Forrás: Getty

Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?

A loft szó jelentése

A loft önmagában nagyjából a magyar padlás szónak feleltethető meg, így például ha egy családi ház rendelkezik loft-tal, akkor ott biztosan a padlásról van szó. De a loft jelenthet emeletes ágyat is. Ezekből a példákból már nagyjából látható, hogy a kifejezésnek a magassághoz van köze. Az utolsó „nyom” pedig az, hogy amire mi galériaként hivatkozunk, az az angolban szintén loft

Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?
Forrás: Getty

Mit is jelent a loft lakás?

A loft lakás tehát nagyjából annyit tesz, mint egy jó nagy belmagasságú élettér. Itt, Magyarországon erről biztosan a századfordulós, belvárosi polgári házak jutnak eszedbe, de angolszász területen, ahonnan a kifejezés ered, nincsenek ilyen épületek. Ott a loft lakások a régi gyárakból és épületekből keltek életre. Ezeket az ingatlanokat gondolták újra ún. barnamezős beruházások keretében, így új épületek nélkül lehetett kialakítani lakásokat.

A loft lakások jellemzői

Mivel a gyárakban nagy hely kellett a munkához, ezek a lakások nagyon tágasak. Nincs sok térelválasztó fal, szinte egyben van az egész légtér. Jellemzőek viszont erre a stílusra a tartóoszlopok, amik sok helyen lehetnek a lakásban. A loft lakások egyik legjobb tulajdonsága, hogy az ablakok óriásiak, így a nyitott elrendezéssel együtt rendkívül fényes az élettér. Mivel anno a gépeknek nagy belmagasság is kellett, ez könnyen elérheti a 4-5 métert is, ami tökéletesen alkalmassá teszi a teret arra, hogy galériát építsünk.

Loft stílus a lakberendezésben

Ha te is szeretnél loft stílusú lakásban élni, akkor jó hír, hogy nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnoid, ugyanis a loft stílusú lakásokban a minimalizmus az egyik leginkább jellemző vonás. A falak vagy fehérek, vagy egyáltalán nincs rajtuk semmi, így kilátszik a burkolatlan tégla. A bútorok is egyszerűek, fából készült darabok, olyannyira, hogy akár egy DIY raklapbútor is kerülhet a nappali közepére. A lámpatestekre sem kell sokat költened, a legtöbb loftban csillár sincs, csak a fedetlen izzók.

Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.