Forrás: Getty

Ez történik a ruhákkal, ha mindig hideg vízzel mosol

Energiát takarítasz meg

Az egyik legnagyobb előnye annak, ha csak 15-20 fokon mosod a ruhákat, hogy rengeteg energiát takarítasz meg vele. A 40 vagy 60 Celsius-fokos mosáshoz sokkal több energiára van szüksége a mosógépnek, hiszen jobban fel kell melegítenie a vizet. Tehát, ha átállsz egy alacsonyabb hőfokokra, jelentősen csökkenteni tudod az áramszámlád végösszegét, továbbá a környezetnek is kevésbé ártasz.

Óvod a ruhákat

Legyen szó selyemről, gyapjúról, kasmírról, farmerról vagy poliészterről – egy hideg vizes program bármely anyag esetén használható, sőt, az anyagot is óvod, így a ruhák tovább maradnak szépek. Ha ugyanis mindig magas hőfokon mosol, romlik az anyag minősége, továbbá kifakulnak a színek.

Tényleg tiszták lesznek a ruhák

Igen, egy átlagosan piszkos ruhadarab már 20 Celsius-fokon is megtisztul, köszönhetően annak, hogy a modern mosóporok és mosószerek alacsony hőfokon is hatékonyan tisztítanak. Ha egy folt mégsem akar teljesen eltűnni, akkor helyezz nagyobb hangsúlyt az előkezelésre.

Mikor kell magasabb hőfok a mosáshoz?

Tény, hogy vannak olyan esetek, amikor szükség van 30, 40 vagy 60 Celsius-fokos programokra. Ha a ruhák nagyon koszosak, esetleg baktériumoktól vagy vírusoktól szeretnél megszabadulni (például egy betegség után), akkor javasolt a magasabb hőfokok.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.