Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Manapság sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy organikus lakberendezés. De mit is jelent ez? Nem mást, mint a természet hangsúlyba helyezését a lakáson belül. Ezt el tudjuk érni színekkel, anyagokkal, textúrákkal. Ha érdekel, hogy lehet organikusan berendezett a te otthonod is, csak görgess lejjebb.

Ötletládához ad!

Organikus lakberendezés színekkel

Ha az a cél, hogy a lakás minél inkább organikus, természetes összhatású legyen, akkor azt színekkel nagyon könnyű elérni. Gondolj csak bele, milyen színekkel találkozhatsz odakint. Az érett búza kellemes bézs színe, a talaj barnasága, a felhők szürkés színe – mind jöhet Ez csak néhány példa arra, miről is szól az organikus lakberendezés a színek nyelvére lefordítva. Minél több falon, bútoron, használati tárgyon vagy dekorációs elemen jelennek meg ezek a natúr árnyalatok, annál organikusabbként fog hatni az egész. Lehet minden egy színű is, de ezek a naturális tónusok remekül keverhetők, még jobb összhatást elérve velük.

Textúrák

Odakint az anyagok változó keménységűek, egyáltalán nem egyenletes a felületük. Ezt az érzést keresi az organikus lakberendezés is azzal, hogy nagyon sok különböző textúrát épít be a lakberendezésbe. Lehetnek ezek göcsörtös szőnyegek, csomós függönyök vagy durva lenből készült anyagok, a lényeg, hogy minél sokszínűbb legyen a textúrák palettája.

Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!
Forrás: Getty

Természetes formák

Minden, ami nagyon szögletes vagy művi, rideg hatást kelthet valakiben, aki szeretné a természetet kicsit beemelni a lakásba. Ezért az organikus lakberendezésben nagy szerepet kapnak a lehető legtermészetesebb formák. Semmi sem egyenes, sarkos vagy tökéletes, minden berendezési tárgyban van egy kis ív, tökéletlenség, ami egyedivé, természetessé teszi azt.

Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!
Forrás: Getty

Végére pedig a legfontosabb összetevő: a természetes anyagok

Felejtsd el a sok műanyagot, fémet és sokszorosan kezelt fát, hiszen ezek a természetben sem találhatók meg. Egy igazán organikus otthonban szinte minden natúr fából készült, ami nagyon bájos összképet ad bármivel párosítsuk is. Nem az a lényeg, hogy minden tökéletes legyen, hanem az, hogy mennyire érzed magad újra összekapcsolódva a kinti világgal.

Plusz pont: az újrahasznosíthatóság

Mivel nem túlságosan modern stílus, ezért az organikus lakberendezéshez nagyon sok újrahasznosított, használt dolgot tudsz felhasználni. Régi bútorok, szőnyegek, fonott rattan kiegészítők egész tárháza vár használt cikkeket áruló üzletekben vagy bolhapiacokon. Érdemes időnként felkeresned őket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin