A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk

A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk

Te is a szobanövény rajongók táborát erősíted? Jó helyen jársz, ugyanis cikkünkben egy ritka, ám annál fontosabb feladatról lesz szó, ami a cserepesek gondozását érinti.

Ötletládához ad!

Ne ess abba a hibába, hogy megfeledkezel egy ritkán elvégezendő, ám annál fontosabb növényápolási lépésről: a növények leveleinek tisztításáról. Lehetséges, hogy még nem is hallottál erről, ám az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak túl ritkán veszed rá magad. A növény leveleinek tisztítása azonban fontos feladat mind a cserepesünk, mind saját magunk számára.

Milyen gyakran kell a növény leveleit tisztítani?

Ez attól is függ, hogy milyen poros a levegő az otthonunkban. Építkezés alatt, szeles időben vagy a forgalmas belvárosban valószínűleg többször kell növényeink leveleit tisztítani. Nem lehet pontosan meghatározni, milyen időközönként rakódik le túl sok porréteg, de egy egyszerű módon tudjuk ellenőrizni ezt: húzzuk végig az ujjunkat a leveleken, ha látható porréteg tapad az ujjunkra, itt az ideje letisztítani a felületet. Az is árulkodó jel, ha a por már annyira meg van tapadva a leveleken, hogy lefújni sem lehet onnan.

Miért fontos a növények portalanítása?

A szobanövény levelein megülő porréteg blokkolja a napfényt, ezáltal csökkenti a növény fotoszintetizáló képességét. Mivel pedig a növény a fotoszintézis révén táplálkozik, a por jelentősen károsítja. De van egy másik, nem kevésbé fontos érv is erre: a levelek rendszeres portalanításával a mi környezetünk és és otthonunk levegője is tisztább lesz.

A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk
Forrás: Getty

Hogyan tisztítsuk a növények leveleit?

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a növényeknek időszerű a tisztítása, válogassuk szét őket méret szerint. A kisebb növényeket a legegyszerűbb a kádban vagy a tusolóban „megfürdetni”, míg a nagyobb darabokat szórófejes flakonnal, vízzel és törlőkendővel tudjuk megszabadítani a portól. A tisztítást mindig langyos hőmérsékletű, gyenge sugarú vízzel végezzük, különben kárt okozunk a növényben. A kicsi növényeket tusoljuk át óvatosan, a nagyobbakat pedig fújjuk le, ezután egy tiszta ronggyal töröljük át a leveleiket. Az éppen tisztított leveleknek mindig tartsuk alulról, különben letörhetnek. Ezután hagyjuk őket száradni picit, és mehetnek is vissza a helyükre.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin