Kádár-kockából vendégház: Maximális kényelem és autentikus hangulat a Bükk lábánál

Kádár-kockából vendégház: Maximális kényelem és autentikus hangulat a Bükk lábánál

A kádár-kockák békéje igazi kincs. Elég csak ránézni a Bükk lábánál, a festői szépségű Cserépfalun található Petőfi 30 Vendégházra, és máris érezzük ezt. A vendégház megálmodója, Kiss-Tóth Krisztina és férje, Kiss Róbert úgy gondolta újra a 60 éves kockát, hogy a maximális kényelem és az autentikus hangulat egyszerre biztosított legyen benne.

Ötletládához ad!

Milyen állapotban volt a ház a felújítás előtt?

A ház a 60-as években épült. A helyiek elmesélései alapján 1963-1964 lehetett az építés éve. Folyamatosan karbantartott volt az épület. Valószínűleg a 90-es évek körül történt egy kisebb felújítás, amikor a víz és a szennyvíz bevezetésén kívül egy fürdőszobát is kialakítottak.

A HÁZ FŐBB PARAMÉTEREI

A ház 90 m2, van benne egy nappali-étkező-konyha, három szoba, két fürdőszoba és egy WC. Közvetlenül mellette egy 50 m2-es fedett terasz, ami korábban fedett szín és tyúkól volt. Az udvar/kert közel 1000 m2, gyümölcsfákkal, 2 hatalmas diófával és egy ásott kúttal. Az amerikai konyhás nappaliból nyílik a 3 szoba, a fürdőszoba és a WC. Az egyik szoba privát fürdőszobával rendelkezik.

Mit és hogyan újítottatok fel benne?

Gyakorlatilag a főfalak és a födém maradt, minden mást felújítottunk. A főfalak és a belső válaszfalak is kb. 40 cm-es vastagságúak, riolittufa kőből épültek (valószínűleg a bogácsi bányából származnak), így nem is gondolkodtunk homlokzati hőszigetelésben. A külső vakolat javítása során derült ki, hogy az már nem menthető, és alatta gyönyörűen vésték anno a köveket (igazi kőműves munka), ezért visszatértünk az egyik környékbeli hagyományhoz, vagyis nem vakoltuk újra. Csak egy dupla impregnáló réteget kapott a fal az időtállóság miatt. Belül volt egy utólagosan épült tégla válaszfal, amit mi megszüntettünk, így alakult ki a nappali-konyha-étkező. A korábbi nyári konyhából lett a 3. szoba. Emellett volt egy régi kamra, amit pedig fürdőszobává alakítottunk. Az eredeti fürdőszobából leválasztottunk egy kis helyiséget különálló WC-nek.

Szerencsére a belső vakolat nem volt olyan rossz állapotban, így azt csak javítani kellett és festeni. A tetőszerkezet sajnos nem volt menthető, azt teljesen lecseréltük. Csak a régi födém szerkezet maradt meg, ami az új tető alapját adta. Az új padlás kapott egy födémszigetelést, így a kb. 40 cm-es főfalakkal együtt egy remek klímájú, a korábbinál sokkal energiatakarékosabb ház jött létre.

Teljesen új belső vízvezeték rendszert kapott a ház, és egy új komplett villamosenergia hálózatot is. Bár a földgáz csatlakozási csonk ott van a telekhatáron, már 2021 nyarán sem láttuk értelmét bevezetni a földgázt. Eleve levegő-levegő hőszivattyús multi klíma rendszerben kezdtünk el gondolkodni, erre is terveztük a villamos hálózatot. Később valószínűleg napelemes rendszert is szeretnék, de ez még a jövő zenéje.

Ki álmodta meg a lakásbelsőt?

Én voltam a „design felelős”. Igyekeztünk úgy tervezni és bútorozni, hogy minden kézre essen, minden otthonos és egyszerűen használható legyen. A klímákat olyan helyre, és úgy szereltük fel, hogy ne zavarja a pihenést.

Mivel vendégházról beszélünk, fontos volt megtalálni az egyensúlyt: kellően otthonos legyen, mégse legyen zsúfolt a sok dísztárgytól. Így több hely jut a vendég holmijának is. Fürdőszobákat és konyhát úgy terveztük, hogy a hosszabb időre érkező vendégek is mindent megtaláljanak, és kifejezetten otthon érezhessék magukat.

Mennyi ideig tartott a felújítás?

2021 szeptemberben kezdtük és 2022 júliusban végeztünk. 2022 augusztusában a Petőfi 30 Vendégház már az első vendégeit fogadta.

Milyen nehézségekkel szembesültetek?

A legnagyobb bizonytalanságot az áramhálózat fejlesztése adta, de szerencsére az elosztónak áprilisra sikerült befejezni kivitelezést, így addig mi is haladtunk a ház többi részével.

Mit oldottatok meg egyedül, mit bíztatok szakemberre?

Az akkor még 1 éves kisfiúnkkal otthon voltam, a férjem teljes állásban dolgozott, ráadásul közben munkahelyet is váltott. Volt egy olyan időszak, amikor azt éreztük, hogy a 21-re lapot húztunk. Mi Cserépfalutól 1 órányira lakunk, így túl sok mindent nem tudtunk saját magunk csinálni. Édesapám, Tóth Gábor segítette a felújítást, ő volt a munkálatok műszaki szakértője és vezetője. Én voltam a beszerző és a pénzügyes, a férjem festette a bútorokat, az ajtókat, a kerítést, rendezte a kertet és az udvart, a födémszigetelést, és koordinálta az összes kivitelező munkáját. Hétköznap mérnök, hétvégén segédmunkás volt.

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

Mit szerettek a végeredményben a legjobban?

A kőfalat. Nem is reménykedtünk benne, hogy a vakolat leverése után ilyen kőfal vár minket. Eredetileg a terv az volt, hogy új nemes vakolatot kap a homlokzat, de amikor megláttuk milyen gyönyörű kőművesmunka van rajta, rögtön úgy döntöttünk, hogy az eredeti pompájában hagyjuk. Ma sem csinálnánk másként.

A PETŐFI 30 VENDÉGHÁZ

Galéria / 28 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Stílus Vissza a jövőbe az Art Decoval – Íme, a stílusvilág legfontosabb ismertetőjegyei

Az Art Deco stílus neked ismerős lehet az 1920-as és 1930-as éveiben játszódó filmekből. A minimalista és természet inspirálta hangulatvilágok után éles váltást jelentett a lakberendezésben, hiszen formabontó mintáival tökéletes illeszkedett a Nagy Gatsby történetből ismert vidám, fényűző hangulatba. Összegyűjtöttük a legfontosabb ismertetőjegyeit.

Stílus Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?

Ha az elmúlt időben te is böngésztél különböző ingatlanos oldalakon eladó lakásokat, akkor biztosan találkoztál a loft kifejezéssel. Nem tudod pontosan, hogy ez mit is jelent? Akkor jó helyen jársz, megmutatjuk, mi is a loft lakás jelentése.

Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin