A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk

A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk

Te is a szobanövény rajongók táborát erősíted? Jó helyen jársz, ugyanis cikkünkben egy ritka, ám annál fontosabb feladatról lesz szó, ami a cserepesek gondozását érinti.

Ötletládához ad!

Ne ess abba a hibába, hogy megfeledkezel egy ritkán elvégezendő, ám annál fontosabb növényápolási lépésről: a növények leveleinek tisztításáról. Lehetséges, hogy még nem is hallottál erről, ám az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak túl ritkán veszed rá magad. A növény leveleinek tisztítása azonban fontos feladat mind a cserepesünk, mind saját magunk számára.

Milyen gyakran kell a növény leveleit tisztítani?

Ez attól is függ, hogy milyen poros a levegő az otthonunkban. Építkezés alatt, szeles időben vagy a forgalmas belvárosban valószínűleg többször kell növényeink leveleit tisztítani. Nem lehet pontosan meghatározni, milyen időközönként rakódik le túl sok porréteg, de egy egyszerű módon tudjuk ellenőrizni ezt: húzzuk végig az ujjunkat a leveleken, ha látható porréteg tapad az ujjunkra, itt az ideje letisztítani a felületet. Az is árulkodó jel, ha a por már annyira meg van tapadva a leveleken, hogy lefújni sem lehet onnan.

Miért fontos a növények portalanítása?

A szobanövény levelein megülő porréteg blokkolja a napfényt, ezáltal csökkenti a növény fotoszintetizáló képességét. Mivel pedig a növény a fotoszintézis révén táplálkozik, a por jelentősen károsítja. De van egy másik, nem kevésbé fontos érv is erre: a levelek rendszeres portalanításával a mi környezetünk és és otthonunk levegője is tisztább lesz.

A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk
Forrás: Getty

Hogyan tisztítsuk a növények leveleit?

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a növényeknek időszerű a tisztítása, válogassuk szét őket méret szerint. A kisebb növényeket a legegyszerűbb a kádban vagy a tusolóban „megfürdetni”, míg a nagyobb darabokat szórófejes flakonnal, vízzel és törlőkendővel tudjuk megszabadítani a portól. A tisztítást mindig langyos hőmérsékletű, gyenge sugarú vízzel végezzük, különben kárt okozunk a növényben. A kicsi növényeket tusoljuk át óvatosan, a nagyobbakat pedig fújjuk le, ezután egy tiszta ronggyal töröljük át a leveleiket. Az éppen tisztított leveleknek mindig tartsuk alulról, különben letörhetnek. Ezután hagyjuk őket száradni picit, és mehetnek is vissza a helyükre.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin