Forrás: Getty

Milyen növényeket lehet januárban ültetni?

Milyen növényeket lehet januárban ültetni?

Ki gondolná, hogy januárban is lehet ültetni? Pedig így van! Létezik ugyanis pár fajta, amit egyáltalán nem zavar a téli hideg. A januári ültetéshez mindössze egy feltételnek kell teljesülnie: a talaj nem lehet fagyos. A télen virágzó, illetve a hideget jól tűrő növényeket nyugodtan elültetheted januárban is. Ide soroljuk a téli jázmint, a fekete hunyort, az alpesi hangát, a szarvacskás árvácskát, a fehérszemű hófényt és a krizantémot.

Egy másik feladat, amire ekkor kell időt kerítened, az a karácsonyfa kiültetése – már ha gyökeres fát állítottál fel decemberben. Az ültetés során arra figyelj, hogy ne legyen fagy, továbbá az ültetést megelőzően hozzá kell szoktatnod a fenyőt a kinti hőmérsékletekhez, hiszen az nem tesz jót neki, ha egyik napról a másikra kikerül a meleg szobából a szabad ég alá. Ehhez keress neki egy helyet a téli kertben vagy a pincében, hiszen ezekben a hűvösebb helyiségekben nyugodtan alkalmazkodhat a hűvösebb levegőhöz.

Mire van szükségük a növényeknek és a gyepnek januárban?

  • A virágágyásokra nyugodtan szórhatsz egy vékony réteg komposztot, így némi tápanyagot juttatsz a talajba.
  • Az örökzöld növényeket mindenféleképpen védd meg az erős napsütéstől, például régi újságpapírokkal.
  • A növényekről és a gyepről távolítsd el a vastag hóréteget.
  • Ha ősszel nem sikerült az összes lehullott levelet és termést összeszedned, akkor ezt most megteheted.
  • Egy másik nagyon fontos teendő, amit ilyenkor el kell végezned: a metszés. Például ha van a kertben európai mogyoród, vágd le az öreg ágait és hajtásait. Ezt azonban csak olyan napon tedd meg, amikor nincsenek fagyok, ellenkező esetben kárt teszel a növényben.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.