Lakberendezési szótár – alapfogalmak

Lakberendezési szótár – alapfogalmak

Csak pislogsz, ha azt hallod, steampunk stílus? Nem tudod, mire gondolnak a lakberendezési magazinok az eklektikus alatt? És mi a fene az az arabesque csempe? Segítünk rendbe tenni az alapfogalmakat!

Ötletládához ad!
 • Arabesque minta: Az arabesque minta mind csempék, mind tapéták és textíliák területén létező fogalom. Többszörösen egymásba fonódó virágokkal, lombokkal, gyümölcsökkel és tekercsekkel díszített mintát jelent.
 • Bauhaus: A Bauhaus egy olyan formatervezési stílus, amely a nevét egy 1919 és 1933 között működő, befolyásos német művészeti iskoláról kapta. A Bauhaus-stílust a leegyszerűsítő modernizmus és a “formát a funkció határozza meg” koncepciója határozza meg.
 • Eklektikus stílus: Az eklektikus térben több stíluselem is keveredik, ennek eredménye pedig egy végtelenül egyedi, a személyiséget teljesen tükröző, játékos helyiség.
 • Fókuszpont: Minden szobának van egy szignifikáns vonása, amely köré rendezzük az egész dekorációt. Ilyen pont lehet például egy kandalló, egy fényes ablak vagy egy mutatós bútordarab.
 • Gardróbsziget: A konyhaszigethez hasonló, szoba közepi bútor. Ez plusz tárolási lehetőséget biztosít a gardróbba, többnyire fiókok formájában.
 • Kortárs bútor: Kortárs bútoroknak azokat tartjuk, amelyek a XX. század második felében voltak jellemzők, gyakran furcsa, egészen meghökkentő formákkal rendelkeznek. Ilyen lehet például egy kagyló alakú fotel vagy egy aszimmetrikus kanapé.
 • Minimalizmus: A minimalizmus lényege, hogy csak a szükségszerű tárgyakat tartjuk meg a minél letisztultabb összhatás érdekében. Semleges színek, természetközeli dekorációk jellemzik.
 • Monokróm: Egy színskála, amelynek középpontjában egyetlen szín áll. A fő színen kívül megjelenhetnek más árnyalatokat is, de egyetlen szín dominál.
 • Steampunk: A steampunk kifejezés a viktoriánus korhoz köthető, annak feltálálásai juthatnak eszünkbe a szó hallatán. A steampunk lakberendezés az „őrült feltaláló” otthonából inspirálódik. Ezért a stílus jellegzetes elemei közé tartoznak például a fogaskerekek, fém tárgyak, vascsövek, óralapok, antik mérlegek és a beton. 
 • Sunroom: Lényegében egy szigetelt, üvegfalas terasz, ahová egy beszélgetőrész vagy olvasósarok van berendezve.
 • Süllyesztett mennyezet: A süllyesztett mennyezet lényege, hogy nem egysíkú a plafon, hanem van egy süllyesztett vagy egy kidomborított része. Általában ezek mentén helyezik el a világítást, szuper dizájnos végeredményt elérve ezzel.
 • Színskála: Egy adott szobában található színek összessége. A profik három, nagyon maximum négy egymáshoz passzoló szín használatát javasolják, hogy ne legyen túl giccses a végeredmény.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 4 lakberendezési tárgy, amivel energiát spórolhatsz

Az idei őszi és téli szezonban minden a spórolásról szól. Nem meglepő, hogy mindenki különböző trükkökkel próbálja csökkenteni a fogyasztást. Jelen esetben azt szeretnénk bemutatni, hogy bizonyos lakberendezési tárgyakkal is spórolhatsz az energián.

Otthon Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Egy otthon kialakításánál biztosan előfordulnak meglepetések, és az már csak a kreativitáson és a fantázián múlik, hogy ezeket a javunkra fordítsuk. Anya és fia költözését több újratervezés is megelőzte, visszatekintve azonban minden úgy lett jó, ahogy alakult.

Stílus Ez az 5 lakberendezési trend már lejárt lemez

A trendek mindig jönnek és mennek, a lakberendezők pedig időről időre összegzik, mik nem tartoznak már a divatos kategóriába. Így történt ez 2022-ben is, mi pedig tolmácsoljuk a lakberendezők ítéletét. Eláruljuk, melyik trendek mellett nem voksolnának már (legalábbis egy ideig) a profik.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin