Ablakfelújítás lépésről lépésre – 5 lépésben a szép és jól funkcionáló ablakokért

Ablakfelújítás lépésről lépésre – 5 lépésben a szép és jól funkcionáló ablakokért

Szakember nélkül vágnál bele az ablakfelújításba? Nem lehetetlen!

Ötletládához ad!

Az időjárás miatt egy idő után megkerülhetetlen, hogy kopott foltokat, esetleg romló szigetelést fedezzünk fel ablakainkon. Ilyenkor lépnünk kell! Bár az ablakfelújítás önmagában sem olcsó mulatság, jelentős összeget spórolhatunk meg, ha szakember nélkül mi magunk látunk neki. Ebben segítünk.

1. Tervezés

Egy jó terv nélkül minden felújítási projekt könnyen kudarcba fulladhat, ezért ezt a lépést se spóroljuk ki. Rengeteg fontos kérdés van, amit még a munka megkezdése előtt tisztáznunk kell. Csak esztétikai felújításra van szükség? Milyen szerszámok kellenek a javításhoz? Új ablakot szeretnénk, vagy csak felújítani a régit? A régi színt újítjuk fel, vagy valami más árnylatot próbálunk ki? Mikor és mennyi időnk lesz a projektre? Milyen időjárás várható? Ezek megválaszolásával már egy konkrét képet kaphatunk az egész folyamatról, így felkészültek leszünk mindenre.

2. Eszközök listázása és beszerzése

Más eszközök szükségesek, ha csak festést végzünk, és más, ha a szigetelést vagy magát az ablakot is meg akarjuk javítani. A festéshez szükségünk lesz az üveget védő fóliára, smirglire, festékre és ecsetekre. Az ablak javításához kell szigetelőanyag, csavarbehajtó, szög vagy csavar stb… Mielőtt nekifogunk az ablakfelújításnak, mindent szerezzünk be, ne a munkafolyamattal párhuzamosan kezdjük el őket összeszedni.

3. Készítsük elő az ablakot és az eszközöket

Néhány esetben nincs más választás, mint az ablakokat a helyükön hagyva felújítani. Amennyiben lehetséges, inkább vegyük le őket a helyükről, és egy könnyebben elérhető helyen lássunk neki a munkának. Ne felejtsük el védőfóliával leragasztani az üveget, hogy ne legyen festékes, máskülönben a takarítás rengeteg időnket (és türelmünket) emészti fel majd utólag.

4. Javítás

Ellenőrizzük le a szigetelést, a csavarokat vagy a zsanérokat, szükség esetén pedig javítsuk meg/cseréljük ki azokat. Az ablakfelújítás remek alkalom arra is, hogy a szúnyoghálót leellenőrizzük, meghúzzuk a csavarjait és befoltozzuk a hiányos részeket.

5. Festés

Végezetül lássunk neki a festésnek, amit egy alapos csiszolással kezdjünk. Menjünk át a kereten és párkányon is, vízszintes és függőleges irányba is dörzsöljük át őket. Ezután jöhet az alapozófesték, végül pedig a választott színes festék vagy lazúr fa ablakok esetén. Szükség esetén több réteg festéket is vigyünk fel, hogy igazán mutatós színt érjünk el. Végezetül száradás után távolítsuk el a védőfóliát, és helyezzük vissza az ablakot a helyére.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus 5 szuper ötlet, hogyan dekoráld nyáron a bejárati ajtód környékét

Az első benyomás mindig fontos, így van ez otthonunk esetében is. Márpedig a lakáshoz közeledve a bejárati ajtó környéke az első dolog, amit meglátunk. A szépen feldíszített bejárat megalapozza otthonunk hangulatát, ezért érdemes ennek a területnek is figyelmet szentelni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, már néhány apróság is csodákat tud művelni. A nyári dekorációk közül ezek az aktuális kedvenceink:

Felújítás Megérte merésznek lenni! – Ez a budapesti panel fürdőszoba mindössze 8 nap alatt tetőtől talpig megújult

Nézzétek csak ezt a fotót! Gondolnátok, hogy egy panellakásban készült? Bizony, egy panellakásban! Különleges csempe, matt szaniterek és LED fények – ennyi kell csupán a mindent felülíró modern hangulathoz. Ezúttal Beatrix mesélt nekünk tervekről és tanulságokról, amiből hasonló felújítás előtt állva bárki sokat okulhat.

Stílus Csodaszép étkező ötletek képekkel – Meríts inspirációt profi megoldásokból

Feldobnád az étkezőt? Akkor kezdd azzal, hogy megnézed, hogy csinálják ezt a hozzáértők.

Stílus A tökéletes falszín – 5 kérdés, amit fel kell tenned a szín kiválasztása előtt

A falszín a legmeghatározóbb része minden szobának. A szoba kinézetét, stílusát, atmoszféráját is befolyásolja, ráadásul a mi hangulatunkra is hatással vannak. Emiatt nagyon fontos, hogy figyelmesen, átgondolva válasszuk ki. De mi alapján érdemes mérlegelni? Íme, 5 kérdés, ami segít a tökéletes falszín megtalálásában.

Kert Vigyázat: ezt a növényt AZONNAL távolítsd el a kertedből!

Rengeteg különböző gaznövény létezik, melyek rohamtempóban szaporodnak el. Cikkünkben most egy olyat mutatunk be, amit azonnal el kell tüntetned a kertből, mielőtt még nagyobb kárt tesz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin