A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Ötletládához ad!

Tavasszal a természet ismét életre kel a téli álomból, ez pedig egyet jelent azzal, hogy a kerttulajdonosokra sok munka vár – például a fű trágyázása, szellőztetése és nyírása. Vegyük is sorra ezeket.

Gyep megtisztítása

Ezalatt persze nem azt értjük, hogy minden egyes fűszálat tisztíts meg egy nedves ronggyal, sokkal inkább azt, hogy megszabadítsd a gyepet a lehullott termésektől, levelektől és ágaktól. Ennek legegyszerűbb módja, ha átgereblyézed a teljes területet. Ezután láthatóvá válik, hogy a füvet nem támadta-e meg esetleg valamilyen (gombás) betegség, továbbá tud-e száradni és szellőzni.

Tavaszi trágyázás

Ezt követően tápanyagokra van szüksége a gyepnek. Ilyenkor a szerves-ásványi trágyák használata bizonyul jó választásnak. Mielőtt azonban nekilátsz a trágyázásnak, bizonyosodj meg róla, hogy a talaj hőmérséklete legalább 8 Celsius-fok legyen, ugyanis csak ekkor tudja felvenni a tápanyagokat. Ezen kívül a föld típusa is meghatározza, hogy mikor jön el a trágyázás megfelelő időpontja:

  • Könnyű talaj: március-április
  • Nehéz (agyagos) talaj: május-június
  • Más típusú talaj: akkor, amikor láthatóan megáll a növekedés

Szellőztetés

Ha mohás a gyep, akkor mindenféleképp időt kell szánnod annak szellőztetésére. Az első trágyázás után várj két hetet, majd láss neki a munkának. Ha végeztél a fűszellőztetéssel, és eltávolítottad a csúnya részeket, akkor vízre van szüksége a fűnek. Ha nem jut elegendő nedvességhez, akkor nem tud megerősödni és újra kinőni. A talaj fajtájától függ, hogy szükség van-e némi mész hozzáadására, ami megelőzheti a moha megjelenését.

Lyukas részek füvesítése

A mohán és gombás betegségeken túl lyukak is „megjelenhetnek” a téli hónapok során. Ezeken a részeken újra kell vetni a fűmagot.

Mikor kell először füvet nyírni?

Ennek az időpontja nagyban függ az időjárástól, a talaj összetételétől és a fűszálak hosszától. Csak akkor szabad nekilátni, ha a fűszálak a kívánt méret kétszeresére nőttek. Alapeseteben ez áprilisra tehető. Nagyon fontos, hogy az első nyírás során sose vágj le többet, mint a teljes hossz fele.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin