Forrás: Getty

Csempefestés kisokos – Minden, amit a csempefestésről tudni érdemes

A csempefestés amivel bátran próbálkozhatunk magunk is, de ahhoz, hogy tartós és szép eredményt érjünk el, mindenképp érdemes ügyelni a részletekre. A csempefestés kisokos ebben nyújt segítséget.

Milyen csempét festhetünk?

Leginkább olyan csempézett felületet érdemes lefesteni, amit nem ér minden nap valami fizikai behatás. A tusoló falán lévő csempe például nem túlságosan alkalmas erre, mert a víz miatt gyorsan kophat a festék. Ugyanígy: a komoly igénybevétel miatt a járólapokon sem lesz túl tartós festés után.

Bevásárlólista

A csempék és járólapok festéséhez szükséges eszközök listája hasonló elemekből áll, mintha hagyományos festésre készülnénk. Szükségünk lesz ecsetekre, hengerre, a maszkoláshoz pedig fóliára és az ehhez való ragasztóra. Festékből háromféle kell:

  • az első az alapozó, ami biztosítja a jó tapadást
  • a második adja a színt, ez általában zománcfesték
  • a harmadik pedig egy vízzáró lakk, ha sokat használt felületről van szó, így kicsit tartósabb lesz a festés.

A festés menete

A megfelelő szín és tartósság érdekében először alaposan meg kell tisztítani a csempék felületét, ügyelni kell arra is, hogy tisztítószer nyomok se maradjanak rajta. A tiszta és száraz csempére jöhet egy réteg alapozó, aminek nagyjából egy teljes nap a száradási ideje. Az alapozó festék teljes száradása után kezdhetjük el felvinni a színt az ecset és a henger segítségével. A színes festékből a kívánt árnyalat függvényében lehet, hogy két rétegre is szükség lesz. Ha sokat használt felületről van szó, akkor zárásként jöhet a vízzáró lakk. A gyártó ajánlása alapján kenjük fel a lakkot, ami egy vastag réteget képez a festéken, így védve azt a kopástól.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.