Forrás: Getty

6 ok, amiért idő előtt tönkremehet a mikulásvirág

A mikulásvirág helyes ápolása

Mielőtt elárulnak azokat az okokat, melyek előidézhetik ennek a gyönyörű növénynek a tönkremenetelét, eláruljuk, hogy mire kell figyelnünk az ápolása során. Az elhelyezését tekintve arra kell figyelnünk, hogy egy meleg és világos helyet találjunk neki, ahol nem éri közvetlenül a napsugárzás. A legmegfelelőbb hőmérséklet 15 és 22 Celsius-fok közötti.

Az öntözésnél arra figyeljünk, hogy langyos vizet adjunk neki, azonban ne túl sokat, ugyanis akkor ledobhatja a leveleit, továbbá a gyökerei is elrohadhatnak, aminek következtében biztosan tönkremegy. Locsolás előtt mindig ellenőrizzük a földjét, így pontosan tudni fogjuk, hogy meg kell-e öntöznünk vagy sem.

Tápoldatra a virágzás során nincs szüksége, majd ezt követően is teljesen elegendő, ha havonta egyszer adunk neki. Ebben az esetben is figyeljünk a mértékre.

Miért megy tönkre a mikulásvirág?

Most, hogy már tudjuk hogyan kell ápolnunk a mikulásvirágunkat, következzenek az okok, melyek hatására idő előtt tönkremehet a növényünk.

#1 – Túl hideg volt a vásárlásnál

A mikulásvirág nem viseli jól a 15 foknál hidegebb levegőt, így már akkor is védenünk kell, amikor a boltból hazavisszük.

#2 – Túl hosszú szállítási út

A hőmérséklet a szállítás során is okozhat problémákat. Hosszú út esetén nagyobb az esély arra, hogy hideg levegő éri, így inkább egy közeli boltban szerezzük be, továbbá alaposan csomagoljuk be.

#3 – Radiátor fölötti elhelyezés

Amennyiben a radiátor fölé tesszük a mikulásvirágot, akkor felmelegednek az érzékeny gyökerek, és a növény tönkremehet. A szakemberek a 15-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletet javasolják a virágnak.

#4 – Sötétség

Ahogy fentebb írtuk, a mikulásvirág szereti a fényt, így érdemes egy ablak közelében elhelyezni, ellenkező esetben idővel tönkremegy. Télen jól viseli a közvetlen napsütést is, de a hideg évszak végével már óvnunk kell az erős napsugaraktól.

#5 – Huzat

Szellőztetés során figyeljünk, hogy ne érje hideg levegő!

#6 – Hideg öntözővíz

Öntözéshez soha ne használjunk hideg vizet, inkább kézmeleget. Csak akkor locsoljuk meg, ha már száraz a földje.

Tippek a vásárláshoz

  • A sötétebb levelű mikulásvirág nagy eséllyel tovább eláll, mint a világosabb levelű.
  • Figyeljünk arra, hogy a levelek között megbújó sárgás-zöldes virágok még bimbósak legyenek. Ha ezek kinyíltak vagy leestek, akkor a növény már túl van a virágzáson.
  • A szállításhoz alaposan csomagoljuk be, hiszen érzékenyen reagál a hidegre.
  • Olyan helyen ne vásároljunk mikulásvirágot, ahol kint tárolják őket.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.