Forrás: Getty

Januári teendők a kertben – Az újév első kertészkedése

Ezek a januári teendők a kertben.

Az év tervezése

A fagyos időben nem is esne jól a kertben tevékenykedni, de a növényeknek sem tenne jót, ha ilyenkor, a nyugalmi állapotuk kellős közepén bolygatnánk őket. Ehelyett üljünk le, és kezdjük el megtervezni az évet kertészkedés szempontjából. Mit szeretnénk majd ültetni, mi szorul javításra, és mit kell még beszerezni a tavasz beköszönte előtt? Ezek a tervek sokat segítenek, hogy minden teendő időre meglegyen.

Szerszámszemle

Ha az előző ponttal végeztünk, akkor jöhet a csorba szerszámok élezése, az elhasználódott darabok cseréje. Megfelelő szerszámokkal lehet csak valóban igényes munkát végezni a kertben, így ez egy nagyon fontos lépés. Ilyenkor érdemes a kerti berendezéseket is átnézni, hogy minden jól működik-e. Ha hibát észlelünk, még a szezon előtt tudjuk orvosolni.

Jégkárok megelőzése

Ha a tartós hideg és csapadék miatt a növényeket jégtakaró borítja, akkor azt érdemes eltávolítani, hogy ne tegyen bennünk kárt. A letakart növényeket ellenőrizzük, hogy a takaró jól zár-e, de érdemes azokra is vetni egy pillantást, amiket leköltöztettünk a pincébe.

Hagymás növények elültetése

Ha ősz végén ez valahogy kimaradt, akkor sincs még túl nagy baj, kicsit későn ugyan, de lehet pótolni a hagymás növények ültetését. Ezt általában akkor érdemes csinálni, ha a talaj nincs átfagyva, valamint viszonylag száraz, így a hagymák nem rohadnak ki a sok víztől, de a fagy sem tesz kárt bennük. Ha minden körülmény adott, akkor a tavasszal nyíló tulipánok és nárciszok is földbe tehetők ilyenkor.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.