Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat

Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat

Nem újdonság, hogy a falszínek hatása nem csak az otthonunk összképét, de a mi hangulatunkat is befolyásolja. A színek erejével tehát meg kell tanulnunk bánni, hogy mi és az életterünk is profitáljon belőlük.

Ötletládához ad!

Falszínek hatása

A színek hatására pihentnek vagy energikusnak, boldognak vagy szomorúnak, idegesnek vagy nyugodtnak érezhetjük magunkat. De a tónusok befolyásolhatják egy szoba összképét is: tűnhet az nyitottnak és szellősnek vagy kicsinek és otthonosnak is tőlük. Tehát egy szoba színének kiválasztásakor figyelembe kell vennünk annak funkcióját, és – ami a legfontosabb – azt is, hogy milyen érzést szeretnénk tapasztalni, amikor belépünk ebbe a helyiségbe. Például egy dolgozószobának a szellős hatás áll jól, belépve pedig motiváltnak akarjuk magunkat érezni. Ezzel szemben a hálószoba otthonosságot és nyugalmat kell, hogy árasszon, ahol biztonságban érezzük magunkat.

Semleges tónusú falszínek hatása

A semleges falszínek a legtöbb helyiségben működnek, hiszen a szoba többi színével együtt képeznek egy egységet, így jobban tudjuk árnyalni a hangulatukat. Van azonban pár jelentés és hatás, amiről jobb tudni:

  • Fehér: A fehér a tisztaságot és a fiatalságot jelképezi. Nyugodt és frissítő érzést kelt. Melegebb árnyalatokkal keverve otthonosabbá teszi a helyiséget, míg a hűvösebb színekkel kombinálva inkább formálisabb érzetet kelt – így például dolgozószobába tökéletes választás.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Fekete: A sötét falszínek hatása lehet a borús, depresszív hangulat, ez a fekete esetében halmozottan igaz, ezért csak kis mennyiségben használjuk. Egyébként eleganciát, titokzatosságot és hatalmat jelképez.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Szürke: Árnyalattól függően a szürke lehet játékos és finom, vagy éppen komoly és elegáns. A világos szürke mindig könnyed hatású, nyugalmat kelt, míg a sötét verzió inkább barátságtalan, de annál kifinomultabb.

Meleg tónusú falszínek hatása

A meleg árnyalatok lendületesek, energikusak és otthonosak. Gyerekszobába és nappaliba is jó megoldás ezek közül válogatni:

  • Piros: A piros a legélénkebb energiával rendelkező szín, a szenvedély, a düh és a hatalom színe. Magabiztosságot sugall, ezért hasznos kis mértékben a dolgozószobában is megjeleníteni.
  • Sárga: A nap színe optimista, vidám és motivált hatást kelt. Kellemes, otthonos árnyalat. Gyerekszobába jó döntés, hiszen serkenti a kreativitást.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty

Hideg tónusú falszínek hatása

A hideg tónusú falszínek nyugalmat árasztanak, ezért jó ötlet hálószobába választani őket. Lássuk, egyesével milyen hatással rendelkeznek.

  • Zöld: A zöld a természet színe – nyugodt és pihentető. Gyakran az öröm, a harmónia, az élet, az energia, a környezet és a pénz színének is nevezik. A szín kedvelői mindig törekednek az egyensúlyra, a nyugalomra, és szeretik a természetet.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Kék: A kék szintén nyugalmat és harmóniát áraszt. Egyes kutatások szerint ez a hatása miatt csökkenti a vérnyomást is. Tökéletes választás a hálószobába vagy fürdőszobába.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Tipp Szúnyogriasztó spray házilag mindössze 3 hozzávalóból

A szúnyogok elriasztásához számos termék közül válogathatsz, de ezek rengeteg vegyszert tartalmaznak. Ha a természetes összetevőket részesíted előnyben, akkor ezek a készítmények számodra szóba sem jönnek. Sokkal inkább az alábbi, házi szúnyogűző!

Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin