Forrás: Getty

Mit ültess a sírhelyre tavasszal?

A szürke téli időjárás után a sírhelyet sem árt színesebbé varázsolni, aminek legegyszerűbb módja, ha virágokat ültetsz rá. Ebben az esetben azonban felmerül a kérdés, hogy egyáltalán milyen fajtát érdemes választani, illetve pontosan mikor ajánlott ennek a munkának nekiállni. Cikkünkben ezeknek jártunk utána.

A temetés után: mire kell figyelned?

A temetést követően a hozzátartozók minél előbb be szeretnék ültetni a sírhelyet virágokkal. Ennek a legjobb időpontja azonban függ a temetés fajtájától. Az urnás sírhelyekkel ellentétben, amiket azonnal szépíthetsz virágokkal, a koporsós temetés után várni kell pár hónapot, amíg megáll a föld süllyedése és tömörülése. Ha eltelt a szükséges idő, akkor nekiláthatsz a munkának. Ennek az ideális időpontja tavasz és ősz közé tehető.

Milyen virágok bizonyulnak jó választásnak?

Ha már a növények kiválasztásánál tartasz, akkor mindenféleképp vedd figyelembe a sírhely elhelyezkedését. Árnyékos helyen található vagy inkább naposon? Előbbi esetében tavasszal a következő virágok bizonyulnak jó választásnak: margaréta, indás berkipimpó, arany pénzlevelű lizinka, míg ősszel a kerti és a szarvacskás árvácskát ajánlott árnyékos helyre ültetni. A napos helyet pedig a hegyi ternye, muskátli és fukszia részesítik előnyben.

Sírhely beültetése tavasszal – A megfelelő időpont

Amennyiben nem fagyott a talaj, akkor már januárban is elkezdheted a sírhely beültetését. A következő virágok pedig már februárban is elültethetők: hóvirág, krókusz, téltemető. Márciusban és áprilisban az előnevelt hagymás növényeket teheted földbe, így a jácintot, a nárciszt vagy a tulipánt.

3 tipp hagymás növényekhez

1. Ültetés

A hagymás növények gondozása rendkívül egyszerű. Ültetés előtt lazítsd fel a földet, majd áss több lyukat. A virágokat olyan mélyen kell elültetned, amilyen mélyen a cserépben is voltak. Jó minőségű virágföldet is szórj rájuk. A növények között legyen kb. 10 cm távolság.

2. Azonos színű virágok

A virágok színét tekintve rád van bízva a döntés. Választhatsz azonos színűeket, de eltérőket is, így akár kontrasztokat is teremthetsz. A fehér virágok remekül mutatnak együtt (például a nárcisz, a kankalin és a kerti árvácska). Ha a kékes árnyalatú virágokat részesíted előnyben, akkor a gyöngyike, a nefelejcs és a szarvacskás árvácska bizonyul jó választásnak. Ha pedig a piros színt szereted, akkor a piros százszorszép vagy a primula illik a legjobban egy sírra.

3. Színes virágok

Ha mégis a színkavalkádot szereted, akkor nyugodtan keverd az árnyalatokat, de az is remekül mutat, ha két szín kombinációját választod. Vegyítheted például a pirosat és a fehéret vagy a kéket és a sárgát.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.