5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Mire figyelj?

Mielőtt beszereznél egy vagy több darabot az alábbi növények közül, érdemes sorra venned, hogy mire érdemes még figyelned, ha egy ablak nélküli szobában jól érezzék magukat, illetve némi fényhez jussanak.

  • A szobaajtó közelében helyezd el őket.
  • Az ajtót minél gyakrabban hagyd nyitva, hogy legalább egy kevés fény beszűrődjön.
  • Cserélgesd a növényeket egymással. Tedd például az egyik növényt egy olyan szobába, ahol van fény, addig pedig a másikat helyezd át az ablak nélkülibe. Ha hetente megcsinálod a helycserét, mindenki kap elegendő fényt.
  • Ha biztosra akarsz menni, szerezz be egy speciális növénynevelő lámpát.

5 ideális növény

Agglegénypálma

Ez a növény jól bírja a sötétet, és csak kevés vízre van szüksége, ellenben a meleget és a magas páratartalmat szereti. Ebből kifolyólag például egy ablak nélküli fürdőszoba ideális hely lehet a számára. Ha jól érzi magát, akkor 1 méter magasra is megnőhet.

Kukoricalevél

A kukoricalevél szintén sötétben és meleg helyiségekben érzi jól magát, főleg akkor, ha még a levegő páratartalma is magas. A locsolása sem vesz el sok időt, ugyanis mindössze kéthetente van szüksége vízre.

Zebralevél

A nyílgyökérfélék családjába tartozó zebralevelet sem zavarja a sötétség, a száraz levegő ellenben igen. A földje legyen mindig nedves, ami azt jelenti, hogy rendszeres öntözést igényel.

Vitorlavirág

A vitorlavirágnak magas páratartalomra, emellett rendszeres öntözésre van szüksége. A szoba hőmérsékletét tekintve a 20-25 Celsius-fok az ideális. Ha jól tartod, márciustól augusztusig szép fehér virágaival fogja díszíteni élettered.

Borsarc

A húsos levelő borsarc szintén a sötétség és a nedvesség nagy rajongója, a földjét épp ezért mindig nedvesen kell tartanod. Arra azonban mindenféleképp figyelj, hogy ne álljon a vízben.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin