Forrás: Getty

Vissza a jövőbe az Art Decoval – Íme, a stílusvilág legfontosabb ismertetőjegyei

Az Art Deco stílus jellegzetes elemei

Az Art Deco formabontó újdonságokkal árasztotta el a lakberendezés világát, és a korábban népszerű egyszerű, natúr megoldásokat taszította le a trónról. A jellegzetes elemei korhű képet adnak az akkori, dinamikusan változó világról. 

  • Formák: A formák közül a szabályos, geometriai alakzatok kerültek előtérbe, ezzel együtt fontos szerepet játszott a szimmetria. A lakberendezők szerint ebben az időszakban az otthonok dizájnja az építészetből inspirálódott. A legnépszerűbb formák közé tartozott a háromszög, a trapéz, valamint a lépcsőzetes formavilág
  • Színek: A színek terén is számos újdonságot hozott a stílusvilág. Már nem a visszafogott, föld színek voltak elterjedtek, sokkal inkább a merész árnyalatok domináltak. A szinte rikító árnyalatok és feltűnő, ezüstös, aranyozott és króm színek felváltották a bézst és a szürkét. 
  • Anyagok: Néhány anyag és minta már messziről Art Deco stílusról árulkodik. A zebra csíkok és a bársony kifejezetten a kor szellemének népszerű elemei. 
  • Bútorok: Az Art Deco a bútorok terén sem volt visszafogott, óriási bútorok, hullámzó formák és sok-sok díszítő elem volt jellemző ebben az időszakban. 

Íme néhány példa az Art Deco stílusra: 

  • Az élénk színű falak és az aranyozott kiegészítők egyértelműen az Art Deco sajátosságai. Kialakítása egyszerű, mégis sikkes összhatással bír.
  • Élénk színek, hullámzó formák és furcsa kiegészítők – ennél tipikusabb Art Deco enteriőrt ritkán látni. A rojtok nem csak a ruhákról, de a lakberendezési tárgyakról is lógtak a 20-as és a 30-as években. 
  • A modern Art Deco megoldásokban továbbra is jellemzőek az óriási bútorok és szimmetrikus formák, ám már visszafogottabb árnyalatok dominálnak. 
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.