Hosszabb élettartam és tisztább lakás: így takarítsd ki a robotporszívód

Hosszabb élettartam és tisztább lakás: így takarítsd ki a robotporszívód

A robotporszívók feltalálójának nevét rengetegen imába foglalják, hiszen kisgyerekes vagy kisállatos lakásokban igazi megváltó ez a készülék. Ennek a kis kütyünek köszönhetően elegendő lehet hetente csak egyszer hagyományos módon felporszívózni a lakást. Ez azonban csak akkor működik, ha hét közben a kis porszívó maximum kapacitáson működik. Eláruljuk, hogyan tisztítsd, hogy ne csökkenjen a hatóereje.

Ötletládához ad!

Milyen gyakran kell tisztítani a robotporszívót?

Hacsak nincs olyan bázisa, amely automatikus szennyeződés-eltávolítást végez, a gyűjtőtartályt legalább kétnaponta ellenőrizni és üríteni kell. A gyakoriság attól függ, hogy mennyire erősen szennyezett a padló. A gyűjtőtartályt pedig legalább havonta ki kell tisztítani az apró porszemcsék eltávolítása miatt, és a dugulások megelőzése érdekében.

A porszívó szűrőjét legalább hetente meg kell tisztítani, hogy a finom részecskéket és a háziállatok szőre ne csökkentse a készülék hatékonyságát. Az érzékelőket, a töltőérintkezőket és a kerekeket kéthetente, a keféket pedig havonta tisztítsd meg.

A robotporszívó takarításának mindig úgy láss hozzá, hogy előtte alaposan elolvasod a használati utasítást, nehogy kárt tegyél a készülékben.

1. lépés: Kapcsold ki a porszívót

Kapcsold le a robotporszívót a töltőállomásról, és mivel fő a biztonság, húzd is ki a konnektorból.

2. lépés: Ürítsd ki a gyűjtőtartályt

Ürítsd ki a gyűjtőtartályt egy hulladékgyűjtő edény vagy szemeteszsák fölött. Húzz kesztyűt a művelethez, hogy ne legyen csupa kosz és por a kezed!

3. lépés: Vedd ki a szűrőt

Vedd ki a légszűrőt, és tisztítsd meg a gyártó utasításai szerint. Egyes szűrők meleg vízzel leöblíthetők, ezzel a lehetőséggel érdemes élni az igazi tisztaság érdekében. Ha a vizes öblítés nem lehetséges, akkor egy puha sörtéjű kefét is használhatsz. A szűrő cseréjének gyakoriságát a modell használati útmutatójában találod meg.

4. lépés: A gyűjtőtartály tisztítása

Egy mikroszálas kendővel töröld ki a gyűjtőtartályt, vagy mosd ki kézzel forró, szappanos vízben. Alaposan töröld meg egy tiszta mikroszálas kendővel, ügyelve az érzékelőkre, hogy azok pormentesek legyenek. Ha a gyűjtőtartály tiszta, már vissza is teheted a megtisztított szűrőt.

5. lépés: Tisztítsd meg a külső kefét

A legtöbb robotporszívónak van egy kis külső “szárnyas” keféje a sarkok és falszélek mentén történő tisztításhoz. Egy csipesszel vagy kis ollóval távolítsd el erről az összegubancolódott szőrszálakat, és töröld őket tisztára egy mikroszálas kendővel. Előfordulhat, hogy csavarhúzót is be kell vetned a kefe eltávolításához.

6. lépés: Tisztítsd meg a kereket

Ha a kerék nem tud szabadon forogni, az kárt okozhat a padlóban vagy éppen rontja a porszívó hatékonyságát. A legtöbb porszívónál a görgőkerék levehető. Ha ez a te készülékedre is igaz, vedd le, és távolítsd el a kerék üregében megrekedt szennyeződést, majd töröld át egy mikroszálas ruhával a por eltávolítása érdekében.

7. lépés: A fő kefe tisztítása

Csakúgy, mint a külső kefék esetén, vedd ki a kefét is a porszívóból, majd egy csipesz és egy olló segítségével távolíts el róla minden hajszálat és szöszt. Különösen figyelj az oldalakra, hiszen az ott lerakódó hajszálak lefoghatják a forgókat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin