Forrás: Getty

Könnyezőpálma gondozása – Így lesz a Te növényed is olyan gyönyörű, mint az Instagram sztárjainak

Mit érdemes tudnod a könnyezőpálmáról?

A könnyezőpálma egy Közép-Amerika őserdeiben őshonos növény, mely egzotikus megjelenése miatt hamar meghódította a lakberendezés világát. Örökzöld, ezért egész évben méltó dísze lesz a szobának. A szobában tartott könnyezőpálmák nem nőnek olyan gyorsan, mint a szabadban nevelt társaik, ám fél év alatt így is akár fél métert nyúlhatnak. Óriási levelei csodásan mutatnak bármelyik üres sarkokban, a nagyobbak akár a szoba fókuszpontjai is lehetnek.

A könnyezőpálma gondozása

  • Fényigény

Ez az örökzöld növény a világos tereket és a közvetett napfényt kedveli, és minimum 18 °C-ban érzi igazán jól magát. A túl sok közvetlen fény a melegebb hónapokban könnyen megégetheti a leveleit. Ennek ellenére azt ajánljuk, hogy a dús növekedés elősegítése érdekében havonta vagy kéthavonta tedd ki egy kicsit a szabad levegőre, és hagyd is kint pár órán át.

  • Öntözés

Ahogy a növények többsége, úgy a könnyezőpálma is más-mást kíván télen, mint nyáron. A növekedési időszakban, azaz tavasszal és nyáron bőségesen kell öntözni, egészen addig, amíg ki nem folyik a víz a cserép vízelvezető lyukaiból. Az így feleslegesen kifolyt vizet mindenképp öntsd ki a kaspóból, nehogy károsítsa a növény gyökereit. Legközelebb pedig csak akkor öntözd meg, ha már szinte teljesen kiszáradt a talaj. Ősszel és télen viszont akár két hetet is kivárhatsz két locsolás között. Télen, a fűtési időszakban különösen fontos, hogy desztillált vízzel permetezd le a leveleket.  

  • Talaj

A könnyezőpálma cserépben tartva tőzegalapú virágföldet igényel, amit nagyon fontos betartani, különben túlöntözés kockázata lép fel. Kint könnyű homokos, közepesen agyagos és nehéz agyagos talajban is megél, és az enyhén savas talajt sem bánja. Mindkét esetben fontos azonban a jó vízelvezetés.

  • Tápoldat

Tápoldatot csak a növekedési szezonban adj a növénynek, és ilyenkor is bőven elég havonta egyszer, egy általános folyékony tápoldatot keverni a földjéhez. A tápoldatot oldd fel az öntözővízben, a felesleges, azaz kaspóban álló tápoldatos vizet viszont öntsd ki mihamarabb.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.