Forrás: Getty

A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk

Ne ess abba a hibába, hogy megfeledkezel egy ritkán elvégezendő, ám annál fontosabb növényápolási lépésről: a növények leveleinek tisztításáról. Lehetséges, hogy még nem is hallottál erről, ám az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak túl ritkán veszed rá magad. A növény leveleinek tisztítása azonban fontos feladat mind a cserepesünk, mind saját magunk számára.

Milyen gyakran kell a növény leveleit tisztítani?

Ez attól is függ, hogy milyen poros a levegő az otthonunkban. Építkezés alatt, szeles időben vagy a forgalmas belvárosban valószínűleg többször kell növényeink leveleit tisztítani. Nem lehet pontosan meghatározni, milyen időközönként rakódik le túl sok porréteg, de egy egyszerű módon tudjuk ellenőrizni ezt: húzzuk végig az ujjunkat a leveleken, ha látható porréteg tapad az ujjunkra, itt az ideje letisztítani a felületet. Az is árulkodó jel, ha a por már annyira meg van tapadva a leveleken, hogy lefújni sem lehet onnan.

Miért fontos a növények portalanítása?

A szobanövény levelein megülő porréteg blokkolja a napfényt, ezáltal csökkenti a növény fotoszintetizáló képességét. Mivel pedig a növény a fotoszintézis révén táplálkozik, a por jelentősen károsítja. De van egy másik, nem kevésbé fontos érv is erre: a levelek rendszeres portalanításával a mi környezetünk és és otthonunk levegője is tisztább lesz.

A feladat, amit a szobanövények ápolásának részévé KELL tennünk
Forrás: Getty

Hogyan tisztítsuk a növények leveleit?

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a növényeknek időszerű a tisztítása, válogassuk szét őket méret szerint. A kisebb növényeket a legegyszerűbb a kádban vagy a tusolóban „megfürdetni”, míg a nagyobb darabokat szórófejes flakonnal, vízzel és törlőkendővel tudjuk megszabadítani a portól. A tisztítást mindig langyos hőmérsékletű, gyenge sugarú vízzel végezzük, különben kárt okozunk a növényben. A kicsi növényeket tusoljuk át óvatosan, a nagyobbakat pedig fújjuk le, ezután egy tiszta ronggyal töröljük át a leveleiket. Az éppen tisztított leveleknek mindig tartsuk alulról, különben letörhetnek. Ezután hagyjuk őket száradni picit, és mehetnek is vissza a helyükre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.