6 ok, amiért idő előtt tönkremehet a mikulásvirág

6 ok, amiért idő előtt tönkremehet a mikulásvirág

Az ünnepi időszak alatt előszeretettel díszítjük az otthonunkat egy vagy több mikulásvirággal. Sajnos ezek azonban viszonylag rövid időn belül tönkremennek. De miért van ez így? Cikkünkben megválaszoljuk ezt az égető kérdést.

Ötletládához ad!

A mikulásvirág helyes ápolása

Mielőtt elárulnak azokat az okokat, melyek előidézhetik ennek a gyönyörű növénynek a tönkremenetelét, eláruljuk, hogy mire kell figyelnünk az ápolása során. Az elhelyezését tekintve arra kell figyelnünk, hogy egy meleg és világos helyet találjunk neki, ahol nem éri közvetlenül a napsugárzás. A legmegfelelőbb hőmérséklet 15 és 22 Celsius-fok közötti.

Az öntözésnél arra figyeljünk, hogy langyos vizet adjunk neki, azonban ne túl sokat, ugyanis akkor ledobhatja a leveleit, továbbá a gyökerei is elrohadhatnak, aminek következtében biztosan tönkremegy. Locsolás előtt mindig ellenőrizzük a földjét, így pontosan tudni fogjuk, hogy meg kell-e öntöznünk vagy sem.

Tápoldatra a virágzás során nincs szüksége, majd ezt követően is teljesen elegendő, ha havonta egyszer adunk neki. Ebben az esetben is figyeljünk a mértékre.

Miért megy tönkre a mikulásvirág?

Most, hogy már tudjuk hogyan kell ápolnunk a mikulásvirágunkat, következzenek az okok, melyek hatására idő előtt tönkremehet a növényünk.

#1 – Túl hideg volt a vásárlásnál

A mikulásvirág nem viseli jól a 15 foknál hidegebb levegőt, így már akkor is védenünk kell, amikor a boltból hazavisszük.

#2 – Túl hosszú szállítási út

A hőmérséklet a szállítás során is okozhat problémákat. Hosszú út esetén nagyobb az esély arra, hogy hideg levegő éri, így inkább egy közeli boltban szerezzük be, továbbá alaposan csomagoljuk be.

#3 – Radiátor fölötti elhelyezés

Amennyiben a radiátor fölé tesszük a mikulásvirágot, akkor felmelegednek az érzékeny gyökerek, és a növény tönkremehet. A szakemberek a 15-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletet javasolják a virágnak.

#4 – Sötétség

Ahogy fentebb írtuk, a mikulásvirág szereti a fényt, így érdemes egy ablak közelében elhelyezni, ellenkező esetben idővel tönkremegy. Télen jól viseli a közvetlen napsütést is, de a hideg évszak végével már óvnunk kell az erős napsugaraktól.

#5 – Huzat

Szellőztetés során figyeljünk, hogy ne érje hideg levegő!

#6 – Hideg öntözővíz

Öntözéshez soha ne használjunk hideg vizet, inkább kézmeleget. Csak akkor locsoljuk meg, ha már száraz a földje.

Tippek a vásárláshoz

  • A sötétebb levelű mikulásvirág nagy eséllyel tovább eláll, mint a világosabb levelű.
  • Figyeljünk arra, hogy a levelek között megbújó sárgás-zöldes virágok még bimbósak legyenek. Ha ezek kinyíltak vagy leestek, akkor a növény már túl van a virágzáson.
  • A szállításhoz alaposan csomagoljuk be, hiszen érzékenyen reagál a hidegre.
  • Olyan helyen ne vásároljunk mikulásvirágot, ahol kint tárolják őket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin