Antikolás – Hogyan történik a rusztikus felület készítése?

Antikolás – Hogyan történik a rusztikus felület készítése?

Ha olyan stílusú berendezést szeretnénk, ami régiesnek hat, de nincsenek hozzá régi bútoraink, akkor az antikolás, azaz a rusztikus felület készítése lesz a megmentőnk. Nézzük, hogyan is kell csinálni.

Ötletládához ad!

Hol hasznos a rusztikus felület készítése?

Az ilyen jellegű bútorok olyan helyeken mutatnak jól, ahol az egész szoba vagy lakás stílusa hasonló. Ilyen lehet például egy terasz vagy kerti kiülő, hiszen az időjárás viszontagságai miatt a kültéri bútorok amúgy is gyorsabban öregszenek. A bohém stílus a lakásban leginkább a konyhában mutat jól, így a rusztikus felületek is. Egy modern szobában azonban egyetlen rusztikus darab nagyon el fog ütni, így nem lesz tökéletes az összhatás.

Alapanyagok beszerzése

A rusztikus felület készítése viszonylag bonyolult, idő- és alapanyagigényes feladat. Ahhoz, hogy új bútorokból régi kinézetűt varázsoljunk, szükségünk lesz első körben repesztőlakkra, ami száradáskor kicsit lepattog, ezzel kölcsönözve régies kinézetet az adott darabnak. Ezen felül biztosan kell még antikoló paszta, amivel a folyamat végén a bútorok hibáit jól ki lehet hangsúlyozni. Ha pedig fémet is szeretnénk antikolni, akkor rozsdahatású festéket is be kell szereznünk. Emellett szükség van egy átlagos festés bevásárlólistájára is, mert kell még csiszolópapír, illetve a maszkoláshoz kellékek.

Rusztikus felület készítése lépésről lépésre

Az első lépés a csiszolás. Ennek a mélysége attól függ, mennyire szeretnénk megtartani a bútor eredeti színét. Ha egyáltalán nem, akkor sokkal nagyobb munka vár ránk. Ezután jöhet a színezett festék, amiből akár két szín is lehet, amik egymásra kerülnek, így antikolás után az alsó réteg kicsit át tud ütni a felsőn, ezzel erősítve a régies hatást. Ha a színt adó festék megszáradt, akkor kell felvinni rá a repesztőlakkot, ami a felső réteg festéket fellazítja, így a repedések alatt látszik majd a másik szín, esetleg a csiszolt felület.

Antikolás – Hogyan történik a rusztikus felület készítése?
Forrás: Getty

Utómunkálatok antikolásnál

A repesztőlakk száradása után már csak karnyújtásnyira van a rusztikus felületű bútor. Kicsit csiszoljuk le a felületet – de nem kell egyenletesen, mert nem a tökéletes fedés a cél, hanem az egyedi és megkopott kinézet. Utolsó lépésként pedig dörzsöljük bele jól a bútor felületébe az antikoló pasztát, ami jól kiemeli a repedéseket, a fa erezetét.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin