Rendszeresen kulacsból iszol? Így mosd el alaposan

Rendszeresen kulacsból iszol? Így mosd el alaposan

A többször használható kulacsok készülhetnek üvegből, műanyagból és rozsdamentes acélból. Ezek sokkal környezetkímélőbbel és hosszabb életűek a PET-palackoknál, azonban fokozottan kell figyelnünk a higiéniára, ellenkező esetben könnyen elszaporodnak bennük a baktériumok.

Ötletládához ad!

Megbízható kutatások még nem készültek ezzel kapcsolatban, de az ebben a témában készült cikkek gyakran emlegetnek egy, a TreadmillReviews nevű oldalon közzétett elemzést. A portál 12 többször használatos kulacsot vett közelebbről szemügyre, és rengeteg baktériumot talált bennük: négyzetcentiméterenként átlagosan több mint 300.000 kolóniaképző egységet. A kolóniaképző egység a mikrobiológiában az a szám, amelyet a mintában lévő életképes baktériumok vagy gombasejtek számának becslésére használnak.

Biofilm a kulacsban

A baktériumok alapvetően a nyálunkból és a szánkból kerülnek a kulacsokba, de bélbaktériumok is megtalálhatóak a palackban. Éppen ezért ha több napon át nem öblíted ki a flaskádat, akkor ezek a baktériumok könnyen elszaporodnak, és legrosszabb esetben egy vékony réteget, biofilmet képeznek a belső falon. Ez pedig tele lesz mikroorganizmusokkal.

Mindennapos tisztítás

Ha mindennap használod a kulacsot, akkor azt mindennap ki kell tisztítanod, de teljesen elegendő, ha forró vízzel és némi mosogatószerrel kiöblíted. Anyagtól függően ajánlott lehet egy puha kefe használata is, amivel át tudod súrolni. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a forró víz sem tüntet el minden baktériumot, mindössze a lerakódásokat, amiken megtelepednek a mikroorganizmusok. Természetesen a kupak tisztításáról se feledkezz meg! Ha pedig már kellemetlen szaga van a kulacsnak, akkor alaposan fertőtlenítsd ki. A szárazra törlés során pedig arra figyelj, hogy ahhoz egy tiszta konyharuhát használj.

A kulacs fertőtlenítése

Ebből a célból több percig áztasd a kulacsot forró kb. 80 Celsius-fokos vízben. Mielőtt azonban ezt megteszed, ellenőrizd le, hogy a kulacsod bírja-e a hőt. A műanyag például porózussá válhat tőle.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin