Őzekre várva – Így lesz egy elhagyott Kádár-kockából autentikus otthon az Őrségben

Őzekre várva – Így lesz egy elhagyott Kádár-kockából autentikus otthon az Őrségben

Az egyik pillanatban még egy elhagyott Kádár-kocka, a következőben pedig már új esélyt kap. Esélyt egy olyan életre, amelyben szauna, csodálatos cserépkályha és páratlan kilátás is szerepet kap. Fontos szerepet! Adrienn és családja meséli most el nekünk ezt a történetet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

„Az Őrségben, lakóhelyünkhöz közel szerettünk volna venni egy parasztházat, ami természetközeli, “szomszédoktól mentes”. Végig jártuk az összes őrségi falut, de úgy tűnt, ilyet már esélytelen találni. Ez a ház az elsők között volt, amit megnéztünk. Minden kritériumnak megfelelt, egyetlen kivétellel: nem parasztház volt.” Az első fotók ráadásul a lehető legrosszabb időszakban készültek az épületről, ködös, nyirkos hideg februári napon, amikor még semmi szépséget nem láttak benne Adriennék. „De minden újabb ház megnézése után újra és újra visszatértünk ehhez, és egyre jobban úgy gondoltuk, hogy ehhez az elhelyezkedéshez, környezethez hozzá tudjuk igazítani a házat. Az első határozott elképzelés, hogy zöld ablakos házat szeretnénk zsalugáterrel vagy spalettával. A terv egy olyan szálláshely kialakítása volt, ahol párokat, illetve kisebb családokat tudunk fogadni nyugodt, egyedi környezetben.”

A ház 82 nm alapterületű, ehhez tartozik egy 26 nm-es pince és az udvaron egy különálló istálló, ami 43 nm. Az átalakítás előtt két nagy szoba, egy előszoba, egy fürdőszoba és egy kamra volt a házban. A két nagy szobából 2 kisebbet alakítottak ki Adriennék, mindkettőhöz tartozik egy fürdőszoba.

A ház eredeti állapotában

Őzekre várva – Így lesz egy elhagyott Kádár-kockából autentikus otthon az Őrségben

Szerelem sokadik látásra

A ház eredetileg tipikus Kádár-kocka volt, nagy utcafronti ablakokkal, palatetővel, csupasz bepucolatlan kis méretű téglafalakkal. Évek óta üresen álló utolsó ház volt egy olyan utcában, ahova nem vezet aszfaltos út, és nincsenek szomszédok sem. Az udvaron az összedőlés határán álló fészer és nagyon sok gyümölcsfa – köztük körte, alma, szila, dió, szeder és birs. Ezeket próbálják is mind megmenteni az új tulajdonosok.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A házba megérkezve egy kis előtérből jutunk, onnan egyből az egy légtérben lévő konyha-étkező-nappalit találjuk. Innen egy nagy teraszajtón keresztül közelíthető meg a részben fedett terasz és a kert. Az istállót is szerették volna a házhoz csatolni Adriennék, de sajnos az időjárás miatt egyelőre nem tudták folytatni a kerti utak, tipegő, bográcsozó és szalonnasütő építését.

Az istálló egyébként eredetileg két részből állt. Az elsőben térdig ért a szalma, a másodikban disznóólak sorakoztak. „Én már akkor is szépnek láttam a fa gerenda mennyezettel és a régi meszelt falakkal. Elkezdődött ennek a felújítása is. Az új nyílászárók már bekerültek, illetve itt is kialakításra került egy fürdőszoba. Az első istálló részből leválasztottunk egy kicsit, ami az udvar felől megközelíthető. Itt kapott helyet egy kombi (finn és infra) szauna zuhanyzóval és természetre néző hatalmas ablakkal” – meséli Adrienn.

A szauna

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

A ház legkülönlegesebb pontja

A nappali-konyha-étkező részre beépítettek egy csodaszép cserépkályhát, abból a megfontolásból, hogy az egész házat is fel tudják fűteni vele (kényelmi szempontból kiépítésre került a padlófűtés is). A nappali résznél a kályhához egy nagy fekvőfelület lett építve, ami mellett egy panoráma ablak található. Télen öröm lesz ide bekuckózni, és figyelni, ahogy az őzikék elsétálnak pár méterre tőlünk. Ha egy kis hóesés is csatlakozik hozzá, az már csak hab a tortán. Az étkező felé egy leülős padka rész került, ami a konyhában egy sparhelttel végződik.

A cserépkályha

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

„Igyekszünk megmenteni dolgokat, felújítani, átalakítani, újra felhasználni. A házból a kibontott jó minőségű kis méretű téglát felszeleteltettük, és visszakerült a konyha falára, valamint jut belőle a külső homlokzatra is. Régi felújított ajtólap kerül fel majd az étkező mennyezetére világítással. Felhasználunk egy régi gerendát is, ami függőlegesen lesz a falra erősítve, mögötte LED-világítással. Az istállóból kibontott disznóól ajtók is újra lesznek gondolva, ezek még mind megvalósításra várnak. A dézsafürdő helye viszont már megvan: a terasz mellett lesz lesüllyesztve” – szólnak az ígéretes tervek. Közben persze vannak apróbb dolgok, amik már elkészültek: például egy bádogkád kapott egy antikolt fatetőt, így lesz új funkciója a nappaliban, mint dohányzóasztal.

Megváltoztatni, mégis megtartani

Megváltoztatni, hogy elveszítse a Kádár-kocka jellegét, de közben illeszkedjen is a környezetébe – nem könnyű feladat. A ház alapterületén nem szerettek volna változtatni Adriennék, így azzal gazdálkodtak, amijük volt. Az istállóban a régi gerendás mennyezetet megtartják, felújítják, valamint itt a falfelületek egyenetlensége is megmarad, csak egy kis csiszolással és meszeléssel javítanak rajta. Utólag vették csak észre, hogy a két szoba közötti kémény, amit megszüntettek, a pincében folytatódik. Ezt egy kicsit bánják, hiszen találtak ott egy szép régi vaskályhát, amit használhattak volna a pince fűtésére.

„Még nem végeztünk teljesen, de úgy érzem, szerencsések vagyunk, hogy olyan szakemberekkel dolgozunk, akiket régóta ismerünk, ismerjük a munkájukat, valamint olyan emberekhez irányítottak bennünket, akik érzi, hogy mit szeretnénk ebből a házból kialakítani. Van még előttünk sok feladat, de ígérem, megmutatjuk majd a házat teljes pompájában is.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin