Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

“2021-ben eladtam székesfehérvári családi házunkat és (18 év után) ismét panellakást vettem. Egyetlen dolgot tudtam biztosan: azt, hogy egy totálisan felújításra szoruló lakást akarok venni. Fiatal korom óta hobbim a lakberendezés, így nagy vonalakban már előre tudtam, mit szeretnék” – idézi fel a kezdeteket Gabi.

Mint meséli, dilemmája volt, hogy az általa jelenleg kedvelt vidéki (farmhouse jellegű) stílus hogyan fog egy panelban mutatni. Vannak, akik szerint sehogy… “Hát, nekem meg ne mondja meg senki, gondoltam, és nekivágtam. A lakás, amit végül megvettem, első találkozásunk alkalmával mellbe vágott. Borzalom! Azt éreztem, ezt biztos nem veszem meg. Aztán aludtam rá egyet, és mivel jó volt az elrendezése és minden más kritériumnak is megfelelt, belevágtam.”

Szerelem második látásra

A lakás 54 nm-es, két szobából, egy viszonylag nagy előszobából, egy konyhából, egy fürdőből, egy WC-ből és egy erkélyből áll. A lakás kereséskor még fontos szempont volt, hogy mivel Gabi állandóan kreatívkodik, ki tudjon alakítani magának egy alkotósarkot. Ezt a panellakásokhoz képest viszonylag nagy nappaliban tudta végül megvalósítani.

“2 hónapom volt a felújításra, mert költöznöm kellett, úgyhogy nem sok idő maradt a tervezésre. Ezért leginkább azonnali, rögtönzött ötletekkel kellett dolgoznom. Külön nehézséget jelentett, hogy mivel egyedülálló vagyok, mindent egyedül kellett megszerveznem. A tervezéstől a szakemberekig és a beszerzésig minden az én dolgom volt. A munka mellett a lányommal (aki szintén lakásfelújításban volt), némi baráti segítséggel és a sebtében talált (többnyire szuper) szakemberekkel kellett elkészülnünk a felújítással határidőre.”

Vissza az alapokhoz

Először betonig (ajtók tokostól, padló, tapéta, beépített szekrény, radiátorok, fürdőszoba, WC…) visszabontattak mindent, aztán jött a felújítás – beleértve a teljes víz- és elektromos hálózatot, valamint a fűtési rendszert. Az egész lakásban egységes vinyl padlón kívül semmi extrán drága dolgot nem vettek, minden egyszerű. A konyhabútort és a beépített előszobaszekrényt asztalos készítette méretre. “Inkább a stílushoz illő darabok felkutatása volt nehéz. Mivel a költségvetésem véges volt, ahol tudtam, próbáltam minél olcsóbb megoldásokat találni. Ilyen volt például a mosdó alatti szekrény, amit egy rozzant éjjeliszekrényből csináltam, vagy hogy a WC és fürdőszobaajtókat kiszedettem, és csak a közös folyosóra tettem egy ajtót. Így teljesen elkülönül a vizesblokk és a “mosókonyha”. De költséghatékony megoldás a csak függönnyel leválasztott gardrób is. Ezek amúgy közelebb is állnak a stílusomhoz.”

Mivel Gabi közel 10 éve fest bútorokat, sok gyönyörű, régi, “lomizott”, majd felújított bútora volt, ezek adottak voltak. De mint később kiderült, ezek jó része nem fért be a lakásba, ezért sajnos el kellett adnia őket. A lakás  berendezésekor próbált minél több fehér színt, természetes anyagot használni,  és lehetőleg minimális műanyagot. Dekorációként sok a régi, felújított, újrahasznosított használati tárgy, amiket szintén ő maga készített.

Mire a legbüszkébb? 

Ahogy Gabi mondja, igazából mindent imád a lakásban, de a konyha, az erkély, a fürdőszoba és a WC a kedvence. De a legbüszkébb talán az ablakokra! A meglévő műanyag ablakok sehogy sem illettek ide, kazettás ablakokra volt szüksége. De az ablakcsere szóba sem jöhetett. Ezért ki kellett találnia valamit, ami költséghatékony és látványos is. Így jött az ötlet: ablakfólia! Pár ezer forint volt, meg kellett hozzá némi kreativitás, de nagyon megváltoztatta a lakás hangulatát.

“Másfél éve lakom a lakásban, és bár még mindig van pár elképzelésem, ami megvalósításra vár, imádok itt élni. De nem is baj! Nekem ez az életem. Mindig jön valami újabb ötlet.”

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.