Forrás: houzz.com

8 zseniális tárolási ötlet a gyerekszobába

Jöjjön 8 különleges tárolási ötlet a gyerekszobába, melyekkel a rend és a kényelem egyaránt biztosított a gyerkőcök számára.

Tárolási ötlet a gyerekszobába

1. Az emeletes ágy egy klasszikus megoldás olyan szobákban, ahol többen laknak együtt. Nemcsak vertikálisan használják ki nagyon hatékonyan a teret – helyet hagyva ezzel a padlón a játéknak, a mozgásnak és egyéb bútoroknak –, de lehetőséget teremtenek arra is, hogy extra tárolási megoldásokat építsünk köréjük.

Például szerelhetünk fel polcokat a felső ágy magasságában. A beépített megoldás pedig a fiókos rendszernek kedvez elsősorban. De gondolkozhatunk az ágykerethez rögzített egyedi ráépítésben is.

8 zseniális tárolási ötlet a gyerekszobába
Forrás: Getty

2. Ha már a tárolási ötlet a gyerekszobába a fő témánk, a multifunkcionális bútorok nem hiányozhatnak a listáról. Elengedhetetlenek az osztott gyerekszobákban, ezért mindenképp olyat keressünk, ami legalább két feladatot lát el egyszerre. A játékosláda tökéletes tároló, amit elhelyezhetünk például az ágy lábánál, az ablak alatt vagy közvetlenül a fal mellett is. Ha pedig rádobunk egy párnát, máris kényelmes ülőke lesz belőle az asztalnál vagy az olvasósarokban. Hasonlóan: egy jól kitalált szekrénysor nem csupán a könyvek és ruhák tárolására alkalmas, de lehet egyben íróasztal is.

3. A polcok alapvetően nem alkalmasak a játékok igényes tárolására, hiszen a gyerekek hajlamosak csak úgy rászórni a holmikat, így pedig könnyen káoszba fullad az egész. Más a helyzet azonban, ha zárt polcot választunk és azt az öltözőszekrény, az asztal vagy akár a szobaajtó fölé szereljük fel a ritkábban használt dolgok elrejtésére. Fiatalabb gyerekek esetén ügyeljünk arra, hogy olyan magasságot válasszunk, amit ők is kényelmesen elérnek. Ha azonban magasabbak már a szobalakók, bátran terjeszkedjünk felfelé.

8 zseniális tárolási ötlet a gyerekszobába
Forrás: Getty

A polcok további hozzáadott értéke, hogy költséghatékony módon dobhatjuk fel velük a szoba színvilágát. Ha a helyiség többi bútorelemétől eltérő színű fali elemet választunk, máris felrázzuk a teret. De akár gyermekeink kedvében is járhatunk azzal, hogy mindenki kiválaszthatja a saját színét a neki szánt polc esetében. És még erre is rátehetünk egy lapáttal: játszhatunk a színekkel, formákkal és elemekkel úgyis, hogy azok segítsenek rögzíteni, minek hol a helye.

4. A tároló ládák tökéletes megoldást jelentenek a többszemélyes gyerekszobákban. És ami a legjobb bennük, hogy rég elszakadtunk már a régi idők unalmas, fehér, szögletes megoldásaitól. Ma már számos stílusban elérhetőek a színes, egymásba rakható formáktól a kerek, falra akasztható variációig. Ráadásul mobilak, azaz oda helyezhetjük őket, ahova csak akarjuk. De ideálisak akkor is, amikor a gyerekeknek azt akarjuk megtanítani, hogyan tartsák rendben a környezetüket: a fiús játékok mennek az egyik színű ládába, a lányosak pedig a másikba.

8 zseniális tárolási ötlet a gyerekszobába
Forrás: Getty

5. Az akasztók nagy segítségünkre lesznek a tárolásban, egyidejűleg pedig a dekorációt is feldobhatjuk velük. Kis méretüknek köszönhetően bárhol elférnek, akár a fal azon részén is, amit máshogy már nem tudunk kihasználni. Bátran aggassunk rájuk szövettáskákat vagy zoknikat, ideális hely lesz ez kütyüknek és kisebb játékoknak.

Ha pedig a dizájnra is ügyelni akarunk, jó hír, hogy kampókból és akasztókból is végtelen már az üzletek tárháza. A legkülönfélébb variációkban tudjuk megvásárolni ezeket a zsiráfostól a kis vonatokon át a csillagosig. De betűs változatban akár személyre is szabhatjuk ezeket.

6. Használjuk bátran az ágy alatti tereket. A szekrényekből és a fiókokból gyűjtsük ki a szezonális ruhadarabokat, és átmeneti jelleggel költöztessük őket az ágy alá. Ha pedig olyan holmikról van szó, amit jobb elrejteni szem elől, szerezzünk be hozzá egy olcsó műanyag tároló zacskót, és máris kész a rejtett szekrény.

Gondolkodhatunk az ágy aljába épített kihúzható fiókokban is. A gyerekek is könnyen hozzáférnek, így a mindennap használt ruhákat és kedvenc játékokat is tárolhatjuk bennük. A színekkel és formákkal itt is bátran játszhatunk.

7. Maximálisan használjuk ki a ruhásszekrény biztosította teret. Egy többszemélyes gyerekszobában a szekrény a legértékesebb tároló, ezért bölcsen kell gazdálkodnunk vele. Változzunk át szekrénytervezővé, és közelítsük módszeresen a kérdést. A cél, hogy egy tenyérnyi hely se vesszen kárba. Először is becsüljük meg, mennyi akasztós helyre van szükség gyerekenként. Kategorizáljuk be ezt rövid és hosszú ruhák szerint, így már el tudjuk dönteni, hogy helyezzük el úgy a ruhatartó rudakat, hogy szélességében és hosszúságában is kiadják a szükséges teret. Ezután jöhetnek a polcok, kosarak és fiókos megoldások, amelyekkel kitölthetjük az akasztós részek közötti tereket. Ne feledkezzünk meg a kampókról sem, amiket elhelyezhetünk a szekrényajtó belső felére vagy az egyébként kihasználatlan falrészekre is. Ha tükörképszerűen alakítjuk ki az elrendezést, sokat segíthetünk vele a gyerekeknek, hogy megtanulják rendben tartani a saját részüket.

8. A kevesebb néha több. Minden szobában halmozódnak fel olyan dolgok, amikre már nincs szükség – a gyerekszobában különösen igaz ez. Ha rendszeresen átválogatjuk a gyerkőcök játékait és ruháit, könnyen lehet, hogy megszüntetjük az örökös helyhiányt, a szoba pedig rendezett, tágas és komfortos érzetet kelt majd.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.