját magunk számára.

Milyen gyakran kell a növény leveleit tisztítani?

Ez attól is függ, hogy milyen poros a levegő az otthonunkban. Építkezés alatt, szeles időben vagy a forgalmas belvárosban valószínűleg többször kell növényeink leveleit tisztítani. Nem lehet pontosan meghatározni, milyen időközönként rakódik le túl sok porréteg, de egy egyszerű módon tudjuk ellenőrizni ezt: húzzuk végig az ujjunkat a leveleken, ha látható porréteg tapad az ujjunkra, itt az ideje letisztítani a felületet. Az is árulkodó jel, ha a por már annyira meg van tapadva a leveleken, hogy lefújni sem lehet onnan.

Miért fontos a növények portalanítása?

A szobanövény levelein megülő porréteg blokkolja a napfényt, ezáltal csökkenti a növény fotoszintetizáló képességét. Mivel pedig a növény a fotoszintézis révén táplálkozik, a por jelentősen károsítja. De van egy másik, nem kevésbé fontos érv is erre: a levelek rendszeres portalanításával a mi környezetünk és és otthonunk levegője is tisztább lesz.

A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk
Forrás: Getty

Hogyan tisztítsuk a növények leveleit?

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a növényeknek időszerű a tisztítása, válogassuk szét őket méret szerint. A kisebb növényeket a legegyszerűbb a kádban vagy a tusolóban „megfürdetni”, míg a nagyobb darabokat szórófejes flakonnal, vízzel és törlőkendővel tudjuk megszabadítani a portól. A tisztítást mindig langyos hőmérsékletű, gyenge sugarú vízzel végezzük, különben kárt okozunk a növényben. A kicsi növényeket tusoljuk át óvatosan, a nagyobbakat pedig fújjuk le, ezután egy tiszta ronggyal töröljük át a leveleiket. Az éppen tisztított leveleknek mindig tartsuk alulról, különben letörhetnek. Ezután hagyjuk őket száradni picit, és mehetnek is vissza a helyükre.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 4 lakberendezési tárgy, amivel energiát spórolhatsz

Az idei őszi és téli szezonban minden a spórolásról szól. Nem meglepő, hogy mindenki különböző trükkökkel próbálja csökkenteni a fogyasztást. Jelen esetben azt szeretnénk bemutatni, hogy bizonyos lakberendezési tárgyakkal is spórolhatsz az energián.

Otthon Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Egy otthon kialakításánál biztosan előfordulnak meglepetések, és az már csak a kreativitáson és a fantázián múlik, hogy ezeket a javunkra fordítsuk. Anya és fia költözését több újratervezés is megelőzte, visszatekintve azonban minden úgy lett jó, ahogy alakult.

Stílus Ez az 5 lakberendezési trend már lejárt lemez

A trendek mindig jönnek és mennek, a lakberendezők pedig időről időre összegzik, mik nem tartoznak már a divatos kategóriába. Így történt ez 2022-ben is, mi pedig tolmácsoljuk a lakberendezők ítéletét. Eláruljuk, melyik trendek mellett nem voksolnának már (legalábbis egy ideig) a profik.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin