Lakberendezési szótár – alapfogalmak

Lakberendezési szótár – alapfogalmak

Csak pislogsz, ha azt hallod, steampunk stílus? Nem tudod, mire gondolnak a lakberendezési magazinok az eklektikus alatt? És mi a fene az az arabesque csempe? Segítünk rendbe tenni az alapfogalmakat!

Ötletládához ad!
 • Arabesque minta: Az arabesque minta mind csempék, mind tapéták és textíliák területén létező fogalom. Többszörösen egymásba fonódó virágokkal, lombokkal, gyümölcsökkel és tekercsekkel díszített mintát jelent.
 • Bauhaus: A Bauhaus egy olyan formatervezési stílus, amely a nevét egy 1919 és 1933 között működő, befolyásos német művészeti iskoláról kapta. A Bauhaus-stílust a leegyszerűsítő modernizmus és a “formát a funkció határozza meg” koncepciója határozza meg.
 • Eklektikus stílus: Az eklektikus térben több stíluselem is keveredik, ennek eredménye pedig egy végtelenül egyedi, a személyiséget teljesen tükröző, játékos helyiség.
 • Fókuszpont: Minden szobának van egy szignifikáns vonása, amely köré rendezzük az egész dekorációt. Ilyen pont lehet például egy kandalló, egy fényes ablak vagy egy mutatós bútordarab.
 • Gardróbsziget: A konyhaszigethez hasonló, szoba közepi bútor. Ez plusz tárolási lehetőséget biztosít a gardróbba, többnyire fiókok formájában.
 • Kortárs bútor: Kortárs bútoroknak azokat tartjuk, amelyek a XX. század második felében voltak jellemzők, gyakran furcsa, egészen meghökkentő formákkal rendelkeznek. Ilyen lehet például egy kagyló alakú fotel vagy egy aszimmetrikus kanapé.
 • Minimalizmus: A minimalizmus lényege, hogy csak a szükségszerű tárgyakat tartjuk meg a minél letisztultabb összhatás érdekében. Semleges színek, természetközeli dekorációk jellemzik.
 • Monokróm: Egy színskála, amelynek középpontjában egyetlen szín áll. A fő színen kívül megjelenhetnek más árnyalatokat is, de egyetlen szín dominál.
 • Steampunk: A steampunk kifejezés a viktoriánus korhoz köthető, annak feltálálásai juthatnak eszünkbe a szó hallatán. A steampunk lakberendezés az „őrült feltaláló” otthonából inspirálódik. Ezért a stílus jellegzetes elemei közé tartoznak például a fogaskerekek, fém tárgyak, vascsövek, óralapok, antik mérlegek és a beton. 
 • Sunroom: Lényegében egy szigetelt, üvegfalas terasz, ahová egy beszélgetőrész vagy olvasósarok van berendezve.
 • Süllyesztett mennyezet: A süllyesztett mennyezet lényege, hogy nem egysíkú a plafon, hanem van egy süllyesztett vagy egy kidomborított része. Általában ezek mentén helyezik el a világítást, szuper dizájnos végeredményt elérve ezzel.
 • Színskála: Egy adott szobában található színek összessége. A profik három, nagyon maximum négy egymáshoz passzoló szín használatát javasolják, hogy ne legyen túl giccses a végeredmény.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin