Forrás: Getty

Skandináv stílusú hálószobára vágysz? 4 tipp, hogyan rendezd be

1. tipp: Világos színek

Az északi országokban télen nem csak hideg van, de sötétség is, ezért nem meglepő, hogy a lakásokban főleg világos színek uralkodnak. Ezek melegséggel és kényelemmel töltik meg a teret, így a skandináv berendezésű otthonokban nem csak a falak, hanem a bútorok és a padlók is világosak, pontosabban krém, homok vagy világosszürke színűek. Ezek mind visszaverik a fényt.

Ha kicsit több színre vágysz, akkor az olyan pasztellszínek is jó választásnak bizonyulnak, mint a nude, a menta vagy a rózsaszín. Annak érdekében, hogy ne legyen unalmas a végeredmény, az északiak kontrasztokat teremtenek, például egy matt feketével.

Ha azonban inkább az eredeti skandináv stílust részesíted előnyben, akkor maradj a semleges árnyalatoknál (fehér, fekete, szürke), melyeket természetes anyagokkal párosíts – például világos faszínű bútorokkal.

2. tipp: Természetes anyagok

A skandinávoknak rendkívül fontos a természet, amit előszeretettel visznek be az otthonukba is. Ráadásul nem csupán fából készült bútorokkal, hanem például fadeszkákkal vonják be a falakat.

A harmonikus összkép érdekében arra figyelj, hogy a különböző fatípusok színben passzoljanak egymáshoz. Természetesen más anyagokra is szükség van, például szizálra, lenre vagy gyapjúra. A fonott kosarak, dobozok és dekorációk szintén tökéletesen passzolnak egy ilyen stílusú hálószobába.

3. tipp: Geometrikus formák és egyenes vonalvezetés

A skandináv stílus egyet jelent a kényelemmel. Az északiak stílus- és szépérzéke messze földön híres, így pontosan tudják, hogyan kell kombinálni a geometriai mintákat és a letisztult formákat. A díszes és csicsás részletek csak minimális szerepet kapnak, például egy virágmintás ágynemű formájában. De a fókusz a geometriai formákon van, tehát a vonalakon, háromszögeken és pontokon.

4. tipp: Világítás a kényelem és meghittség jegyében

Mivel kevés a természetes fény a téli hónapokban, felértékelődik a világítás. Északon tökéletesen kombinálják a különféle mesterséges fényforrásokat, így a hálószobában továbbra is meghittség és kényelem uralkodik. A lámpáknál is az egyszerű vonalvezetésű darabok dominálnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.