TILOS! Ezeket a növényeket nem vághatod vissza ősszel

TILOS! Ezeket a növényeket nem vághatod vissza ősszel

Az egyik legfontosabb teendő a fák és bokrok gondozása során azok helyes metszése. Míg a juharfát és az almafát ajánlott visszavágni, addig azonban vannak olyan növények, melyeket nem szabad ősszel megmetszeni.

Ötletládához ad!

Annak ellenére, hogy egyre hűvösebb van odakint, a kerti munka nem lesz kevesebb ősszel, hiszen a növényeket, a kültéri bútorokat és sok minden mást fel kell készíteni a közeledő télre. A fák és bokrok visszavágása is egy fontos teendő az év ezen időszakában. De fontos kiemelni, hogy nem minden növényt szabad ilyenkor megmetszeni, ugyanis csak kárt tennél bennük. Nézzük, melyek ezek.

Csonthéjasok

A magvas gyümölcsfákkal ellentétben a csonthéjasok sokkal lassabban gyógyulnak, ami kifejezetten igaz ősszel, ugyanis ekkor kezdődik náluk a pihenőfázis. Ha ezt figyelmen kívül hagyod, akkor a metszés helyén maradó nyílt „seben” át baktériumok és gombák jutnak a növényekbe, melyek aztán megbetegítik azokat. Ez rohadó ágakhoz vagy fertőzésekhez vezethet. Ezeket a típusú fákat sokkal jobb azok szüretelése után, azaz késő nyáron megmetszeni. Ebbe a csoportba tartoznak többek között a következő fafajták: meggy, szilva, ringló, sárgabarack, nektarin.

Örökzöldek

Alapvetően akkor szükséges az örökzöld lombhullatókat megmetszeni, amikor azok túl nagyra nőttek vagy egy ág útban van. Az ilyen típusú visszavágásokat azonban ne őszre időzítsd, ugyanis akkor a napsütés, illetve a fagyok következtében sérülések keletkeznek a kéregben és a belső levelekben. Ennek oka, hogy a vágás következtében a külső levelek már nem védik a lombkorona belsejében találhatókat a napsugaraktól. Az ilyen típusú növényeket inkább tavasszal vagy késő nyáron ajánlott megmetszeni. Ebben a csoportba többek között a következő növények tartoznak: magyal, buxus, balkáni babérmeggy, kúszó kecskerágó.

Szeder

Egy harmadik növény, amit tilos ősszel megmetszeni, a szeder. Annyira vékony ugyanis a fa kérge, hogy apró sérülések keletkeznek rajta, melyek következtében komoly károkat tehet benne a fagy, illetve a különféle kórokozók is könnyebben megtámadják. Ezek elkerülése érdekében inkább tavasszal vágd vissza az ágait, mert akkor biztosan nem teszel kárt a növényben.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin