Lakberendezési ötletek a skandináv stílus szerelmeseinek

Lakberendezési ötletek a skandináv stílus szerelmeseinek

Fa, vászon és még több fa. Az erdők mélyén megbúvó faházikók, napfényben fürdő városi lakások berendezéséről legtöbbünknek rögtön az egyszerű vonalvezetésű fehér fenyőbútorok, natúr textíliák, visszafogott lámpák és díszítés nélküli üveg- és fémkiegészítők jutnak az eszébe. Ha otthonunkba szeretnénk csempészni az északi dizájnt, csak két szempontot kell szem előtt tartanunk: szépség és mesterkéletlenség.

Ötletládához ad!

Kinek ideális?

Érdemes skandinávra váltanunk, ha szeretjük a természetességet, a harmóniát, tartózkodunk a szélsőségektől, és ha tetszenek a praktikusan berendezett, ugyanakkor barátságos terek. A rusztikus stílusért rajongók azért kedvelik, mert szorosan kötődik a helyi hagyományokhoz, de azok is elégedettek lesznek, akik valami divatosra vágynak, mert a skandináv stílus lépést tart a trendekkel, ugyanakkor képes a folytonos megújulásra is.

Tisztaság. Természetesség. Nyugalmat, időtlenséget árasztó terek. Az éghajlat nem bánt túl kegyesen a skandinávokkal, akik a zord idő és a sötétség elől lakásukba menekültek. A rossz nyelvek szerint azért is olyan kifinomult a lakberendezési érzékük, mert idejük nagy részét az időjárás miatt a négy fal között töltik. Nem volt más választásuk: odabent újrateremtették a természetet, csak sokkal barátságosabb formában. A skandináv otthonok színei, formái, anyagai az érintetlen természeti világot idézik.

Alapmotívumok

A skandináv életstílus alapja a környezettel való harmónia, amely a természetes anyagokban, növényi motívumokban köszön vissza. Az északiak sokszor kis alapterületű, napfényben szegény lakásaikat is lakályos, hangulatos, világos otthonokká alakítják.

A skandináv stílus ismertetőjegye az egyszerűség: kevés díszítés, letisztult formák, sima felületek. Másik jellegzetes vonása a funkcionalizmus és a praktikusság. Kerülnek mindent, ami felesleges, és ez nem csupán a túlzásba vitt díszítésre és a szükségtelen tárgyakra vonatkozik, de a bútorok tervezésénél arra is figyelnek, hogy a használókat megkíméljék a felesleges mozdulatoktól. A szépség nem a fényűzésben, hanem az arányokban, a minőségi anyagok igényes megmunkálásában érhető tetten.

A skandinávok igyekeznek harmóniába kerülni környezetükkel

A skandinávok igyekeznek harmóniába kerülni környezetükkel

Elrendezés

Minél nagyobb a tér, annál jobb! Ezt úgy oldják meg, hogy egybenyitják az étkezőt a konyhával és a nappalit meghagyják tágasnak, jól áttekinthetőnek. Nincs helye a limlomoknak, és minden négyzetmétert kihasználnak. Hogy a kis tereket tágítsák és hogy a sötétet világossá varázsolják, nemcsak a falakat festik világos színűre – elsősorban fehérre vagy elefántcsontszínűre –, de a padlóburkolat is világos tónusú, esetleg fehérre festett hajópadló, amelyre szőnyegeket, rongyszőnyegeket terítenek. Gyakori a fehér fa falburkolat, amelyet derék-, mell- vagy szemmagasságig raknak fel.

Színek

A színhasználatot a svéd, norvég és dán tájak fehér, ekrü, szürke, bézs, világoskék és a fa világos színe határozza meg. A skandináv stílus ugyancsak kedveli a pasztellszíneket, a barna és a szürke árnyalatait, valamint a kék, vörös, sárga tónusokat, amelyek a faházak színét hozza a lakásba. Mindezek jól ellensúlyozzák a hideg egyhangúságát.

A bútoroknál a sötétebb színek kerülendők, a rikító, élénk színek pedig csak kontrasztként, egy-egy kiemelt helyen válnak be, de ügyeljünk arra, ne legyenek túlságosan hangsúlyosak. A világos, hideg alapszínek világosítják a teret, s hogy a lakás ne legyen rideg, barátságtalan hatású, feldobhatjuk egy kis barnásszürkével, kékkel, menta- vagy fenyőzölddel, cseresznyepirossal. Ezek olyan természetes színek, amelyek jól illenek a fából készült bútorokhoz.

Olyan kiegészítő árnyalatokat használjunk, melyek illenek a faszínű bútorokhoz!

Olyan kiegészítő árnyalatokat használjunk, melyek illenek a faszínű bútorokhoz!

Formák

A ma skandináv stílusként ismert lakberendezési trend a Bauhaus-ból és az art decóból merített. Ennek megfelelően idegen tőle a merev szögletesség, a természetben ellesett formák inkább játékosságot, könnyedséget sugallnak. Jellemzők a hajlított faszerkezetek, az egyszerű vonalvezetés és a bútorok felületén megjelenő kazetták.

Anyagok

A textíliák mind színben, mind anyagban természetesek, dominál a pamut és a gyapjú. Az anyagok felületén sokszor érezzük a szövött szálakat, még a gyári készítésűeken is felfedezni véljük a kézműves eredetet. A bútorok alapanyagának világos, gyakran natúr, sőt olykor kezeletlen felületű faanyagokat választanak, például fenyőt, bükköt, juhart vagy nyírfát. Szívesen használnak rétegelt lemezt, amelyből a jellegzetes, hajlított formájú székeket készítik. Lényeges az is, hogy az anyagok könnyen tisztíthatók legyenek.

Minták

A textilek puritánok: csíkos, kockás pamutok és lenvásznak. A virágok – szemben a megszokott a cottage stílussal – aprók, visszafogottak, világos hátterűek. A nagyméretű, geometrikus alakzatok idegenül hatnak. Szívesen használják saját népi motívumrendszerüket, elsősorban a textíliákon.

Bútorok

Kiválasztásukkor elsődleges szempont a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság, elrendezésükkor pedig a skandináv rendszeretet, az ötletesség és a lazaság. Igen kedveltek a lábakon álló kanapék, komódok, a jól megmunkált szekrények és a vidéki hangulatot árasztó asztalkák. A skandináv stílus egyik védjegye a natúr fa kanapé vászonkárpittal, akárcsak a beltéri és kerti padok. Mindez tisztaságot, frissességet sugall és modern hatást kelt.

Kiegészítők

Mivel a skandinávok kerülik a hasznavehetetlen dolgokat, és a funkcionális,  praktikus berendezésre összpontosítanak, a skandináv otthonban nincsenek váratlan helyeken felbukkanó sallangok, dagályos tárgyhalmok. Lakásaik díszítésére gyertyákat, koszorúkat, Dala lovakat, csíkos rongyszőnyegeket, egyszerű tányérokat és poharakat választanak.

Fények

A nap korán véget ér, emiatt is fontos elem a világítás. Ez kiemeli a színeket és anyagokat, amelyek a megfelelő megvilágításban érvényesülnek igazán. Meleg hatást sárgás villanykörtével érünk el, a kékesszürke neonfénytől ridegnek tűnik a lakás. A skandináv stílus különösen olyan lakásokban előnyös, amelyek sötétek vagy északi fekvésűek, így csak kevés fény jut be. Az üde színek és formák világossá, légiessé teszik a kisebb tereket is. Ezt a hatást a rejtett, de erősebb fényt adó mennyezeti spotlámpák, illetve jól elhelyezett gyertyák is megerősítik.

Skandináv deluxe

A skandináv otthonok mintha kortalanok lennének. Ez azzal magyarázható, hogy a formák évszázadok óta változatlanok, illetve csak apró módosítások történtek rajtuk, az anyagok pedig tradicionálisan ugyanazok. Az elmúlt századokban a falakat bordűrökkel, márványhatást keltő falfestéssel, gobelineket utánzó festett faliképekkel díszítették. Mellettük helyet kaptak a nehéz, aranyozott keretű festmények, illetve a mennyezetről lelógó gyertyafényes kristálycsillárok. A lakás egyik legfontosabb berendezési tárgya a kezdetben henger, majd változatos alakú és magasságú fehér cserépkályha, amelyet mívesen kidolgozott, aranyszínű ajtaja tesz különlegessé.

A skandináv konyha

Barátságos, meleg hangulatát a világos nyírfa, vagy fehérre festett faelemekből készült berendezésnek köszönheti, amely a fényt is visszaveri, így növeli a teret. Az edzettüveg-ajtós, belső világítással felszerelt szekrények különösen jól mutatnak. A padlózat valódi fa vagy világos laminált padlóburkolat, amely praktikus, könnyen tisztítható és szintén fényvisszaverő. Az árnyékoláshoz jó megoldás az egyszerű vászonroló, a világításhoz az erős halogénlámpák. A függönyhöz, terítőhöz, ülőpárnához válasszunk csíkos, kockás vagy kétszínű virágmintás textileket.

A konyha barátságos hangulatú

A konyha barátságos hangulatú


A skandináv nappali

A helyiség üdesége, világossága a legfontosabb tulajdonsága, ezért alapvető a minden ponton erős és szabályozható világítás. A kanapé legyen fehér vagy egészen világos színű, és mindkét oldalára tegyünk egy-egy állólámpát. A legjobb, ha a lábai láthatók, világos fából készültek, és jól mutatnak rajta az egyszerű grafikára, tusrajzra emlékeztető textilekbe bújtatott díszpárnák. A modern berendezés jellegzetes darabja a világos színű fa dohányzóasztal. Ha klasszikus skandináv stílusú nappalit szeretnénk, a gyertyaégőkkel világító karos csillár – akár három- vagy ötkarú – szép dísze a szobának. A modern stílust előnyben részesítők visszafogott, krémszínű lámpaernyőt válasszanak a fát és alumíniumot kombináló lámpákra. Meghitt, bensőséges hangulatot árasztanak a gyertyák, amelyeket a nappali bármely pontján elhelyezhetünk, a falon, az asztalokon vagy az ablakban, persze csakis a tűzvédelmi szabályokat figyelembe véve. Inkább ezüstszínű, alumíniumkiegészítőket, függönyrudakat, lámpatartókat válasszunk, kerüljük az aranyhatású, sárgás fémből készült darabokat.

A nappaliba nem kell sok kiegészítő

A nappaliba nem kell sok kiegészítő

A skandináv fürdőszoba

A skandináv stílusú fürdőszoba berendezésekor egy tiszta, rendezett helyiség kialakítását tartsuk szem előtt. Egyszerű vonalú berendezési tárgyakat, falra szerelt garnitúrákat válasszunk. Jó, ha van sok szabadon álló tároló, akár a mosdó köré építve. Ha igazi szaunahangulatra vágyunk, a kádat burkoljuk vízszintesen felrakott falambériával. A fürdőszobában előszeretettel használnak faburkolatot, amelyet azonban ma már egyre gyakrabban a kerámia és a kő vált fel. A mennyezeti halogén spotlámpák megfelelő mennyiségű fényt adnak a fürdőszobai tevékenységekhez. A kiegészítőket nem kell túlzásba vinni: elegendő egy nagyméretű tükör, illetve a törülközők, piperecikkek tárolására szolgáló fűzfavesszőkből vagy nádból font ládák, kosarak. n

A fürdőszoba tiszta, rendezett

A fürdőszoba tiszta, rendezett

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Stílus Így tervezd meg a tökéletes fürdőszobát lépésről lépésre

Fürdőszobát tervezel, és úgy érzed, elveszel a részletekben? Segítünk, hogyan kell lépésről lépésre tökéletesre kialakítanod otthon ezen központi helyiségét.

Kert Organikus kertészkedés – Mi is ez és hogyan lehet megvalósítani?

Napjainkban már túlnyomó többséget képeznek azoknak, akik kifejezetten kerülik a vegyszerrel nevelt zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, hiszen ezek nem csak egészségünkre, de a bolygóra nézve is komoly veszélyeket hordoznak. Az organikus kertészkedés népszerűsége ennek köszönhetően folyamatosan nő, hiszen a saját magunk által termelt zöldségek nem csak egészségesebbek, de a kertészkedés örömét is megélhetjük általuk. Összegyűjtöttünk mindent, amit az organikus kertészkedésről tudni kell.

Kert A legszebb növények egy színes és gyönyörű őszi kerthez

Az esős őszies napokon minden porcikánkkal arra vágyunk, hogy valami színt csempésszen a szürke hétköznapokba. Ennek a kívánságunknak pedig tökéletesen eleget tesznek az alábbi gyönyörű virágok.

Tipp 5 szuper trükk, hogy gyorsabban száradjon a frissen mosott ruha

Már biztosan mindenkivel megesett, hogy az aznapra kiszemelt ruhadarabja még mindig a teregetőn lógott vizesen, így nem tudta felvenni. Ennek azonban vége! Az alábbi 5 tippnek hála érdemben gyorsíthatunk a száradási folyamaton.

Tipp Ez az 5 népszerű szobanövény mérgező a kutyák számára

A növényrajongók számára nem ismeretlen az a bosszantó helyzet, amikor egyik kedvenc cserepe leveleit megcsócsálja a család kutyája. Sajnos ezt nem tudjuk teljesen kiküszöbölni, ha kisállatunk van – és nem is ez a legnagyobb ezzel, hiszen cserepeseink viszonylag könnyen pótolhatók. Az igazi veszély kiskedvencünket fenyegeti, hiszen ha számára mérgező növényt harapdál meg, könnyen baj történhet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin