Forrás: Getty

A falfestés alapszabályai: 4 tanács, amit mindenképp fogadj meg, mielőtt festőhengert ragadnál

1. Mikor érdemes falat festeni?

Bár nem lehetetlen küldetés télen sem, a falfestést alapból érdemes a melegebb időszakra ütemezni, mivel a festék száradása gyorsabb ilyen időben, ráadásul ha szellőztetni kell a lakásban, akkor az sokkal kellemesebb tavasszal és nyáron. A másik fontos tényező a csapadék: esőben a levegő párásabb, ami nem megfelelő és lassú száradáshoz vezethet.

2. Hogyan érdemes szellőztetni?

Az előbbi pontban érintett szellőztetés egy nagyon sarkalatos pontja a falfestésnek, emiatt (is) miatt érdemes a meleg és száraz hónapokra hagyni a munkát. A festékben vannak különböző kémiai elemek, amik az oxigénnel reagálnak, így érdemes ezeket mindig kiszellőztetni. Esőben vagy nagy párában azonban inkább ventilátort használj, hogy ne zavarja meg a festék száradását a külső, párás légtömeg.

3. Hogyan kell a szobát előkészíteni?

A festés eléggé nagy munka, így a szobát mindenképp elő kell rá készíteni. Ez állhat a bútorok teljes eltávolításából, de sokan csak betolják őket a szoba közepére, majd letakarják különböző fóliákkal. És ne feledkezz meg az apró részletekről sem: bármennyire is aprólékos munka, ragaszd le a villanykapcsolókat, a parkettaszegélyt és az ablakkeretet. Hidd el, hálás leszel magadnak érte a végén, hogy csak a ragasztószalagot kell lehúznod egy (óvatos) mozdulattal, nem pedig festékpöttyről festékpöttyre haladva végig kapargatni mindent.

4. Mire van szükségem hozzá?

Fontos, hogy a minőségi végeredményhez mindenképp minőségi termékre lesz szükséged. Mindig olyan anyagokat használj, amit a helyzet és a felület megkíván. A kültéri festékek a szoba belső falán sosem lesznek olyan szépek, mint ahogy a homlokzaton nem lesz tartós a beltéri festék felkenése. Szükséged lesz még jó minőségű alapozó festékre is, hogy minél tovább tartós legyen a végeredmény.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.