Kilátásra hangolva – Egy díjnyertes építész saját otthona

Budaörs egyik zöldövezetében járunk, a kis utca utolsó telkét a Kamaraerdő fái és egy mély vízlevezető árok határolja. Itt talált helyet az építész és felesége új otthonuknak. A választást a feltáruló panoráma is segítette, a közelben zöld dombok, a távolban Buda legszebb részei láthatóak. – A kezdet nem volt egyszerű. A telekvásárlást követő közművesítés, a zsákutca végének megvásárlása és a telekalakítás elhúzódása miatt végül az eredeti, kisebb telekre adtuk be az engedélyeket, ezért a tervezett épület is kisebb lett, de ez a kényszerű helyzet jó döntést eredményezett hiszen tökéletesen elférünk benne így is – mutatja házigazdánk.

Letisztult vonalakkal

A panoráma irányába komponált épülettömb fő tömegét a nappali szintje alkotja, amely a bejárati és garázsszint fölé kinyúlik. Már kintről is érezhető, hogy a tervező játszott a szintekkel. A fekete fém- és a vörösfenyő burkolat a sok üveggel kifejezetten modern hatást kelt. – Eredetileg égetett fa homlokzatburkolatot terveztünk, de végül a vörösfenyő természetes megjelenését választottuk. Izgalmas lesz követni, hogyan változik idővel a fenyő meleg árnyalata ezüstszürkévé – mondja Pólus Károly. A bejárathoz betonlépcső vezet fel, ez az anyag és a fa a belső térben is meghatározó. Mindehhez fehér falak és nagy üvegfelületek társulnak, ezek által a kivételes panoráma mintha a berendezés részévé válna.

Fent és lent

Bent a szintekkel való játék az igazi térszervező. A lépcső ebben a házban sokkal több, mint a függőleges közlekedés eszköze. A bejárattól csiszolt betonfokok indulnak felfelé, a nappalitól már légies, az átlátást is biztosító falépcső visz fel a legfelső szintre. A garázs és bejárat felett a ház hátsó részébe került az étkező és konyha, ahonnan a déli és az oldalsó teraszra is nyílik kijárat. A következő félszint ismét az első frontra került, a nappali és a nagy hálószoba a budai panorámára néz. Legfelül egy nyitott dolgozótér és még egy gyerekszoba kapott helyet. A középen futó lépcső nem választja el a tereket, a ház teljesen egyben él, még a felfutó falamellás korlát is az átlátást biztosítja, miközben a hálószobák teljesen elkülönülnek.

Egyszerű berendezés, okosmegoldások

A látványos építészeti megoldások már maguk is meghatározzák a ház enteriőrjét. A világos fafelületek az ablakok bélésében és a körülöttük kialakított tárolókban is megjelennek. – Azonos az ízlésvilágunk, így nem volt nehéz meghozni a szükséges döntéseket. A beton, az üveg, a fehér falak és a táblásított fenyő is közös választás volt, így a legtöbb helyre ezek az egyszerű és természetes anyagok kerültek, de a letisztult rendezettség mellett a kényelem is vezérelv volt.
A házat teljesen körüljárja a nap, a megfelelő klímáról nyáron az okosrendszerrel vezérelt kinti árnyékolók, bent pedig a hőszivattyús padlófűtés és mennyezethűtés gondoskodik, ami komfortszellőzéssel is kiegészül. Mivel a faablakok háromrétegű üveggel készültek, a hidegebb napokon is kényelmes az asztalosmunkával kialakított ablakfülkékből nézni a kilátást.

Erdő az erdő mellett

Mivel a telek egy mély, erdős vízlevezető árok mellett fekszik, szomszéd innen nem soha nem fog benézni a kertbe. – Nem akartuk a kertet túltervezni, inkább azt, hogy úgy érezzük, mintha az erdő folytatódna és egy kócos tisztássá válna. Pécsi Máté tájépítész barátom és felesége Edina profi munkát végzett és nemcsak természetesen szép, de könnyen fenntartható is a kertünk – mondja Pólus Károly. A teraszokkal, magaságyásokkal tagolt részen a függőleges támfalak és lépcsők is fából készültek, ahogy a két terasz is faburkolatot kapott.

A kamaraerdei ház tökéletes példa lehet arra, hogyan lehet túlzásoktól mentes, nem hivalkodó, mégis példamutató és különleges épületben otthont teremteni, ami minden évszakban együtt él környezetével, és a működtetése sem teher a tulajdonosok számára.

Galéria / 19 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2023/3-as számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.