Forrás: Getty

4 gyakori fűtési hiba, amitől hidegebb lehet a lakásban

1. Rosszul beállított termosztát

A túl alacsony vagy túl magas hőmérsékletre beállított termosztát éppúgy eredményezhet fázást, mint tetemes rezsinövekedést – és nem feltétlenül a legnyilvánvalóbb okok miatt. Az is lehet, hogy éppen a leggondosabbnak tűnő beállítás okozza a problémát: ha ugyanis van lehetőség idősávos értékek rögzítésére, a túl nagy hőmérsékleti különbségek is a rendszer hatékonyságának csökkenéséhez vezetnek.

Logikus például, hogy ha nap közben senki nincs otthon, legyen egy picit hűvösebb, ám ha ez több fokkal hidegebbet jelent, akkor lényegesen többe kerülhet az esti felfűtés, mint az egyenletes hőtartás.

2. Eltakart fűtőtestek

Ha bármi is akadályozza a meleg levegő megfelelő kiáramlását a fűtőtestekből, ugyancsak számíthatsz arra, hogy itt-ott fázhatsz, és ugyanannyi pénzért kevésbé van meleg a lakásban. Szerencsére ennek a fordítottja is igaz: az akadálytalan légáramlás egyenletes meleget biztosít. Tehát egy kis átrendezéssel anélkül növelheted a fűtés hatékonyságát, hogy akár csak egy fillérrel is többet fizetnél.

3. Fűtés nyitott ablak mellett

A napi 2-3 alkalommal történő néhány perces szellőztetés kifejezetten egészséges. Ha viszont ennél tovább tartod nyitva az ablakot, tulajdonképpen az történik, hogy az utcát fűtöd, nem pedig a lakást – ami lássuk be, nem kifizetődő megoldás. Gyakori jelenség, hogy az egy háztartásban élők hőmérsékleti igényei eltérnek, ezért aztán valaki „feltekeri” a fűtést, a másik pedig válaszul nyitva tartja az ablakot. Ennél sokkal praktikusabb egy kompromisszumos érték vagy a helyiségenként eltérő beállítás.

4. Kizárt napfény

Télen olyan rövidek a nappalok, hogy talán feleslegesnek érzed széthúzni a függönyt. Ez öreg hiba, ugyanis remekül segítenek hasznosítani a természetes hőenergiát a megfelelően szigetelt ablakok és nagy üvegfelületek, amiken keresztül beáradhat a napfény.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.