Lerántjuk a leplet: ezek lesznek 2022 lakberendezési trendjei

Lerántjuk a leplet: ezek lesznek 2022 lakberendezési trendjei

Minden évnek megvannak a maga trendjei, ez alól pedig 2022 sem kivétel. Ha kíváncsi vagy, hogy mi kerül idén a középpontba, akkor görgess lejjebb.

Ötletládához ad!

Fenntarthatóság

Az utóbbi években életünk minden területén egyre nagyobb figyelmet kap a fenntarthatóság, így nem meglepő, hogy a lakberendezésben is. 2022-ben ez hatványozottan igaz, így az anyagválasztás során ez központi kérdés. Amennyiben a természetes anyagok használata nem kivitelezhető, akkor csak olyan műanyagokat vagy fémeket alkalmazz, melyek újrahasznosíthatóak. A vintage darabok már évek óta közkedveltek, de a fenntarthatóságnak köszönhetően ezek után még inkább megnő a kereslet.

Fa és természetes anyagok

2022-ben elképzelhetetlen egy otthon fa nélkül, hiszen ez nem csak egy környezetbarát anyag, hanem rendkívül barátságos és meghitt hangulatot is teremt. Természetesen arra is kell figyelni, hogy az alapanyagok ökológiai gazdálkodásból származzanak. A fa mellett a len, a parafa és a juta is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül, de a kender iránti kereslet még az előbbieknél is magasabb.

Lerántjuk a leplet: ezek lesznek 2022 lakberendezési trendjei
Forrás: Getty

Minimalizmusra fel

A pandémia kitörésével egyre nagyobb hangsúlyt kapott a minimalizmus. Egyre inkább megváltunk a felesleges dolgainktól, ami aztán idővel egész komoly szintre fejlődött. 2022-ben nem csak a ruhatárunk és a berendezésünk esetén figyelünk a minimalizmusra, hanem az életünk minden más területén is. A tiny house típusú otthonok egyre kedveltebbek, és előtérbe kerül a függetlenség utáni vágy is. Egyre többen kérdőjelezik meg az eddigi vásárlási szokásaikat, és próbálnak sokkal tudatosabbak lenni, ami az otthonok berendezésén is meglátszik.

Dizájn, barkácsolás és DIY

A szakemberek szerint 2022-ben sokkal komolyabb DIY projekteknek is neki merünk majd állni, így még az is megeshet, hogy a lakásokat saját kezűleg készített fabútorokkal fogjuk berendezni, ahogy az edényeket is mi magunk készíthetjük el. Ennek köszönhetően búcsút inthetünk a tömegcikkeknek, és egyedi tárgyakkal díszíthetjük az otthonunkat. Akkor sincs semmi baj, ha az elkészült tányér nem teljesen kerek, vagy ferde a bögre fogantyúja, ugyanis az egyediség sokkal fontosabb. 2022-ben nem kell mindennek tökéletesnek lennie!

Új színvilágok: bézs, zöld és kék

2022-ben főleg a bézs különböző árnyalatai lesznek a legkedveltebbek, ami annak köszönhető, hogy ez a szín melegséget és kényelmet sugall, ezekre pedig nagyon vágyunk ezekben a zűrös időkben. Ezeken kívül a zöld és a kék árnyalatok is előtérbe kerülnek, hiszen a bézshez hasonlóan ezek is a természetet varázsolják az otthonunkba. Főleg a khaki és a classic blue színek fognak visszaköszönni.

Lerántjuk a leplet: ezek lesznek 2022 lakberendezési trendjei
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin