Kádár-kockából vendégház: Maximális kényelem és autentikus hangulat a Bükk lábánál

Kádár-kockából vendégház: Maximális kényelem és autentikus hangulat a Bükk lábánál

A kádár-kockák békéje igazi kincs. Elég csak ránézni a Bükk lábánál, a festői szépségű Cserépfalun található Petőfi 30 Vendégházra, és máris érezzük ezt. A vendégház megálmodója, Kiss-Tóth Krisztina és férje, Kiss Róbert úgy gondolta újra a 60 éves kockát, hogy a maximális kényelem és az autentikus hangulat egyszerre biztosított legyen benne.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Milyen állapotban volt a ház a felújítás előtt?

A ház a 60-as években épült. A helyiek elmesélései alapján 1963-1964 lehetett az építés éve. Folyamatosan karbantartott volt az épület. Valószínűleg a 90-es évek körül történt egy kisebb felújítás, amikor a víz és a szennyvíz bevezetésén kívül egy fürdőszobát is kialakítottak.

A HÁZ FŐBB PARAMÉTEREI

A ház 90 m2, van benne egy nappali-étkező-konyha, három szoba, két fürdőszoba és egy WC. Közvetlenül mellette egy 50 m2-es fedett terasz, ami korábban fedett szín és tyúkól volt. Az udvar/kert közel 1000 m2, gyümölcsfákkal, 2 hatalmas diófával és egy ásott kúttal. Az amerikai konyhás nappaliból nyílik a 3 szoba, a fürdőszoba és a WC. Az egyik szoba privát fürdőszobával rendelkezik.

Mit és hogyan újítottatok fel benne?

Gyakorlatilag a főfalak és a födém maradt, minden mást felújítottunk. A főfalak és a belső válaszfalak is kb. 40 cm-es vastagságúak, riolittufa kőből épültek (valószínűleg a bogácsi bányából származnak), így nem is gondolkodtunk homlokzati hőszigetelésben. A külső vakolat javítása során derült ki, hogy az már nem menthető, és alatta gyönyörűen vésték anno a köveket (igazi kőműves munka), ezért visszatértünk az egyik környékbeli hagyományhoz, vagyis nem vakoltuk újra. Csak egy dupla impregnáló réteget kapott a fal az időtállóság miatt. Belül volt egy utólagosan épült tégla válaszfal, amit mi megszüntettünk, így alakult ki a nappali-konyha-étkező. A korábbi nyári konyhából lett a 3. szoba. Emellett volt egy régi kamra, amit pedig fürdőszobává alakítottunk. Az eredeti fürdőszobából leválasztottunk egy kis helyiséget különálló WC-nek.

Szerencsére a belső vakolat nem volt olyan rossz állapotban, így azt csak javítani kellett és festeni. A tetőszerkezet sajnos nem volt menthető, azt teljesen lecseréltük. Csak a régi födém szerkezet maradt meg, ami az új tető alapját adta. Az új padlás kapott egy födémszigetelést, így a kb. 40 cm-es főfalakkal együtt egy remek klímájú, a korábbinál sokkal energiatakarékosabb ház jött létre.

Teljesen új belső vízvezeték rendszert kapott a ház, és egy új komplett villamosenergia hálózatot is. Bár a földgáz csatlakozási csonk ott van a telekhatáron, már 2021 nyarán sem láttuk értelmét bevezetni a földgázt. Eleve levegő-levegő hőszivattyús multi klíma rendszerben kezdtünk el gondolkodni, erre is terveztük a villamos hálózatot. Később valószínűleg napelemes rendszert is szeretnék, de ez még a jövő zenéje.

Ki álmodta meg a lakásbelsőt?

Én voltam a „design felelős”. Igyekeztünk úgy tervezni és bútorozni, hogy minden kézre essen, minden otthonos és egyszerűen használható legyen. A klímákat olyan helyre, és úgy szereltük fel, hogy ne zavarja a pihenést.

Mivel vendégházról beszélünk, fontos volt megtalálni az egyensúlyt: kellően otthonos legyen, mégse legyen zsúfolt a sok dísztárgytól. Így több hely jut a vendég holmijának is. Fürdőszobákat és konyhát úgy terveztük, hogy a hosszabb időre érkező vendégek is mindent megtaláljanak, és kifejezetten otthon érezhessék magukat.

Mennyi ideig tartott a felújítás?

2021 szeptemberben kezdtük és 2022 júliusban végeztünk. 2022 augusztusában a Petőfi 30 Vendégház már az első vendégeit fogadta.

Milyen nehézségekkel szembesültetek?

A legnagyobb bizonytalanságot az áramhálózat fejlesztése adta, de szerencsére az elosztónak áprilisra sikerült befejezni kivitelezést, így addig mi is haladtunk a ház többi részével.

Mit oldottatok meg egyedül, mit bíztatok szakemberre?

Az akkor még 1 éves kisfiúnkkal otthon voltam, a férjem teljes állásban dolgozott, ráadásul közben munkahelyet is váltott. Volt egy olyan időszak, amikor azt éreztük, hogy a 21-re lapot húztunk. Mi Cserépfalutól 1 órányira lakunk, így túl sok mindent nem tudtunk saját magunk csinálni. Édesapám, Tóth Gábor segítette a felújítást, ő volt a munkálatok műszaki szakértője és vezetője. Én voltam a beszerző és a pénzügyes, a férjem festette a bútorokat, az ajtókat, a kerítést, rendezte a kertet és az udvart, a födémszigetelést, és koordinálta az összes kivitelező munkáját. Hétköznap mérnök, hétvégén segédmunkás volt.

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

Mit szerettek a végeredményben a legjobban?

A kőfalat. Nem is reménykedtünk benne, hogy a vakolat leverése után ilyen kőfal vár minket. Eredetileg a terv az volt, hogy új nemes vakolatot kap a homlokzat, de amikor megláttuk milyen gyönyörű kőművesmunka van rajta, rögtön úgy döntöttünk, hogy az eredeti pompájában hagyjuk. Ma sem csinálnánk másként.

A PETŐFI 30 VENDÉGHÁZ

Galéria / 28 kép

Megnézem a galériát

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Bezárom
Te is szívesen bemutatnád az otthonodat?
Akkor küldj nekünk e-mailt az otthonokesmegoldasok@marquardmedia.hu e-mail címre, amelyben pár mondat és sok szép kép kíséretében bemutatod, hol élsz. A legszebb lakásokat és házakat pedig mi is megmutatjuk weboldalunkon olvasóinknak!
Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Kert Ismerd fel a gazt! Ezek a leggyakrabban előforduló kerti gyomnövények

A hatásos gyomirtáshoz elengedhetetlen, hogy tisztában legyél, pontosan mivel is állsz szemben. Összeszedtük a leggyakoribb gyomnövényeket, amelyekkel már biztosan találkoztál, de lehet, hogy nem vagy tisztában a nevükkel.

Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin