Forrás: Getty

Kúszónövények a lakásban – A vertikális terek legjobb kitöltői

Hogyan maradnak életben a kúszónövények a lakásban? És melyek a legnépszerűbb fajták? Ezeket vesszük most sorra.

Az ilyen jellegű zöldek azért nagyon jók a lakásba, mert nincsenek magas igényeik, ezért könnyen gondozhatók. Hiszen ha a borostyán képes felmászni egy téglából épített ház falára, majd ott tovább szaporodni és jól érezni magát, akkor a lakás már egyáltalán nem nagy falat neki. Ezek a fajták nem igényelnek túl sok öntözést, még egy árnyékos sarokban is tökéletesen érzik magukat. Összességében tehát a kúszónövények a lakásban minden nagyobb erőfeszítés nélkül eltarthatók. Arra azonban ügyelni kell, hogy falra és bútorra ne fussanak fel őket, mert könnyen megkezdhetik a festéket.

Kúszónövények a lakásban

Mutatjuk, melyek a legnépszerűbb fajok, amelyek garantáltan feldobják a te otthonodat is.

Borostyán

Az előbb már sokat emlegetett borostyán talán az egyik legnépszerűbb kúszónövény hazánkban. Ez nem véletlenül alakult így, hiszen szinte mindenhol találkozhatunk vele, mert képes a legzordabb helyeken is megélni. A lakásban bárhol elhelyezhetjük, akár a legsötétebb szoba legsötétebb sarkában is, túl fogja élni. Sőt, így érzi a legjobban magát. A napfényszegény sarkokban sötétebb színű levelei fognak nőni, ami egy világos festéssel szép kontrasztot adhat. Fel is futtathatjuk valamire, de egy fellógatott kaspóból lelógva is mutatós tud lenni. Időnként a kívánt formára kell metszeni, ám ezen kívül semmit nem vár el tőlünk. A száraz levegő megviseli, ezért pár naponta permetezzük, hogy biztosan jól érezze magát a szobában.

Kúszónövények a lakásban – A vertikális terek legjobb kitöltői
Forrás: Getty

Kúszó fikusz

A kapaszkodó fikuszt a konyhába vagy a fürdőszobába ajánlják a szakértők, hiszen kifejezetten igényli a párás levegőt. Ha nem párás helyre rakjuk, akkor sokat kell permetezni, mert nem bírja olyan jól, mint a borostyán.

Kúszónövények a lakásban – A vertikális terek legjobb kitöltői
Forrás: Getty

Viaszvirág

A viaszvirág világos szobában érzi magát a legjobban, ahol napi több órán át kap fényt. Ezért, amennyiben erre esik a választásunk, kerüljön egy kicsit közelebb az ablakhoz, mint a többi kúszónövény. Lelógatva érzi igazán jól magát, virágokat pedig ősz végén hoz, amik meglehetősen erős, édes illatot árasztanak. Virágzáskor csöpöghet belőlük a nektár, erre érdemes felkészülni. Ne tegyük a kaspót például a szőnyeg fölé.  A viaszvirág kedveli a hideget, így télen ne legyen a fűtőtest közelében.

Kúszónövények a lakásban – A vertikális terek legjobb kitöltői
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.