Pénztárcabarát megoldások V. – Hogyan spóroljunk az energiával?

Pénztárcabarát megoldások V. – Hogyan spóroljunk az energiával?

Szeretnél csökkenteni a rezsiszámláidon? Akkor bánj okosan az energiával.

Ötletládához ad!

A tudatos energiafelhasználás egyre égetőbb kérdés, hiszen vészesen fogynak a bolygó készletei. Ráadásul a pénztárcánk is ezt igényli, ezért amit csak tudunk, tegyünk meg a takarékosság érdekében. Ehhez gyűjtöttök össze neked a leghatékonyabb tippeket.

Energiaspórolási tippek a hétköznapokra

  • Fogyasztásmérő konnektor: Szerelj fogyasztásmérő konnektort az elektromos eszközeidre, így nyomon tudod követni, hogy mi mennyit „eszik”. A legtöbbet fogyasztó eszközeidet próbáld meg kevesebbet használni.
  • Áramtalaníts! A játékkonzolok vagy tévéboxok kikapcsolt, de bedugott állapotukban is fogyasztanak energiát. Szerezz be egy billenőkapcsolós hosszabbítót, ebbe dugd bele a tévét, a számítógépet, játékkonzolt és minden haszonló berendezést, és ha nem használod őket, egy könnyed mozdulattal csak nyomd ki a hosszabbítót.
  • Szerezz be takarékos izzókat! Cseréld le az összes izzót energiatakarékos LED égőre. Ezek a típusok már jóval kevesebb energia felhasználásával is ugyanannyi fényt biztosítanak.
Pénztárcabarát megoldások V. – Hogyan spóroljunk az energiával?
Forrás: Getty
  • Öltözz fel! Valóban kényelmes pólóban és rövidnadrágban flangálni otthon télen, ám ehhez jóval melegebbre kell fűteni a lakást. Váltsd melegebbre az otthoni szetted, cserébe pedig tekerd lejjebb a konvektort. Járulékos haszon: aludni is jobban fogsz.
  • Használd okosan a háztartási gépeket: Akár a mosógépről, akár a mosogatógépről van szó, csak akkor indítsd el, ha teljesen tele van. Használatkor pedig a legalacsonyabb hőfokú programot válaszd, hiszen mindennapos használatra bőven elegendő.

Hosszútávon megtérülő projektek

  • Napelem beszerelése: Hazánkban átlag felett van a napsütéses órák száma, így a napenergia az egyik legjobb megújuló energiaforrás. Olyannyira, hogy akár az egész lakás energiaigényét fedezheted belőle. Nulla forintos rezsi – csábító, nem?
  • Kazán korszerűsítése: A régi kazánok és bojlerek már közel sem mondhatók energiahatékonynak. Az új modellek már jóval kevesebb gázt vagy áramot használnak fel a működésükhöz, ezzel jelentős összeget spórolnak meg nekünk.
  • Szigetelés: A legolcsóbb és legzöldebb energia a fel nem használt energia, ez nem kérdés. A hőszigetelt falak és nyílászárók azzal teszik energiahatékonnyá otthonod, hogy nyáron kevesebbet kell klímázni, télen pedig kevesebbet kell fűteni, Tehát sokkal kevesebb hűtéssel és fűtéssel érhetjük el a megszokott hőmérsékletet.

Lecserélnéd régi készülékedet egy új, energiahatékonyabb darabra? Többek között beépített főzőlap, beépített gáztűzhely, beépített hűtő- vagy mosogatógép cseréje is megvalósítható Fundamenta Lakásszámlával! A részletekért látogass el a Fundamenta oldalára!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin