Forrás: Getty

Antikolás – Hogyan történik a rusztikus felület készítése?

Hol hasznos a rusztikus felület készítése?

Az ilyen jellegű bútorok olyan helyeken mutatnak jól, ahol az egész szoba vagy lakás stílusa hasonló. Ilyen lehet például egy terasz vagy kerti kiülő, hiszen az időjárás viszontagságai miatt a kültéri bútorok amúgy is gyorsabban öregszenek. A bohém stílus a lakásban leginkább a konyhában mutat jól, így a rusztikus felületek is. Egy modern szobában azonban egyetlen rusztikus darab nagyon el fog ütni, így nem lesz tökéletes az összhatás.

Alapanyagok beszerzése

A rusztikus felület készítése viszonylag bonyolult, idő- és alapanyagigényes feladat. Ahhoz, hogy új bútorokból régi kinézetűt varázsoljunk, szükségünk lesz első körben repesztőlakkra, ami száradáskor kicsit lepattog, ezzel kölcsönözve régies kinézetet az adott darabnak. Ezen felül biztosan kell még antikoló paszta, amivel a folyamat végén a bútorok hibáit jól ki lehet hangsúlyozni. Ha pedig fémet is szeretnénk antikolni, akkor rozsdahatású festéket is be kell szereznünk. Emellett szükség van egy átlagos festés bevásárlólistájára is, mert kell még csiszolópapír, illetve a maszkoláshoz kellékek.

Rusztikus felület készítése lépésről lépésre

Az első lépés a csiszolás. Ennek a mélysége attól függ, mennyire szeretnénk megtartani a bútor eredeti színét. Ha egyáltalán nem, akkor sokkal nagyobb munka vár ránk. Ezután jöhet a színezett festék, amiből akár két szín is lehet, amik egymásra kerülnek, így antikolás után az alsó réteg kicsit át tud ütni a felsőn, ezzel erősítve a régies hatást. Ha a színt adó festék megszáradt, akkor kell felvinni rá a repesztőlakkot, ami a felső réteg festéket fellazítja, így a repedések alatt látszik majd a másik szín, esetleg a csiszolt felület.

Antikolás – Hogyan történik a rusztikus felület készítése?
Forrás: Getty

Utómunkálatok antikolásnál

A repesztőlakk száradása után már csak karnyújtásnyira van a rusztikus felületű bútor. Kicsit csiszoljuk le a felületet – de nem kell egyenletesen, mert nem a tökéletes fedés a cél, hanem az egyedi és megkopott kinézet. Utolsó lépésként pedig dörzsöljük bele jól a bútor felületébe az antikoló pasztát, ami jól kiemeli a repedéseket, a fa erezetét.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.