Forrás: Getty

Értékes és praktikus: készíts tápoldatot banánhéjból

Sárga, ízletes és egészséges – ez a három jelző tökéletesen ráillik a banánra. Ennél azonban még sokkal többre is képes ez a gyümölcs, ugyanis még a héját is fel tudod használni. Hogy mire? Tápoldatot tudsz belőle készíteni – folyékony és száraz változatban is. Méghozzá rendkívül egyszerűen.

Száraz növénytáp

Hozzávalók:

  • Bio banán
  • Kés
  • Vágódeszka

Elkészítés

Vágd apró darabokra a héjat, majd egyszerűen keverd hozzá a földhöz. Nem számít, hogy friss vagy már száraz héjat használsz fel. Ha később szeretnéd felhasználni a banánhéjakat, akkor arra figyelj, hogy azokat légmentesen tárold, így nem fognak bepenészedni.

Folyékony növénytáp

Ahogy már korábban írtuk, folyékony tápot is lehet készíteni a gyümölcs héjából. Ehhez szintén vágd apró darabokra a héjat, majd tízszer annyi vízben (100 grammonként 1 liter víz) forrald fel. Ezután egy éjszakán át hagyd pihenni a főzetet, másnap reggel pedig 1:5 arányban hígítsd fel, végül szűrd le. Ha ezzel is elkészültél, akkor már kényeztetheted vele a növényeket.

Tipp: Ebben az esetben is bio banánt használj!

További tippek a banán felhasználására

A banán héja természetes gyulladáscsökkentőket tartalmaz, így például a cinket és a vasat, így pattanások esetén is jó választásnak bizonyul. Számos más jótékony hatóanyagának köszönhetően a ráncokkal is felveszi a harcot, továbbá enyhíti a szúnyogcsípés okozta kellemetlenségeket, sőt, még az elszíneződött fogakra is jó.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.