Ablakfelújítás lépésről lépésre – 5 lépésben a szép és jól funkcionáló ablakokért

Ablakfelújítás lépésről lépésre – 5 lépésben a szép és jól funkcionáló ablakokért

Szakember nélkül vágnál bele az ablakfelújításba? Nem lehetetlen!

Ötletládához ad!

Az időjárás miatt egy idő után megkerülhetetlen, hogy kopott foltokat, esetleg romló szigetelést fedezzünk fel ablakainkon. Ilyenkor lépnünk kell! Bár az ablakfelújítás önmagában sem olcsó mulatság, jelentős összeget spórolhatunk meg, ha szakember nélkül mi magunk látunk neki. Ebben segítünk.

1. Tervezés

Egy jó terv nélkül minden felújítási projekt könnyen kudarcba fulladhat, ezért ezt a lépést se spóroljuk ki. Rengeteg fontos kérdés van, amit még a munka megkezdése előtt tisztáznunk kell. Csak esztétikai felújításra van szükség? Milyen szerszámok kellenek a javításhoz? Új ablakot szeretnénk, vagy csak felújítani a régit? A régi színt újítjuk fel, vagy valami más árnylatot próbálunk ki? Mikor és mennyi időnk lesz a projektre? Milyen időjárás várható? Ezek megválaszolásával már egy konkrét képet kaphatunk az egész folyamatról, így felkészültek leszünk mindenre.

2. Eszközök listázása és beszerzése

Más eszközök szükségesek, ha csak festést végzünk, és más, ha a szigetelést vagy magát az ablakot is meg akarjuk javítani. A festéshez szükségünk lesz az üveget védő fóliára, smirglire, festékre és ecsetekre. Az ablak javításához kell szigetelőanyag, csavarbehajtó, szög vagy csavar stb… Mielőtt nekifogunk az ablakfelújításnak, mindent szerezzünk be, ne a munkafolyamattal párhuzamosan kezdjük el őket összeszedni.

3. Készítsük elő az ablakot és az eszközöket

Néhány esetben nincs más választás, mint az ablakokat a helyükön hagyva felújítani. Amennyiben lehetséges, inkább vegyük le őket a helyükről, és egy könnyebben elérhető helyen lássunk neki a munkának. Ne felejtsük el védőfóliával leragasztani az üveget, hogy ne legyen festékes, máskülönben a takarítás rengeteg időnket (és türelmünket) emészti fel majd utólag.

4. Javítás

Ellenőrizzük le a szigetelést, a csavarokat vagy a zsanérokat, szükség esetén pedig javítsuk meg/cseréljük ki azokat. Az ablakfelújítás remek alkalom arra is, hogy a szúnyoghálót leellenőrizzük, meghúzzuk a csavarjait és befoltozzuk a hiányos részeket.

5. Festés

Végezetül lássunk neki a festésnek, amit egy alapos csiszolással kezdjünk. Menjünk át a kereten és párkányon is, vízszintes és függőleges irányba is dörzsöljük át őket. Ezután jöhet az alapozófesték, végül pedig a választott színes festék vagy lazúr fa ablakok esetén. Szükség esetén több réteg festéket is vigyünk fel, hogy igazán mutatós színt érjünk el. Végezetül száradás után távolítsuk el a védőfóliát, és helyezzük vissza az ablakot a helyére.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Vakáció a fák világában – A noszvaji Fekete Rigó

Kikapcsolódás a lombok között? Nem véletlenül egy madár nevét kapta meg a Noszvaj üdülőterületén épült Fekete Rigó, ahol tényleg a lombok között fújhatjuk ki a levegőt és szabadulhatunk meg a hétköznapok stresszétől. A különleges, igényesen berendezett ház két fő számára tökéletes pihenőhelyet nyújt.

Tipp Neked készítettem VIII. – Saját készítésű illatkő sótésztából

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Ezeket az egyszerű, de jópofa díszeket akár kisgyerekekkel is elkészíthetjük

A rossz időben állandóan otthon unatkoznak a gyerekek? Esetleg szereted kézzel készített díszekkel dekorálni a karácsonyfát? A legjobb helyen jársz!

Tipp Neked készítettem VII. – Rozmaringvíz mindössze 5 lépésben

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stílus Tegyük tisztába! Ez a különbség a modern és a kortárs lakásbelső között

Sokan talán azt sem veszik észre, hogy két külön stílusvilágról van szó. Akik igen, azok sem biztos, hogy meg tudják ragadni a kettő közötti különbség lényegét. Pedig van differencia. Most el is magyarázzuk, mi.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin