Forrás: Getty

Hosszabb élettartam és tisztább lakás: így takarítsd ki a robotporszívód

Milyen gyakran kell tisztítani a robotporszívót?

Hacsak nincs olyan bázisa, amely automatikus szennyeződés-eltávolítást végez, a gyűjtőtartályt legalább kétnaponta ellenőrizni és üríteni kell. A gyakoriság attól függ, hogy mennyire erősen szennyezett a padló. A gyűjtőtartályt pedig legalább havonta ki kell tisztítani az apró porszemcsék eltávolítása miatt, és a dugulások megelőzése érdekében.

A porszívó szűrőjét legalább hetente meg kell tisztítani, hogy a finom részecskéket és a háziállatok szőre ne csökkentse a készülék hatékonyságát. Az érzékelőket, a töltőérintkezőket és a kerekeket kéthetente, a keféket pedig havonta tisztítsd meg.

A robotporszívó takarításának mindig úgy láss hozzá, hogy előtte alaposan elolvasod a használati utasítást, nehogy kárt tegyél a készülékben.

1. lépés: Kapcsold ki a porszívót

Kapcsold le a robotporszívót a töltőállomásról, és mivel fő a biztonság, húzd is ki a konnektorból.

2. lépés: Ürítsd ki a gyűjtőtartályt

Ürítsd ki a gyűjtőtartályt egy hulladékgyűjtő edény vagy szemeteszsák fölött. Húzz kesztyűt a művelethez, hogy ne legyen csupa kosz és por a kezed!

3. lépés: Vedd ki a szűrőt

Vedd ki a légszűrőt, és tisztítsd meg a gyártó utasításai szerint. Egyes szűrők meleg vízzel leöblíthetők, ezzel a lehetőséggel érdemes élni az igazi tisztaság érdekében. Ha a vizes öblítés nem lehetséges, akkor egy puha sörtéjű kefét is használhatsz. A szűrő cseréjének gyakoriságát a modell használati útmutatójában találod meg.

4. lépés: A gyűjtőtartály tisztítása

Egy mikroszálas kendővel töröld ki a gyűjtőtartályt, vagy mosd ki kézzel forró, szappanos vízben. Alaposan töröld meg egy tiszta mikroszálas kendővel, ügyelve az érzékelőkre, hogy azok pormentesek legyenek. Ha a gyűjtőtartály tiszta, már vissza is teheted a megtisztított szűrőt.

5. lépés: Tisztítsd meg a külső kefét

A legtöbb robotporszívónak van egy kis külső “szárnyas” keféje a sarkok és falszélek mentén történő tisztításhoz. Egy csipesszel vagy kis ollóval távolítsd el erről az összegubancolódott szőrszálakat, és töröld őket tisztára egy mikroszálas kendővel. Előfordulhat, hogy csavarhúzót is be kell vetned a kefe eltávolításához.

6. lépés: Tisztítsd meg a kereket

Ha a kerék nem tud szabadon forogni, az kárt okozhat a padlóban vagy éppen rontja a porszívó hatékonyságát. A legtöbb porszívónál a görgőkerék levehető. Ha ez a te készülékedre is igaz, vedd le, és távolítsd el a kerék üregében megrekedt szennyeződést, majd töröld át egy mikroszálas ruhával a por eltávolítása érdekében.

7. lépés: A fő kefe tisztítása

Csakúgy, mint a külső kefék esetén, vedd ki a kefét is a porszívóból, majd egy csipesz és egy olló segítségével távolíts el róla minden hajszálat és szöszt. Különösen figyelj az oldalakra, hiszen az ott lerakódó hajszálak lefoghatják a forgókat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.