Forrás: Getty

Életet menthet! – Ezeket vedd figyelembe a szén-monoxid jelző felszerelésekor

Milyen esetekben fontos a szén-monoxid készülék beszerelése?

Szén-monoxid jelzőt határozottan minden lakásba ajánlott felszerelni kazánok és fűtőberendezések mellé. Inkább ne legyen rá szükség, de minden túlzás nélkül életet menthet. A legtöbb barkácsboltban vagy szupermarketben kapható ilyen berendezés, az ára átlagosan 10 ezer forint körül mozog, amiért cserébe legalább 5 évig biztonságban tudhatod magad. A legjobb, ha több készüléket is beszerzel, egyet a kazánhoz vagy fűtőberendezéshez, egyet pedig a hálószobába.

Mire figyelj a készülék vásárlásakor és felszerelésekor?

  • Vásárláskor mindenképp ellenőrizd a készülék minősítését, és jegyezd fel, hogy hány évig vállal rá garanciát a gyártó. Ez nagyon fontos, mert csak így tudod időben cserélni a készüléket.
  • Alaposan és figyelmesen olvasd el a készülék használati és felszerelési utasításait is, hiszen egyes modelleknél lehet egy-két eltérés az általános felszerelési elvektől.
  • A szén-monoxid jelzőt a kazán vagy fűtőberendezés közelébe kell felhelyezni, hogy minél hamarabb megszólalhasson veszély esetén.
  • A készüléket körülbelül két méter magasra érdemes elhelyezni, és nagyjából 2 méteres távolságra a kazántól vagy fűtőberendezéstől.
  • A kiegészítő, hálószobában felszerelt készüléket körülbelül az ágy magasságában is elhelyezheted, ha jelez, kellő idő ahhoz, hogy biztonságban elhagyhasd a házat.
  • Ne szereld fel a szén-monoxid jelzőt huzatos helyre, szekrénybe, mosogató vagy tűzhely fölé, mert itt tompulhat annak hatékonysága.

Mit kell tenni, ha megszólal a jelző?

Ha rajtad kívül más is van a lakásban, azonnal kezdjétek el kinyitni az ablakokat és ajtókat együtt, majd amint lehet, hagyjátok el a lakást. Ha könnyen és gyorsan megoldható, akkor a szén-monoxidot kibocsátó készüléket is kapcsoljátok le, mielőtt elhagyjátok a lakást, és értesíted a szakembereket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.