Antikolás – Hogyan történik a rusztikus felület készítése?

Antikolás – Hogyan történik a rusztikus felület készítése?

Ha olyan stílusú berendezést szeretnénk, ami régiesnek hat, de nincsenek hozzá régi bútoraink, akkor az antikolás, azaz a rusztikus felület készítése lesz a megmentőnk. Nézzük, hogyan is kell csinálni.

Ötletládához ad!

Hol hasznos a rusztikus felület készítése?

Az ilyen jellegű bútorok olyan helyeken mutatnak jól, ahol az egész szoba vagy lakás stílusa hasonló. Ilyen lehet például egy terasz vagy kerti kiülő, hiszen az időjárás viszontagságai miatt a kültéri bútorok amúgy is gyorsabban öregszenek. A bohém stílus a lakásban leginkább a konyhában mutat jól, így a rusztikus felületek is. Egy modern szobában azonban egyetlen rusztikus darab nagyon el fog ütni, így nem lesz tökéletes az összhatás.

Alapanyagok beszerzése

A rusztikus felület készítése viszonylag bonyolult, idő- és alapanyagigényes feladat. Ahhoz, hogy új bútorokból régi kinézetűt varázsoljunk, szükségünk lesz első körben repesztőlakkra, ami száradáskor kicsit lepattog, ezzel kölcsönözve régies kinézetet az adott darabnak. Ezen felül biztosan kell még antikoló paszta, amivel a folyamat végén a bútorok hibáit jól ki lehet hangsúlyozni. Ha pedig fémet is szeretnénk antikolni, akkor rozsdahatású festéket is be kell szereznünk. Emellett szükség van egy átlagos festés bevásárlólistájára is, mert kell még csiszolópapír, illetve a maszkoláshoz kellékek.

Rusztikus felület készítése lépésről lépésre

Az első lépés a csiszolás. Ennek a mélysége attól függ, mennyire szeretnénk megtartani a bútor eredeti színét. Ha egyáltalán nem, akkor sokkal nagyobb munka vár ránk. Ezután jöhet a színezett festék, amiből akár két szín is lehet, amik egymásra kerülnek, így antikolás után az alsó réteg kicsit át tud ütni a felsőn, ezzel erősítve a régies hatást. Ha a színt adó festék megszáradt, akkor kell felvinni rá a repesztőlakkot, ami a felső réteg festéket fellazítja, így a repedések alatt látszik majd a másik szín, esetleg a csiszolt felület.

Antikolás – Hogyan történik a rusztikus felület készítése?
Forrás: Getty

Utómunkálatok antikolásnál

A repesztőlakk száradása után már csak karnyújtásnyira van a rusztikus felületű bútor. Kicsit csiszoljuk le a felületet – de nem kell egyenletesen, mert nem a tökéletes fedés a cél, hanem az egyedi és megkopott kinézet. Utolsó lépésként pedig dörzsöljük bele jól a bútor felületébe az antikoló pasztát, ami jól kiemeli a repedéseket, a fa erezetét.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin