Lakberendezési szótár – alapfogalmak

Lakberendezési szótár – alapfogalmak

Csak pislogsz, ha azt hallod, steampunk stílus? Nem tudod, mire gondolnak a lakberendezési magazinok az eklektikus alatt? És mi a fene az az arabesque csempe? Segítünk rendbe tenni az alapfogalmakat!

Ötletládához ad!
 • Arabesque minta: Az arabesque minta mind csempék, mind tapéták és textíliák területén létező fogalom. Többszörösen egymásba fonódó virágokkal, lombokkal, gyümölcsökkel és tekercsekkel díszített mintát jelent.
 • Bauhaus: A Bauhaus egy olyan formatervezési stílus, amely a nevét egy 1919 és 1933 között működő, befolyásos német művészeti iskoláról kapta. A Bauhaus-stílust a leegyszerűsítő modernizmus és a “formát a funkció határozza meg” koncepciója határozza meg.
 • Eklektikus stílus: Az eklektikus térben több stíluselem is keveredik, ennek eredménye pedig egy végtelenül egyedi, a személyiséget teljesen tükröző, játékos helyiség.
 • Fókuszpont: Minden szobának van egy szignifikáns vonása, amely köré rendezzük az egész dekorációt. Ilyen pont lehet például egy kandalló, egy fényes ablak vagy egy mutatós bútordarab.
 • Gardróbsziget: A konyhaszigethez hasonló, szoba közepi bútor. Ez plusz tárolási lehetőséget biztosít a gardróbba, többnyire fiókok formájában.
 • Kortárs bútor: Kortárs bútoroknak azokat tartjuk, amelyek a XX. század második felében voltak jellemzők, gyakran furcsa, egészen meghökkentő formákkal rendelkeznek. Ilyen lehet például egy kagyló alakú fotel vagy egy aszimmetrikus kanapé.
 • Minimalizmus: A minimalizmus lényege, hogy csak a szükségszerű tárgyakat tartjuk meg a minél letisztultabb összhatás érdekében. Semleges színek, természetközeli dekorációk jellemzik.
 • Monokróm: Egy színskála, amelynek középpontjában egyetlen szín áll. A fő színen kívül megjelenhetnek más árnyalatokat is, de egyetlen szín dominál.
 • Steampunk: A steampunk kifejezés a viktoriánus korhoz köthető, annak feltálálásai juthatnak eszünkbe a szó hallatán. A steampunk lakberendezés az „őrült feltaláló” otthonából inspirálódik. Ezért a stílus jellegzetes elemei közé tartoznak például a fogaskerekek, fém tárgyak, vascsövek, óralapok, antik mérlegek és a beton. 
 • Sunroom: Lényegében egy szigetelt, üvegfalas terasz, ahová egy beszélgetőrész vagy olvasósarok van berendezve.
 • Süllyesztett mennyezet: A süllyesztett mennyezet lényege, hogy nem egysíkú a plafon, hanem van egy süllyesztett vagy egy kidomborított része. Általában ezek mentén helyezik el a világítást, szuper dizájnos végeredményt elérve ezzel.
 • Színskála: Egy adott szobában található színek összessége. A profik három, nagyon maximum négy egymáshoz passzoló szín használatát javasolják, hogy ne legyen túl giccses a végeredmény.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Stílus Lámpatrendek 2023 – Így varázsolj fényt a sötétbe

A lámpák elengedhetetlen részét képezik az otthonodnak. Ha szereted követni a trendeket – vagy legalább ismerni azokat –, akkor mutatjuk, hogy 2023-ban milyen színek és formák kerülnek az érdeklődés középpontjába a fényforrásoknál.

Tipp 4 jel, hogy itt az ideje lecserélni a porszívódat

A porszívó a háztartás egyik legfontosabb eszköze, az igazi tisztaság megkerülhetetlen szereplője. Porszívózni jóval kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb és alaposabb, mint a söpörni, ezért a porszívónak jó gondját kell viselni, és időben cserélni, ha eljön ez az idő. Összegyűjtöttünk 4 jelet, ami egyértelműen a készülék élettartamának végét jelzi.

Tipp 4 szuper upcycling ötlet csináld magad polcokra

Szeretsz barkácsolni, és szükséged lenne néhány polcra? A legjobb helyen jársz! Az alábbi 4 upcycling ötlet biztosan inspirálóan hat rád.

Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin