Forrás: Getty

Trendi vagy időtálló? Mutatjuk, hogyan döntsd el, mi hova tartozik

Mit jelent a trendi?

A trendi lakberendezési tárgyak az éppen aktuális divatnak felelnek meg. Sokszor találkozhatunk szélsőségesen trendi darabbal, ami igencsak eltúlozza az aktuálisan szépnek hitt irányvonalat. Éppen ezért bánjuk meg pár évvel (vagy akár már hónappal) később, hogy trendi, nem pedig időtálló darabot választottunk. A trendi tárgyak másik hátránya, hogy sokszor a minőségül is ahhoz igazodik, hogy addig tartsanak ki, amíg a népszerűségük.

Mit jelent az időtálló?

A trendi és az időtálló jelző nem teljesen egymás ellentéte, bár akadnak különbségek. Az időtálló lakberendezés általában nem szélsőséges, sokkal inkább az arany középútra törekszik. Gyakran merít korábbi trendekből, amelyek kiállták az idő próbáját, és ciklikusan ismét divatossá válnak. Az időtálló lakásdekoráció éppen ezért jobb minőségű alapanyagokból is készül – persze kivétel mindig akad.

Hogyan állapítsuk meg, hogy mi trendi, és mi időtálló?

  • Volt már divatos? Ha már évszázadok óta kering a lakberendezés világában, vagy akár csak az elmúlt pár évtizedben is többször volt népszerű, akkor valószínű, hogy időtálló darabról beszélünk. Ezzel szemben a trendi tárgyak még mindig viszonylag újnak számítanak – ilyen volt például a neon őrület a 80-as években, majd 2010-2015 között.
  • Jó minőségű? Mint említettük, a trendi darabok többsége silány anyagokból készül, legalábbi akkor, ha a tervező is tiszavirágéletűnek szánja őket. Persze a minőség nem mindig garancia a kortalan eleganciára, de sokszor kéz a kézben jár.
  • Mennyire sokoldalú a dekortárgy? Az időtálló darabok sokoldalúak, azaz kisebb-nagyobb felújítások után is megállják a helyüket a megújult lakásban. A trendi dekorációk azonban csak bizonyos környezetben mutatnak jól, ezért a felújítás után már valószínűleg nem mutatnak jól otthonunkban.
  • Át lehet alakítani? Egy minőségi komód átfestve is jól mutat, ezért az időtálló kategóriába sorolhatjuk. Azok a darabok azonban, amelyeknek nincs másik arcuk, inkább a trendi kategóriába tartoznak.  
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.