TILOS! Ezeket a növényeket nem vághatod vissza ősszel

TILOS! Ezeket a növényeket nem vághatod vissza ősszel

Az egyik legfontosabb teendő a fák és bokrok gondozása során azok helyes metszése. Míg a juharfát és az almafát ajánlott visszavágni, addig azonban vannak olyan növények, melyeket nem szabad ősszel megmetszeni.

Ötletládához ad!

Annak ellenére, hogy egyre hűvösebb van odakint, a kerti munka nem lesz kevesebb ősszel, hiszen a növényeket, a kültéri bútorokat és sok minden mást fel kell készíteni a közeledő télre. A fák és bokrok visszavágása is egy fontos teendő az év ezen időszakában. De fontos kiemelni, hogy nem minden növényt szabad ilyenkor megmetszeni, ugyanis csak kárt tennél bennük. Nézzük, melyek ezek.

Csonthéjasok

A magvas gyümölcsfákkal ellentétben a csonthéjasok sokkal lassabban gyógyulnak, ami kifejezetten igaz ősszel, ugyanis ekkor kezdődik náluk a pihenőfázis. Ha ezt figyelmen kívül hagyod, akkor a metszés helyén maradó nyílt „seben” át baktériumok és gombák jutnak a növényekbe, melyek aztán megbetegítik azokat. Ez rohadó ágakhoz vagy fertőzésekhez vezethet. Ezeket a típusú fákat sokkal jobb azok szüretelése után, azaz késő nyáron megmetszeni. Ebbe a csoportba tartoznak többek között a következő fafajták: meggy, szilva, ringló, sárgabarack, nektarin.

Örökzöldek

Alapvetően akkor szükséges az örökzöld lombhullatókat megmetszeni, amikor azok túl nagyra nőttek vagy egy ág útban van. Az ilyen típusú visszavágásokat azonban ne őszre időzítsd, ugyanis akkor a napsütés, illetve a fagyok következtében sérülések keletkeznek a kéregben és a belső levelekben. Ennek oka, hogy a vágás következtében a külső levelek már nem védik a lombkorona belsejében találhatókat a napsugaraktól. Az ilyen típusú növényeket inkább tavasszal vagy késő nyáron ajánlott megmetszeni. Ebben a csoportba többek között a következő növények tartoznak: magyal, buxus, balkáni babérmeggy, kúszó kecskerágó.

Szeder

Egy harmadik növény, amit tilos ősszel megmetszeni, a szeder. Annyira vékony ugyanis a fa kérge, hogy apró sérülések keletkeznek rajta, melyek következtében komoly károkat tehet benne a fagy, illetve a különféle kórokozók is könnyebben megtámadják. Ezek elkerülése érdekében inkább tavasszal vágd vissza az ágait, mert akkor biztosan nem teszel kárt a növényben.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin