Forrás: Getty

5 zöldebb alternatíva a környezetbarát mosás jegyében

Tudjuk, elsőre hihetetlennek tűnhet, hogy a ruhák ragyogóan tiszták és illatosak lehetnek bolti mosószer és öblítő nélkül is, pedig számos megoldás közül válogathatunk. Hoztunk pár tippet arra, mit mire tudsz lecserélni a bolygó és az egészséged érdekében.

  • Folttisztítás: fehérítőszerek helyett mosószóda

A mosószóda egy egyszerű, természetbarát keverék, csupán nátrium-karbonátot vagy nátrium-hidrogénkarbonátot tartalmaz. Ennek ellenére hatékonyan távolítja el a foltokat a ruhákból, és segít a fehérségüket is megőrizni. Ráadásul a mosószóda a zsíros, makacs szennyeződéseket is képes eltávolítani. Kézi mosáshoz is használhatod, a gépben pedig a dobba szórva fejti ki igazán hatását. 

  • Öblítő helyett ecet

Hihetetlennek tűnhet, hogy a kellemetlen szagú ecet friss illatúvá varázsolhatja a ruháidat, ám ez a valóság. Kis mennyiségben, az öblítő helyén használva eltünteti a kellemetlen ódorokat, illetve a mosógép jellegzetes, ám nem túl kellemes szagát is. A ruháknak így csak friss, tiszta illatuk lesz a mosás után.

  • Mosószer helyett mosósdió

A mosódiót már egyre többen ismerik és használják is előszeretettel. Sőt, egyre több boltban és webáruházban kapható, ezért nem kell nagy erőfeszítést sem kell tenned a beszerzéséhez. A mosódió a benne található saponinnak köszönhetően hatékonyan távolítja el a foltokat.

  • Illatos öblítő helyett illóolaj

Az illóolajokat már évszázadok óta használják ruhák, textíliák és a levegő illatosítására. A mosáshoz adva visszafogott, de kellemes és friss illatot kölcsönöz a mosott ruháknak. 

  • Ruhafertőtlenítő helyett hidrogén-peroxid

Adj a mosáshoz 200 ml hidrogén-peroxidot, hogy a ruháid ne csak tiszták és ragyogóan tiszták legyenek, hanem fertőtlenítsd is azokat. A hidrogén-peroxid a leghatékonyabb természetes tisztítószer, ezért mindenképp megéri egy esélyt adnod neki.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.