Forrás: Getty

TILOS! Ezeket a növényeket nem vághatod vissza ősszel

Annak ellenére, hogy egyre hűvösebb van odakint, a kerti munka nem lesz kevesebb ősszel, hiszen a növényeket, a kültéri bútorokat és sok minden mást fel kell készíteni a közeledő télre. A fák és bokrok visszavágása is egy fontos teendő az év ezen időszakában. De fontos kiemelni, hogy nem minden növényt szabad ilyenkor megmetszeni, ugyanis csak kárt tennél bennük. Nézzük, melyek ezek.

Csonthéjasok

A magvas gyümölcsfákkal ellentétben a csonthéjasok sokkal lassabban gyógyulnak, ami kifejezetten igaz ősszel, ugyanis ekkor kezdődik náluk a pihenőfázis. Ha ezt figyelmen kívül hagyod, akkor a metszés helyén maradó nyílt „seben” át baktériumok és gombák jutnak a növényekbe, melyek aztán megbetegítik azokat. Ez rohadó ágakhoz vagy fertőzésekhez vezethet. Ezeket a típusú fákat sokkal jobb azok szüretelése után, azaz késő nyáron megmetszeni. Ebbe a csoportba tartoznak többek között a következő fafajták: meggy, szilva, ringló, sárgabarack, nektarin.

Örökzöldek

Alapvetően akkor szükséges az örökzöld lombhullatókat megmetszeni, amikor azok túl nagyra nőttek vagy egy ág útban van. Az ilyen típusú visszavágásokat azonban ne őszre időzítsd, ugyanis akkor a napsütés, illetve a fagyok következtében sérülések keletkeznek a kéregben és a belső levelekben. Ennek oka, hogy a vágás következtében a külső levelek már nem védik a lombkorona belsejében találhatókat a napsugaraktól. Az ilyen típusú növényeket inkább tavasszal vagy késő nyáron ajánlott megmetszeni. Ebben a csoportba többek között a következő növények tartoznak: magyal, buxus, balkáni babérmeggy, kúszó kecskerágó.

Szeder

Egy harmadik növény, amit tilos ősszel megmetszeni, a szeder. Annyira vékony ugyanis a fa kérge, hogy apró sérülések keletkeznek rajta, melyek következtében komoly károkat tehet benne a fagy, illetve a különféle kórokozók is könnyebben megtámadják. Ezek elkerülése érdekében inkább tavasszal vágd vissza az ágait, mert akkor biztosan nem teszel kárt a növényben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.