Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat

Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat

Nem újdonság, hogy a falszínek hatása nem csak az otthonunk összképét, de a mi hangulatunkat is befolyásolja. A színek erejével tehát meg kell tanulnunk bánni, hogy mi és az életterünk is profitáljon belőlük.

Ötletládához ad!

Falszínek hatása

A színek hatására pihentnek vagy energikusnak, boldognak vagy szomorúnak, idegesnek vagy nyugodtnak érezhetjük magunkat. De a tónusok befolyásolhatják egy szoba összképét is: tűnhet az nyitottnak és szellősnek vagy kicsinek és otthonosnak is tőlük. Tehát egy szoba színének kiválasztásakor figyelembe kell vennünk annak funkcióját, és – ami a legfontosabb – azt is, hogy milyen érzést szeretnénk tapasztalni, amikor belépünk ebbe a helyiségbe. Például egy dolgozószobának a szellős hatás áll jól, belépve pedig motiváltnak akarjuk magunkat érezni. Ezzel szemben a hálószoba otthonosságot és nyugalmat kell, hogy árasszon, ahol biztonságban érezzük magunkat.

Semleges tónusú falszínek hatása

A semleges falszínek a legtöbb helyiségben működnek, hiszen a szoba többi színével együtt képeznek egy egységet, így jobban tudjuk árnyalni a hangulatukat. Van azonban pár jelentés és hatás, amiről jobb tudni:

  • Fehér: A fehér a tisztaságot és a fiatalságot jelképezi. Nyugodt és frissítő érzést kelt. Melegebb árnyalatokkal keverve otthonosabbá teszi a helyiséget, míg a hűvösebb színekkel kombinálva inkább formálisabb érzetet kelt – így például dolgozószobába tökéletes választás.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Fekete: A sötét falszínek hatása lehet a borús, depresszív hangulat, ez a fekete esetében halmozottan igaz, ezért csak kis mennyiségben használjuk. Egyébként eleganciát, titokzatosságot és hatalmat jelképez.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Szürke: Árnyalattól függően a szürke lehet játékos és finom, vagy éppen komoly és elegáns. A világos szürke mindig könnyed hatású, nyugalmat kelt, míg a sötét verzió inkább barátságtalan, de annál kifinomultabb.

Meleg tónusú falszínek hatása

A meleg árnyalatok lendületesek, energikusak és otthonosak. Gyerekszobába és nappaliba is jó megoldás ezek közül válogatni:

  • Piros: A piros a legélénkebb energiával rendelkező szín, a szenvedély, a düh és a hatalom színe. Magabiztosságot sugall, ezért hasznos kis mértékben a dolgozószobában is megjeleníteni.
  • Sárga: A nap színe optimista, vidám és motivált hatást kelt. Kellemes, otthonos árnyalat. Gyerekszobába jó döntés, hiszen serkenti a kreativitást.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty

Hideg tónusú falszínek hatása

A hideg tónusú falszínek nyugalmat árasztanak, ezért jó ötlet hálószobába választani őket. Lássuk, egyesével milyen hatással rendelkeznek.

  • Zöld: A zöld a természet színe – nyugodt és pihentető. Gyakran az öröm, a harmónia, az élet, az energia, a környezet és a pénz színének is nevezik. A szín kedvelői mindig törekednek az egyensúlyra, a nyugalomra, és szeretik a természetet.
Falszínek hatása: így befolyásolják egyes tónusok otthonod hangulatodat
Forrás: Getty
  • Kék: A kék szintén nyugalmat és harmóniát áraszt. Egyes kutatások szerint ez a hatása miatt csökkenti a vérnyomást is. Tökéletes választás a hálószobába vagy fürdőszobába.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Kert Kertfelújítás: ezekből a kerttípusokból válogathatsz

A kert felújítása időről időre visszatérő feladat, hiszen változnak a trendek, változhat az élethelyzetünk, de az is lehet, hogy csak valami újra vágyunk. A kertfelújítás tökéletes alkalom arra, hogy újragondoljuk, milyen módon szolgálhatná ki az igényeink a legjobban a privát zöld övezetünk.

Stílus Organikus lakberendezés – Vissza a természethez!

Manapság sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy organikus lakberendezés. De mit is jelent ez? Nem mást, mint a természet hangsúlyba helyezését a lakáson belül. Ezt el tudjuk érni színekkel, anyagokkal, textúrákkal. Ha érdekel, hogy lehet organikusan berendezett a te otthonod is, csak görgess lejjebb.

Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin