Forrás: Getty

Pénztárcabarát megoldások V. – Hogyan spóroljunk az energiával?

A tudatos energiafelhasználás egyre égetőbb kérdés, hiszen vészesen fogynak a bolygó készletei. Ráadásul a pénztárcánk is ezt igényli, ezért amit csak tudunk, tegyünk meg a takarékosság érdekében. Ehhez gyűjtöttök össze neked a leghatékonyabb tippeket.

Energiaspórolási tippek a hétköznapokra

  • Fogyasztásmérő konnektor: Szerelj fogyasztásmérő konnektort az elektromos eszközeidre, így nyomon tudod követni, hogy mi mennyit „eszik”. A legtöbbet fogyasztó eszközeidet próbáld meg kevesebbet használni.
  • Áramtalaníts! A játékkonzolok vagy tévéboxok kikapcsolt, de bedugott állapotukban is fogyasztanak energiát. Szerezz be egy billenőkapcsolós hosszabbítót, ebbe dugd bele a tévét, a számítógépet, játékkonzolt és minden haszonló berendezést, és ha nem használod őket, egy könnyed mozdulattal csak nyomd ki a hosszabbítót.
  • Szerezz be takarékos izzókat! Cseréld le az összes izzót energiatakarékos LED égőre. Ezek a típusok már jóval kevesebb energia felhasználásával is ugyanannyi fényt biztosítanak.
Pénztárcabarát megoldások V. – Hogyan spóroljunk az energiával?
Forrás: Getty
  • Öltözz fel! Valóban kényelmes pólóban és rövidnadrágban flangálni otthon télen, ám ehhez jóval melegebbre kell fűteni a lakást. Váltsd melegebbre az otthoni szetted, cserébe pedig tekerd lejjebb a konvektort. Járulékos haszon: aludni is jobban fogsz.
  • Használd okosan a háztartási gépeket: Akár a mosógépről, akár a mosogatógépről van szó, csak akkor indítsd el, ha teljesen tele van. Használatkor pedig a legalacsonyabb hőfokú programot válaszd, hiszen mindennapos használatra bőven elegendő.

Hosszútávon megtérülő projektek

  • Napelem beszerelése: Hazánkban átlag felett van a napsütéses órák száma, így a napenergia az egyik legjobb megújuló energiaforrás. Olyannyira, hogy akár az egész lakás energiaigényét fedezheted belőle. Nulla forintos rezsi – csábító, nem?
  • Kazán korszerűsítése: A régi kazánok és bojlerek már közel sem mondhatók energiahatékonynak. Az új modellek már jóval kevesebb gázt vagy áramot használnak fel a működésükhöz, ezzel jelentős összeget spórolnak meg nekünk.
  • Szigetelés: A legolcsóbb és legzöldebb energia a fel nem használt energia, ez nem kérdés. A hőszigetelt falak és nyílászárók azzal teszik energiahatékonnyá otthonod, hogy nyáron kevesebbet kell klímázni, télen pedig kevesebbet kell fűteni, Tehát sokkal kevesebb hűtéssel és fűtéssel érhetjük el a megszokott hőmérsékletet.

Lecserélnéd régi készülékedet egy új, energiahatékonyabb darabra? Többek között beépített főzőlap, beépített gáztűzhely, beépített hűtő- vagy mosogatógép cseréje is megvalósítható Fundamenta Lakásszámlával! A részletekért látogass el a Fundamenta oldalára!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.