Forrás: Getty

Zöld otthon: egy fenntartható háztartás alapjai

ECO programok használata

Az egyik legfontosabb tipp, amivel rengeteg energiát és vizet tudsz megspórolni, az ECO programok használata. Egy átlagos mosogatógép például kb. 14 liter vizet használ egy alapprogram esetén, azonban mindössze fele ennyi vízre van szüksége, ha egy környezetkímélő programot indítasz el. Ha naponta használod a gépet, akkor akár 210 liter vizet is megspórolhatsz havi szinten. Ez pedig jelentős mennyiség!

Ökológiai tisztító- és mosószerek

Szintén rendkívül fontos, hogy olyan tisztító- és mosószereket használj, melyek nem károsítják a környezetet. Manapság számos ilyen termék közül válogathatsz, így sokkal könnyebb dolgod van, mint pár évvel ezelőtt. További plusz pont, hogy nemcsak óvják a természetet, de még az egészségedre sincsenek káros hatással.

Természetesen a termékek csomagolásának jelentőségéről se feledkezz meg, hiszen annak nincs sok értelme, ha vegyszermentes egy készítmény, de műanyag flakonban árulják. Keress olyan mosó- és tisztítószereket, melyek újrahasznosított és újrahasznosíthatókban árusítják, vagy még jobb, ha csomagolás mentesek.

Egyszer használatos termékek száműzése

Óriási változást tud hozni, ha a jövőben nem veszel egyszer használatos termékeket, például alufóliát és folpackot. Ezekre semmi szükség, ellenben rengeteg szemetet termelnek, és nagyon lassan bomlanak le. Sokkal jobban teszed, ha az élelmiszerek tárolására nemesacél vagy üveg tárolókat használsz. Ha pedig csak le kell takarnod valamit, akkor ezt megteheted egy tányérral, egy konyharuhával, de akár egy méhviaszos kendő is jó választásnak bizonyul.

A palackos víz vásárlása is rendkívül környezetkárosító, ezért jobban teszed, ha erről is leszoksz. Jobban jársz, ha vezetékes vizet iszol, ha pedig a szénsavas ásványvizet részesíted előnyben, akkor szerezz be egy szódakészítő gépet, amivel tudsz bubis vizet készíteni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.