Forrás: Getty

Alkohol hagyott foltot a szőnyegen? Így tüntesd el!

Az alkoholos italok okozta foltok többsége tannin alapú. Persze, ha gyümölcslével vagy más itallal van keverve, még színezék is kerülhet a szőnyeg szálaiba. Ezeket a foltokat mosogatószerrel, szőnyegtisztítóval vagy oxigén alapú fehérítő porral lehet hatásosan eltávolítani. Környezet- és pénztárcabarát megoldás még a desztillált fehér ecet, ami szintén eredményesen felveszi a harcot a szennyeződésekkel.  A folteltávolításhoz kézmeleg vizet használj.

A folteltávolítás lépései:

1. Itasd fel a folyadékot

Fontos, hogy azonnal elkezdd felitatni a kiöntött italt. A foltot semmiképp se kezdd el dörzsölni, csak tapogató mozdulatokkal, egy tiszta papírtörlővel vagy ronggyal távolíts el annyit a kiömlött italból, amennyit csak tudsz.

2. Védd a padlót

A folt a szőnyeg alján átszivárogva a padlót is eléreti, ezért emeld fel a szőnyeget, és itasd fel onnan is a folyadékot, majd tegyél egy vízhatlan anyagot a foltos rész alá.

3. Jöhet az ecetes oldat

Az ecet szuper a folt előkezelésére. Keverj egy evőkanál ecetet egy pohár langyos vízbe, majd töltsd szórófejes palackba, és fújd a foltra. Körülbelül 10 percig hagyd állni, ezután jöhet a következő lépés.

4. Mosogatószerrel is menj át rajta

A mosogatószer szintén hatékony a folt részecskéinek lebontásához, ezért hatékonyan tünteti el a szőnyegből az elszíneződést. Márts egy tiszta, puha sörtéjű kefét mosogatószeres vízbe, és kezdd el azzal kiszedni a foltot a szőnyeg szálaiból.

5. Mosd ki

Ha kicsi, mosható szőnyegről van szó, akkor itt már mehet is a mosógépbe. Ha nagy, vagy mosógépben nem tisztítható textíliával történt a baleset, akkor egy tiszta, meleg vizes ronggyal töröld ki a különböző keverékeket a szőnyegből. Ismételd meg többször ezt, ám arra ügyelj, hogy cseréld a rongyokat, különben csak visszakened a szennyeződést a textilbe.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.