Forrás: Getty

Rendszeresen kulacsból iszol? Így mosd el alaposan

Megbízható kutatások még nem készültek ezzel kapcsolatban, de az ebben a témában készült cikkek gyakran emlegetnek egy, a TreadmillReviews nevű oldalon közzétett elemzést. A portál 12 többször használatos kulacsot vett közelebbről szemügyre, és rengeteg baktériumot talált bennük: négyzetcentiméterenként átlagosan több mint 300.000 kolóniaképző egységet. A kolóniaképző egység a mikrobiológiában az a szám, amelyet a mintában lévő életképes baktériumok vagy gombasejtek számának becslésére használnak.

Biofilm a kulacsban

A baktériumok alapvetően a nyálunkból és a szánkból kerülnek a kulacsokba, de bélbaktériumok is megtalálhatóak a palackban. Éppen ezért ha több napon át nem öblíted ki a flaskádat, akkor ezek a baktériumok könnyen elszaporodnak, és legrosszabb esetben egy vékony réteget, biofilmet képeznek a belső falon. Ez pedig tele lesz mikroorganizmusokkal.

Mindennapos tisztítás

Ha mindennap használod a kulacsot, akkor azt mindennap ki kell tisztítanod, de teljesen elegendő, ha forró vízzel és némi mosogatószerrel kiöblíted. Anyagtól függően ajánlott lehet egy puha kefe használata is, amivel át tudod súrolni. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a forró víz sem tüntet el minden baktériumot, mindössze a lerakódásokat, amiken megtelepednek a mikroorganizmusok. Természetesen a kupak tisztításáról se feledkezz meg! Ha pedig már kellemetlen szaga van a kulacsnak, akkor alaposan fertőtlenítsd ki. A szárazra törlés során pedig arra figyelj, hogy ahhoz egy tiszta konyharuhát használj.

A kulacs fertőtlenítése

Ebből a célból több percig áztasd a kulacsot forró kb. 80 Celsius-fokos vízben. Mielőtt azonban ezt megteszed, ellenőrizd le, hogy a kulacsod bírja-e a hőt. A műanyag például porózussá válhat tőle.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.