A stílus rajongói szeretik a természetes anyagokat

Lakberendezési ötletek a skandináv stílus szerelmeseinek

Kinek ideális?

Érdemes skandinávra váltanunk, ha szeretjük a természetességet, a harmóniát, tartózkodunk a szélsőségektől, és ha tetszenek a praktikusan berendezett, ugyanakkor barátságos terek. A rusztikus stílusért rajongók azért kedvelik, mert szorosan kötődik a helyi hagyományokhoz, de azok is elégedettek lesznek, akik valami divatosra vágynak, mert a skandináv stílus lépést tart a trendekkel, ugyanakkor képes a folytonos megújulásra is.

Tisztaság. Természetesség. Nyugalmat, időtlenséget árasztó terek. Az éghajlat nem bánt túl kegyesen a skandinávokkal, akik a zord idő és a sötétség elől lakásukba menekültek. A rossz nyelvek szerint azért is olyan kifinomult a lakberendezési érzékük, mert idejük nagy részét az időjárás miatt a négy fal között töltik. Nem volt más választásuk: odabent újrateremtették a természetet, csak sokkal barátságosabb formában. A skandináv otthonok színei, formái, anyagai az érintetlen természeti világot idézik.

Alapmotívumok

A skandináv életstílus alapja a környezettel való harmónia, amely a természetes anyagokban, növényi motívumokban köszön vissza. Az északiak sokszor kis alapterületű, napfényben szegény lakásaikat is lakályos, hangulatos, világos otthonokká alakítják.

A skandináv stílus ismertetőjegye az egyszerűség: kevés díszítés, letisztult formák, sima felületek. Másik jellegzetes vonása a funkcionalizmus és a praktikusság. Kerülnek mindent, ami felesleges, és ez nem csupán a túlzásba vitt díszítésre és a szükségtelen tárgyakra vonatkozik, de a bútorok tervezésénél arra is figyelnek, hogy a használókat megkíméljék a felesleges mozdulatoktól. A szépség nem a fényűzésben, hanem az arányokban, a minőségi anyagok igényes megmunkálásában érhető tetten.

A skandinávok igyekeznek harmóniába kerülni környezetükkel

A skandinávok igyekeznek harmóniába kerülni környezetükkel

Elrendezés

Minél nagyobb a tér, annál jobb! Ezt úgy oldják meg, hogy egybenyitják az étkezőt a konyhával és a nappalit meghagyják tágasnak, jól áttekinthetőnek. Nincs helye a limlomoknak, és minden négyzetmétert kihasználnak. Hogy a kis tereket tágítsák és hogy a sötétet világossá varázsolják, nemcsak a falakat festik világos színűre – elsősorban fehérre vagy elefántcsontszínűre –, de a padlóburkolat is világos tónusú, esetleg fehérre festett hajópadló, amelyre szőnyegeket, rongyszőnyegeket terítenek. Gyakori a fehér fa falburkolat, amelyet derék-, mell- vagy szemmagasságig raknak fel.

Színek

A színhasználatot a svéd, norvég és dán tájak fehér, ekrü, szürke, bézs, világoskék és a fa világos színe határozza meg. A skandináv stílus ugyancsak kedveli a pasztellszíneket, a barna és a szürke árnyalatait, valamint a kék, vörös, sárga tónusokat, amelyek a faházak színét hozza a lakásba. Mindezek jól ellensúlyozzák a hideg egyhangúságát.

A bútoroknál a sötétebb színek kerülendők, a rikító, élénk színek pedig csak kontrasztként, egy-egy kiemelt helyen válnak be, de ügyeljünk arra, ne legyenek túlságosan hangsúlyosak. A világos, hideg alapszínek világosítják a teret, s hogy a lakás ne legyen rideg, barátságtalan hatású, feldobhatjuk egy kis barnásszürkével, kékkel, menta- vagy fenyőzölddel, cseresznyepirossal. Ezek olyan természetes színek, amelyek jól illenek a fából készült bútorokhoz.

Olyan kiegészítő árnyalatokat használjunk, melyek illenek a faszínű bútorokhoz!

Olyan kiegészítő árnyalatokat használjunk, melyek illenek a faszínű bútorokhoz!

Formák

A ma skandináv stílusként ismert lakberendezési trend a Bauhaus-ból és az art decóból merített. Ennek megfelelően idegen tőle a merev szögletesség, a természetben ellesett formák inkább játékosságot, könnyedséget sugallnak. Jellemzők a hajlított faszerkezetek, az egyszerű vonalvezetés és a bútorok felületén megjelenő kazetták.

Anyagok

A textíliák mind színben, mind anyagban természetesek, dominál a pamut és a gyapjú. Az anyagok felületén sokszor érezzük a szövött szálakat, még a gyári készítésűeken is felfedezni véljük a kézműves eredetet. A bútorok alapanyagának világos, gyakran natúr, sőt olykor kezeletlen felületű faanyagokat választanak, például fenyőt, bükköt, juhart vagy nyírfát. Szívesen használnak rétegelt lemezt, amelyből a jellegzetes, hajlított formájú székeket készítik. Lényeges az is, hogy az anyagok könnyen tisztíthatók legyenek.

Minták

A textilek puritánok: csíkos, kockás pamutok és lenvásznak. A virágok – szemben a megszokott a cottage stílussal – aprók, visszafogottak, világos hátterűek. A nagyméretű, geometrikus alakzatok idegenül hatnak. Szívesen használják saját népi motívumrendszerüket, elsősorban a textíliákon.

Bútorok

Kiválasztásukkor elsődleges szempont a praktikum, az egyszerűség, a letisztultság, elrendezésükkor pedig a skandináv rendszeretet, az ötletesség és a lazaság. Igen kedveltek a lábakon álló kanapék, komódok, a jól megmunkált szekrények és a vidéki hangulatot árasztó asztalkák. A skandináv stílus egyik védjegye a natúr fa kanapé vászonkárpittal, akárcsak a beltéri és kerti padok. Mindez tisztaságot, frissességet sugall és modern hatást kelt.

Kiegészítők

Mivel a skandinávok kerülik a hasznavehetetlen dolgokat, és a funkcionális,  praktikus berendezésre összpontosítanak, a skandináv otthonban nincsenek váratlan helyeken felbukkanó sallangok, dagályos tárgyhalmok. Lakásaik díszítésére gyertyákat, koszorúkat, Dala lovakat, csíkos rongyszőnyegeket, egyszerű tányérokat és poharakat választanak.

Fények

A nap korán véget ér, emiatt is fontos elem a világítás. Ez kiemeli a színeket és anyagokat, amelyek a megfelelő megvilágításban érvényesülnek igazán. Meleg hatást sárgás villanykörtével érünk el, a kékesszürke neonfénytől ridegnek tűnik a lakás. A skandináv stílus különösen olyan lakásokban előnyös, amelyek sötétek vagy északi fekvésűek, így csak kevés fény jut be. Az üde színek és formák világossá, légiessé teszik a kisebb tereket is. Ezt a hatást a rejtett, de erősebb fényt adó mennyezeti spotlámpák, illetve jól elhelyezett gyertyák is megerősítik.

Skandináv deluxe

A skandináv otthonok mintha kortalanok lennének. Ez azzal magyarázható, hogy a formák évszázadok óta változatlanok, illetve csak apró módosítások történtek rajtuk, az anyagok pedig tradicionálisan ugyanazok. Az elmúlt századokban a falakat bordűrökkel, márványhatást keltő falfestéssel, gobelineket utánzó festett faliképekkel díszítették. Mellettük helyet kaptak a nehéz, aranyozott keretű festmények, illetve a mennyezetről lelógó gyertyafényes kristálycsillárok. A lakás egyik legfontosabb berendezési tárgya a kezdetben henger, majd változatos alakú és magasságú fehér cserépkályha, amelyet mívesen kidolgozott, aranyszínű ajtaja tesz különlegessé.

A skandináv konyha

Barátságos, meleg hangulatát a világos nyírfa, vagy fehérre festett faelemekből készült berendezésnek köszönheti, amely a fényt is visszaveri, így növeli a teret. Az edzettüveg-ajtós, belső világítással felszerelt szekrények különösen jól mutatnak. A padlózat valódi fa vagy világos laminált padlóburkolat, amely praktikus, könnyen tisztítható és szintén fényvisszaverő. Az árnyékoláshoz jó megoldás az egyszerű vászonroló, a világításhoz az erős halogénlámpák. A függönyhöz, terítőhöz, ülőpárnához válasszunk csíkos, kockás vagy kétszínű virágmintás textileket.

A konyha barátságos hangulatú

A konyha barátságos hangulatú


A skandináv nappali

A helyiség üdesége, világossága a legfontosabb tulajdonsága, ezért alapvető a minden ponton erős és szabályozható világítás. A kanapé legyen fehér vagy egészen világos színű, és mindkét oldalára tegyünk egy-egy állólámpát. A legjobb, ha a lábai láthatók, világos fából készültek, és jól mutatnak rajta az egyszerű grafikára, tusrajzra emlékeztető textilekbe bújtatott díszpárnák. A modern berendezés jellegzetes darabja a világos színű fa dohányzóasztal. Ha klasszikus skandináv stílusú nappalit szeretnénk, a gyertyaégőkkel világító karos csillár – akár három- vagy ötkarú – szép dísze a szobának. A modern stílust előnyben részesítők visszafogott, krémszínű lámpaernyőt válasszanak a fát és alumíniumot kombináló lámpákra. Meghitt, bensőséges hangulatot árasztanak a gyertyák, amelyeket a nappali bármely pontján elhelyezhetünk, a falon, az asztalokon vagy az ablakban, persze csakis a tűzvédelmi szabályokat figyelembe véve. Inkább ezüstszínű, alumíniumkiegészítőket, függönyrudakat, lámpatartókat válasszunk, kerüljük az aranyhatású, sárgás fémből készült darabokat.

A nappaliba nem kell sok kiegészítő

A nappaliba nem kell sok kiegészítő

A skandináv fürdőszoba

A skandináv stílusú fürdőszoba berendezésekor egy tiszta, rendezett helyiség kialakítását tartsuk szem előtt. Egyszerű vonalú berendezési tárgyakat, falra szerelt garnitúrákat válasszunk. Jó, ha van sok szabadon álló tároló, akár a mosdó köré építve. Ha igazi szaunahangulatra vágyunk, a kádat burkoljuk vízszintesen felrakott falambériával. A fürdőszobában előszeretettel használnak faburkolatot, amelyet azonban ma már egyre gyakrabban a kerámia és a kő vált fel. A mennyezeti halogén spotlámpák megfelelő mennyiségű fényt adnak a fürdőszobai tevékenységekhez. A kiegészítőket nem kell túlzásba vinni: elegendő egy nagyméretű tükör, illetve a törülközők, piperecikkek tárolására szolgáló fűzfavesszőkből vagy nádból font ládák, kosarak. n

A fürdőszoba tiszta, rendezett

A fürdőszoba tiszta, rendezett

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.