Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat

Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat

Nem újdonság, hogy a falszínek hatása nem csak az otthonunk összképét, de a mi hangulatunkat is befolyásolja. A színek erejével tehát meg kell tanulnunk bánni, hogy mi és az életterünk is profitáljon belőlük.

Ötletládához ad!

Falszínek hatása

A színek hatására pihentnek vagy energikusnak, boldognak vagy szomorúnak, idegesnek vagy nyugodtnak érezhetjük magunkat. De a tónusok befolyásolhatják egy szoba összképét is: tűnhet az nyitottnak és szellősnek vagy kicsinek és otthonosnak is tőlük. Tehát egy szoba színének kiválasztásakor figyelembe kell vennünk annak funkcióját, és – ami a legfontosabb – azt is, hogy milyen érzést szeretnénk tapasztalni, amikor belépünk ebbe a helyiségbe. Például egy dolgozószobának a szellős hatás áll jól, belépve pedig motiváltnak akarjuk magunkat érezni. Ezzel szemben a hálószoba otthonosságot és nyugalmat kell, hogy árasszon, ahol biztonságban érezzük magunkat.

Semleges tónusú falszínek hatása

A semleges falszínek a legtöbb helyiségben működnek, hiszen a szoba többi színével együtt képeznek egy egységet, így jobban tudjuk árnyalni a hangulatukat. Van azonban pár jelentés és hatás, amiről jobb tudni:

  • Fehér: A fehér a tisztaságot és a fiatalságot jelképezi. Nyugodt és frissítő érzést kelt. Melegebb árnyalatokkal keverve otthonosabbá teszi a helyiséget, míg a hűvösebb színekkel kombinálva inkább formálisabb érzetet kelt – így például dolgozószobába tökéletes választás.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Fekete: A sötét falszínek hatása lehet a borús, depresszív hangulat, ez a fekete esetében halmozottan igaz, ezért csak kis mennyiségben használjuk. Egyébként eleganciát, titokzatosságot és hatalmat jelképez.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Szürke: Árnyalattól függően a szürke lehet játékos és finom, vagy éppen komoly és elegáns. A világos szürke mindig könnyed hatású, nyugalmat kelt, míg a sötét verzió inkább barátságtalan, de annál kifinomultabb.

Meleg tónusú falszínek hatása

A meleg árnyalatok lendületesek, energikusak és otthonosak. Gyerekszobába és nappaliba is jó megoldás ezek közül válogatni:

  • Piros: A piros a legélénkebb energiával rendelkező szín, a szenvedély, a düh és a hatalom színe. Magabiztosságot sugall, ezért hasznos kis mértékben a dolgozószobában is megjeleníteni.
  • Sárga: A nap színe optimista, vidám és motivált hatást kelt. Kellemes, otthonos árnyalat. Gyerekszobába jó döntés, hiszen serkenti a kreativitást.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty

Hideg tónusú falszínek hatása

A hideg tónusú falszínek nyugalmat árasztanak, ezért jó ötlet hálószobába választani őket. Lássuk, egyesével milyen hatással rendelkeznek.

  • Zöld: A zöld a természet színe – nyugodt és pihentető. Gyakran az öröm, a harmónia, az élet, az energia, a környezet és a pénz színének is nevezik. A szín kedvelői mindig törekednek az egyensúlyra, a nyugalomra, és szeretik a természetet.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Kék: A kék szintén nyugalmat és harmóniát áraszt. Egyes kutatások szerint ez a hatása miatt csökkenti a vérnyomást is. Tökéletes választás a hálószobába vagy fürdőszobába.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin